Δημοσκοπήσεις και αλλαγές στη Ν.Δ.

Το «καμπανάκι» που ήχησε στη Νέα Δημοκρατία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες διατηρεί μεν σταθερό και ευδιάκριτο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμφανίζει μία κάμψη της δυναμικής της, επίσπευσε τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Από τα τέλη Αυγούστου –όπως είχε γράψει και η «Α»– συζητιούνταν στην οδό Πειραιώς το ενδεχόμενο αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο της «γαλάζιας» παράταξης. Τα κομμάτια φάνηκε να μην κουμπώνουν σωστά και το παζλ να είναι ημιτελές, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να «χωλαίνει» επικοινωνιακά. Το πρόβλημα φάνηκε ξεκάθαρα στις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική, στη διαχείριση του συνεδρίου στο Ταλίν για τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αλλά κυρίως στην καθημερινότητα. Εκεί όπου η Ν.Δ. όχι μόνο δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα λάθη της κυβέρνησης και να κερδίσει εντυπώσεις και ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, αλλά αντιθέτως έδειχνε ότι πασχίζει να ακολουθήσει την ατζέντα που διαμόρφωναν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.. Γι’ αυτό και οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, δεν ξένισαν τους καλά γνωρίζοντες.

Η επίσημη ανακοίνωση
Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, νέα Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αναλαμβάνει η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Αναπληρωτές η Σοφία Ζαχαράκη, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Νίκος Ρωμανός και ο Σπύρος Σταυρίδης. Διευθυντής γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ζούλας, ενώ παραμένει αναπληρώτρια διευθύντρια η Κύρα Κάπη. Αναπληρωτής διευθυντής γραφείου Τύπου για θέματα Περιφερειακού Τύπου αναλαμβάνει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο μέχρι τώρα εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής Α’ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας, αναλαμβάνει τομεάρχης Εθνικής Άμυνας. Ο μέχρι τώρα διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, αναλαμβάνει σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί τώρα οι αλλαγές
Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό πλάνο του προέδρου της Ν.Δ. ήταν οι αλλαγές στα πρόσωπα να ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο σε χρόνο λίγο πριν ή λίγο μετά το συνέδριο της κεντροδεξιάς παράταξης. Ωστόσο, για μία σειρά από λόγους κρίθηκε επιβεβλημένο να επισπευτούν. Ένας απ’ αυτούς είναι και οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από μερίδα του Τύπου ο Βασίλης Κικίλιας, τόσο για πολιτικά ζητήματα όσο και για την προσωπική του ζωή (σ.σ. κακώς!). Η αντικαταστάτρια του Μαρία Σπυράκη είναι πολύπειρη δημοσιογράφος και κρίθηκε ότι με την εμπειρία της μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Την ίδια ώρα, με την επιλογή του Κωνσταντίνου Ζούλα επιβεβαιώνεται η στροφή της «γαλάζιας» παράταξης προς το κέντρο, με τον πολύ έμπειρο δημοσιογράφο της «Καθημερινής» να έχει κατά το παρελθόν εκφραστεί θετικά για το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δώσει ένα σήμα ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία και να εκπέμψει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το θετικό αφήγημα που προτάσσει τον τελευταίο καιρό. Και επειδή είναι μάλλον απ0ίθανο να υπάρξει εκ νέου αλλαγή στο επικοινωνιακό επιτελείο, μέχρι τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, είναι σαφές πως το βάρος που επωμίζονται η Μαρία Σπυράκη, ο Κωνσταντίνος Ζούλας και τα άλλα στελέχη είναι εξαιρετικά μεγάλο. Όπως προαναφέραμε, άλλωστε, τα νούμερα των δημοσκοπήσεων δεν είναι αυτά που θα ήθελε –ιδίως με τόση μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ– η Νέα Δημοκρατία.

Η… δεξιά αντίδραση
Πυρ ομαδόν εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. η ιστοσελίδα antinews. Με δύο κείμενα-«φωτιά» το σάιτ που έχει συνδεθεί με τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τελικά αυτό το κόμμα δεν έχει σωτηρία. Πώς αλλιώς να εξηγηθούν τα συνεχόμενα λάθη της ηγεσίας της ΝΔ; Από τη μία πατάει τη μπανανόφλουδα που της πέταξε ο Τσίπρας με την… φυλομετάβαση και από την άλλη σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ανανεώνει το επικοινωνιακό της επιτελείο επιλέγει ό,τι πιο συστημικό και φθαρμένο υπάρχει».

«Μάλλον θα ανοίξει σαμπάνιες απόψε ο Αλέξης, γιορτάζοντας την επιτυχίας της προβοκάτσιας του. Στην Πειραιώς, προφανώς, θα πρέπει να φορέσουν… μαύρες πλερέζες γιατί με μία κίνηση έδιωξαν όλη τη δεξιά από το κόμμα. Προτίμησαν οι αθεόφοβοι να προσκυνήσουν την μειοψηφία της ανωμαλίας, αντί να αγκαλιάσουν την δεξιά πλειοψηφία, η οποία δεν ζητούσε τίποτε άλλο παρά ένα μικρό νεύμα για να τους ψηφίσει. Δεξιά φωνάζουν σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αριστερά ακούνε στη ΝΔ», συνεχίζει το antinews δείχνοντας ότι τα… όργανα στην οδό Πειραιώς μόλις ξεκίνησαν!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα