Δημοσκόπηση: Μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. – Ποιοι μένουν εκτός Βουλής, τι λένε για εκλογές, ευρώ

Μπροστά με 11,8 μονάδες φέρνει τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση της  εταιρείας RASS σε 1.504 εκλογείς στο διάστημα 31/1 έως 3/2. Στην έρευνα οι πολίτες ερωτήθηκαν για την αξιολόγηση, για πιθανές εκλογές ενώ η πλειοψηφία των πολιτών θέλει παραμονή στο ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η Βουλή που προκύπτει αποτελείται από 6 κόμματα και τα κόμματα καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου τα εξής ποσοστά:

ΝΔ 28,6%
ΣΥΡΙΖΑ 16,8%
Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,1%
Χρυσή Αυγή 7,8%
ΚΚΕ 7,3%
Ενωση Κεντρώων 3%
Εκτός βουλής μένουν οι:
Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%
Ποτάμι 2,2%,
Πλεύση Ελευθερίας 1,8%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%.
Ακυρη ή λευκή ψήφο 17,4%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Αποτιμώντας τη διετή θητεία του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, 4 στους 10 Έλληνες (40,1%) αναγνωρίζουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά της.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος από τον κ. Τσίπρα για την πρωθυπουργία (40,3% – 20,5%).

Ως προς την παράσταση νίκης, η ΝΔ διατηρεί την υπέρ αυτής διαφορά της τάξεως των 64,9 μονάδων.

Υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη

Το αίτημα στήριξης της κυβέρνησης από τη ΝΔ στην παρούσα φάση υποστηρίζουν ενθέρμως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι γυναίκες, οι ηλικίες 18-34 και 45-54 χρόνων, καθώς και οι μισθωτοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

«Μένουμε Ευρώπη», αφού το 71,4% των πολιτών στηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μόνο το 22,4% θα ήθελε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα

Πρόωρες εκλογές, όχι δημοψήφισμα

Αντιστρόφως, διαμορφώνεται μια σαφέστατη πλειοψηφία (50,8%) που υποστηρίζει ότι η ΝΔ πρέπει να συνδράμει την κυβέρνηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τάσσεται το 47,6% του εκλογικού σώματος, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προτείνει το 25,7%, ενώ να υποκύψει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών και να νομοθετήσει νέα μέτρα επιθυμεί το 12,3% των πολιτών.

Αρνητικοί για τον Τραμπ

Στο γενικό πολιτικό κλίμα, χαμηλές προσδοκίες φαίνεται να διατηρούν οι Έλληνες για τον «φιλελληνισμό» του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πιστεύουν ότι η πολιτική που θα ασκήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα (50,3%).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα