Δημιουργείται Μουσείο Κάλλας από το 2015

Η μαγευτική φωνή της αξέχαστης Μαρίας Κάλλας θα ξεναγεί τους επισκέπτες από την ερχόμενη χρονιά καθώς δημιουργείται μουσείο προς τιμήν της σε νεοκλασικό κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44.

Ήδη από τον ανελκυστήρα θα υποδέχεται τούς επισκέπτες ένα σπάνιο ντοκουμέντο, στο οποίο η Μαρία Κάλλας μιλά ελληνικά ενώ η φωνή της, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τις αξέχαστες ερμηνείες, τις ομιλίες της και τις συνεντεύξεις-ντοκουμέντα, θα ξεναγεί τους επισκέπτες μέσα στο μουσείο. «Πρώτος στόχος μας ήταν να αφήσουμε τον επισκέπτη να βυθιστεί στη φωνή και την ερμηνεία της Κάλλας» εξήγησε στην χτεσινή συνέντευξη τύπου η μουσειολόγος Ανδρομάχη Γκαζή που μαζί με την Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου εκπόνησαν την μελέτη του μουσείου.

Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 2 Απριλίου-στον χώρο που θα λειτουργήσει το μουσείο, έδωσε το παρόν και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

«Το μουσείο αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πόλη για να τιμήσει αυτή την εξαιρετική ερμηνεύτρια, τη μεγάλη ντίβα της όπερας. Πρόκειται για ένα μουσείο που δεν απευθύνεται μόνο στους θαυμαστές της όπερας, αλλά κυρίως σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την όπερα» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων για το έργο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» θα διαχειρίζεται ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, ενώ η δημιουργία του έχει ανατεθεί στην «Τεχνόπολις». Για να δρομολογηθεί η στέγαση του μουσείου στο κτίριο, η δημοτική αρχή προχώρησε πρώτα σε λύση σύμβασης που είχε υπογράψει ο προηγούμενος δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, με τον πρόεδρο του ΔΣ του Θεατρικού Μουσείου, Κώστα Γεωργουσόπουλο, για δεκαετή παραχώρηση του κτιρίου στο Θεατρικό Μουσείο. «Συναντήθηκα με τον κ. Γεωργουσόπουλο πριν από ενάμιση χρόνο και τον ρώτησα για τη χρήση του χώρου. Μου είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αξιοποίηση του κτιρίου, οπότε σκεφτήκαμε ότι δεν πρέπει το κτίριο να μένει έτσι και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για λόγους αναζωογόνησης του κέντρου της πόλης», υπογράμμισε ο Γιώργος Καμίνης.

Ξενάγηση στο Μουσείο «Μαρία Κάλλας»

Η πρώτη στάση των επισκεπτών θα γίνεται στο δεύτερο όροφο, όπου θα κυριαρχεί η θεατρικότητα. Στο σκουρόχρωμο και υποφωτισμένο φουαγέ ο επισκέπτης θα μυείται στο τι είναι όπερα. Στη συνέχεια θα περιηγείται στα σκηνικά σημαδιακών ρόλων της Μαρίας Κάλλας: της Νόρμας, της Τόσκας και της Βιολέτας από την Τραβιάτα, αλλά και σε ένα διαφορετικό ρόλο της: ως καθηγήτριας στη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης. «Ο επισκέπτης θα μπαίνει σε ένα μυστικιστικό σύμπαν, όπου κυριαρχεί η φωνή της, θα μεταφέρεται σε ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η εικόνα και η εκφραστική της δεινότητα, για να προχωρήσει σε ένα πιο αλέγκρο και οικείο περιβάλλον, σαν στα άδυτα του χώρου της, όπου μέσα από μια εικαστική προβολή θα υπάρχει η διαρκής προσμονή της εμφάνισης των ηθοποιών», υπογράμμισε η μουσειολόγος Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου.

Στη συνέχεια και μέσω του κλιμακοστασίου ο επισκέπτης θα πηγαίνει στον πρώτο όροφο. Εκεί θα παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, κατά την οποία έζησε η Κάλλας. Στους τοίχους θα τρέχει χρονολογική αφήγηση της ζωής και της καριέρας της. Φράσεις, ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα, εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές θα πλαισιώνουν αυτή την αφήγηση, ενώ συχνά ο επισκέπτης θα καλείται να ανακαλύψει ο ίδιος τις πληροφορίες. Στο κέντρο της αίθουσας θα δεσπόζουν και δύο νησίδες: η μία με επιμέρους θεματικές, ανεξάρτητες από τη χρονολογική αφήγηση, και η δεύτερη αφιερωμένη στην εμβληματική ερμηνεία της Μήδειας από τη Μαρία Κάλλας. Επίσης, θα προσεγγίζεται η μετά θάνατον διαχείριση του μύθου της Μαρίας Κάλλας, ενώ θα εκτίθενται και εικαστικά έργα εμπνευσμένα από αυτήν. Η πλειοψηφία των εκθεμάτων θα προέρχεται από τη συλλογή της «Τεχνόπολις», ενώ στόχος του δήμου είναι το μουσείο να εμπλουτίζεται με δανεισμούς και δωρεές αντικειμένων από συλλέκτες και φορείς.

 

Το Μουσείο θα συμπληρώνουν ένα θεματικό πωλητήριο και ένα καφέ με την ονομασία «La Divina», στο ισόγειο. Επίσης, στον τρίτο όροφο θα υπάρχουν βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μικρές συναυλίες και ιδιωτικές εκδηλώσεις

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα