Δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές, αν…

«ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ BLOOMBERG

Με τα βλέμματα να βρίσκονται από το μεσημέρι στραμμένα στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της διεξαγωγής εκεί ακόμη ενός κρίσιμου Eurogroup, οι πολιτικές προφητείες για το τι μέλλει γενέσθαι δίνουν και παίρνουν.

Η Ελλάδα βρίσκεται εκ νέου στο… κλισιοσκόπιο και η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης μοιάζει να καρκινοβατεί. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι πληροφορίες περιέγραφαν το εξής… σουρεαλιστικό σκηνικό: Η Αθήνα έχει καταθέσει το δικό της σχέδιο-πρόταση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων που τουλάχιστον δεν «απωθεί» του Ευρωπαίους εταίρους, ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) έχει «κατεβάσει» τη δική του πλατφόρμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που δεν αφήνει αδιάφορη την Αθήνα, ωστόσο τον ΔΝΤ «ξινίζει» και με τις δύο πλευρές. Ο μεν, ελληνικός μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης θεωρείται μη αξιόπιστος και λειτουργικός, το δε ευρωπαϊκό σχέδιο για το χρέος εκτιμάται ότι δεν είναι όσο γενναίο θα έπρεπε.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να μην βγαίνει σήμερα λευκός καπνός από το κονκλάβιο του Eurogroup και οι αποφάσεις να μετατίθενται σε μία νέα έκτακτη σύναξη των… αγροφυλάκων του ελληνικού ζητήματος.
Υπό αυτό το πρίσμα από το πρωί της Δευτέρας είχαν αρχίσει τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο σχετικό ηλεκτρονικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έμπαινε στο δίλλημα να προκηρύξει είτε πρόωρες εκλογές είτε δημοψήφισμα, αν το ΔΝΤ εμφανιζόταν άκαμπτο στις απαιτήσεις του για τη θεσμοθέτηση από τώρα δημοσιονομικών προληπτικών μέτρων ύψους €3,5 δισ., σε περίπτωση που ο ελληνικός προϋπολογισμός παρεκκλίνει της πορείας και των «υποσχέσεών» του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, «αν περάσει η απαίτηση του ΔΝΤ, τότε θα στριμωχτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ότι θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε νέα λιτότητα και ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία τριών εδρών».

«Εάν το ΔΝΤ δώσει στην ελληνική κυβέρνηση ανεπαρκή χώρο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Τσίπρας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα» προβλέπει το Bloomberg και καταλήγει:
«Με την τρέχουσα αξιολόγηση του προϋπολογισμού να είναι έξι μήνες πίσω από το πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον χρόνο να εξαντλείται για να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης, πριν από τον Ιούλιο που εκπνέουν τα ομόλογα της ΕΚΤ».

Ταυτόχρονα το Bloomberg, σε άλλο δημοσίευμά του, στέκεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των πιστωτών. Υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ έχει δίκιο για την Ελλάδα» το διεθνές πολιτικο-οικονομικό πόρταλ «ακτινογραφεί» την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και ιδίως την επισήμανση της επικεφαλής του ΔΝΤ «πως δεν περιμένουμε η Ελλάδα να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες».

«Στην πραγματικότητα κανείς άλλος δεν το περιμένει», σχολιάζει ειρωνικά το πρακτορείο Bloomberg.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα