ΔΗΜΑΡ: Παρουσιάστηκαν οι θέσεις για τον τρίτο πόλο

Την πολιτική βάση που πρέπει να έχει ο τρίτος πόλος παρουσίασε  εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, ο Σάκης Παπαθανασίου, ενώ από την πλευρά της μειοψηφίας ακούστηκαν διαφορετικές προτάσεις, που όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους και αφορούν στην προοπτική συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην συμμετοχή της κίνησης τω ν 58.

Στην παρουσίαση της πολιτικής πρότασης της πλειοψηφίας ο κ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι ο τρίτος πόλος έχει ως πολιτική βάση την αντιπαράθεση με τις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης και με τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης προσέθεσε ότι το κόμμα δεν θα περιοριστεί σε ένα συμπληρωματικό ρόλο προς τις άλλες δύο δυνάμεις ή σε ένα εκλογικό αριθμητικό στήριγμα της εκάστοτε πλειοψηφίας.

Εξήγησε δε ότι η μη αποδοχή της πρότασης να συμπλεύσει η ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης, αλλά από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει αυτή η πολιτική συμπαράταξη.

Επιπλέον εξέφρασε την διαφωνία της πλειοψηφίας για την κίνηση των 58 χαρακτηρίζοντας την πρόταση για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές έναν στόχο μηχανιστικό που δεν λαμβάνει υπόψη πολιτικές παραμέτρους. «Δεν τοποθετούνται ούτε αξιολογούν την κυβερνητική πολιτική», ανέφερε.

Ως στόχο της ΔΗΜΑΡ προσδιόρισε την πραγματοποίηση δημοκρατικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που θα υπερβαίνουν τον διαχωρισμό «αλλαγές με το μνημόνιο ή στασιμότητα με την αντιμνημονιακή πολιτική» και θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των παθογενειών, χωρίς μετακύλιση των βαρών στους πολίτες –ειδικά τους αδύναμους– και με αποτροπή της αναπαραγωγής τους, στην ένταξη της χώρας σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης με μείωση των ανισοτήτων και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Μεταρρυθμίσεις που θα προωθούνται με δημοκρατική μέθοδο και εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου.

«Η πτωχή, πλην τίμια Αριστερά είναι άχρηστη και αχρείαστη»

Παρουσιάζοντας τις τροπολογίες της μειοψηφίας στο κείμενο των θέσεων, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ανταποκριθεί στο διάλογο με τους 58 για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η Ντόρα Τσικαρδάνη άσκησε κριτική στην αρνητική τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος λέγοντας ότι είναι στείρα και βλαπτική, σηματοδοτεί την αναδίπλωση από μία κομματική λειτουργία ανοιχτή, στην κλασσική, κλειστή αριστερή μιας υποτιθέμενης συνεπούς καθαρότητας.

«Μόνον, που η καθαρότητα της Αριστεράς στοιχίζει στην κοινωνία. Η πτωχή, πλην τίμια Αριστερά είναι και άχρηστη και αχρείαστη… Επιπλέον δε, η κυβερνητική συμμετοχή, άνοιξε έναν δρόμο, που πραγματικά δεν έχει επιστροφή: δεν μπορείς να μη συνομιλείς, με αυτόν, με τον οποίον έχεις συγκυβερνήσει» είπε κα πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ οφείλει να προσέλθει στην πρόσκληση σε διάλογο, έτσι, όπως είναι

Πλήρης ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Επίσης η κ. Τσικαρδάνη διαφώνησε και με την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη για ένταξη του κόμματος στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας την πλήρη ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Πρόκειται για στρατηγική ένταξη και όχι τακτική. Πρόκειται για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας».

Αριστερό Δίκτυο: Υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το τρίτο κείμενο εισηγήθηκε, εκ μέρους του «Αριστερού Δικτύου», ο Βαγγέλης Ζορκάδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση κοινής προγραμματικής συμφωνίας. «Η συνάντησή μας με το άλλο τμήμα της Αριστεράς που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι βασική προϋπόθεση για μια άλλη πολιτική πρόταση σε προοδευτική κατεύθυνση, με εμπιστοσύνη στον προγραμματικό μας λόγο, στα μέλη μας και στον κόσμο της εργασίας. Η αναζήτηση του κοινού πολιτικού τόπου σε προγραμματικό πεδίο είναι μια επίπονη διαδικασία δημιουργικού διαλόγου αλλά και αντιπαραθέσεων. Ο εγκλωβισμός του τμήματος της Αριστεράς που ενδιαφέρεται για τη διακυβέρνηση της χώρας σε αντιλήψεις διπολικής αντιμετώπισης της σημερινής κρίσης οδηγεί σε αδιέξοδα», υπογράμμισε.

Οι εργασίες συνεχίζονται με ομιλίες στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα