Δημοψήφισμα θέλει η Λούκα Κατσέλη

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζητά η Λούκα Κατσέλη. Η πρώην υπουργός και  συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, πως «εμείς θα θέσουμε τους όρους της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη». Σημειώνει μεταξύ άλλων πως αποτελεί «ένα πολύ δυνατό όπλο» για την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα σημειώνει πως «μια προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει να προσέλθει στη διαπραγμάτευση προτάσσοντας ένα δικό της αξιόπιστο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης  και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης στη βάση ρεαλιστικών εκτιμήσεων και χρηματοδοτικών σεναρίων. Με αυτόν τον τρόπο πολλά μπορεί να επιτευχθούν».

Όπως εξηγεί, μέχρι τώρα, «η λεγόμενη διαπραγμάτευση περιορίστηκε σε αστερίσκους στα μέτρα που η ίδια η τρόικα επέβαλε».

«Οι δανειστές ετοίμαζαν τα μέτρα, η κυβέρνηση τυπικά τα ενέκρινε και η Βουλή τα ψήφιζε» τονίζει και σημειώνει πως «το σχέδιο μας θα θέσει τους όρους της διαρπαγμάτευσης»:

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας για να έχει ουσία και περιεχόμενο προϋποθέτει ότι εμείς ως χώρα θα καταθέσουμε το δικό μας ρεαλιστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και τις εκτιμήσεις μας για το χρηματοδοτικό πλαίσιο που μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Στη βάση αυτή μπορούμε και πρέπει να διαπραγματευθούμε. Οι δανειστές μας θα έχουν το βάρος της ευθύνης να αποδείξουν ότι αυτά που προτείνουμε είτε δεν γίνονται είτε δεν είναι ρεαλιστικά. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Το δικό μας σοβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο θα θέσει τους όρους της διαπραγμάτευσης».

Διαμηνύει  εξάλλου πως μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

«Κανείς – ούτε η Ελλάδα ούτε οι δανειστές μας – δεν έχει κίνητρο να μη τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση. Μπορεί η διαπραγμάτευση να είναι σκληρή, να πάρει ίσως χρόνο, αλλά κάπου θα καταλήξει και σίγουρα το αποτέλεσμά της θα φέρει τη χώρα σε μια καλύτερη θέση από αυτήν που είναι σήμερα» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Επομένως, μονομερείς ενέργειες εκ των πραγμάτων δεν θα υπάρξουν – αυτή είναι η καταστροφολογία στην οποία επενδύει η απερχόμενη κυβέρνηση για να κρύψει τα δικά της λάθη. Άλλωστε υπάρχει δέσμευση των δανειστών μας από τον Νοέμβριο του  2012 για έναρξη διαδικασιών αναδιαπραγμάτευσης του χρέους εφόσον προέκυπτε  πρωτογενές πλεόνασμα και όλες οι προτάσεις για την απομείωση του χρέους είναι εντός του πλαισίου της ευρωζώνης. Αποτελούν ήδη αντικείμενο συζήτησης σε πολλά όργανα εντός της ΕΕ και τεχνικής επεξεργασίας από την ΕΚΤ».

Σχετικά με τη βάση της συνεργασίας της με τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως έχει επιλέξει να μην είναι υποψήφια. «Στηρίζω όμως όσο μπορώ, με τις διεθνείς επαφές, τις προτάσεις και δραστηριότητές μου, την προσπάθεια να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη, η οποία δυστυχώς έχει εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο ύφεσης και λιτότητας υιοθετώντας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα