Δημοψήφισμα στην Κριμαία για μεγαλύτερη αυτονομία

Το κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισε σήμερα τη διεξαγωγή την 25η Μαΐου ενός δημοψηφίσματος για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας σε αυτή την φιλορωσική χερσόνησο στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών. Το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι: «Τάσσεστε υπέρ της κρατικής ακεραιότητας της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας;».

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου, 61 από τους 64 βουλευτές που ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Το κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει συνολικά 100 βουλευτές.

Εξάλλου το κοινοβούλιο καθαίρεσε την τοπική κυβέρνηση έπειτα από μια ψηφοφορία που διεξήχθη επίσης κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την 25η Μαΐου θα διεξαχθούν επίσης οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία μετά την αποπομπή το Σάββατο του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Από νωρίς το πρωί μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έχει εισβάλει στο κοινοβούλιο και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και τα έχει καταλάβει.

Η πρόσβαση στο κοινοβούλιο δεν ήταν δυνατή σήμερα για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είδαν τους βουλευτές να εισέρχονται σε αυτό.

Οι βουλευτές είχαν λάβει εντολές να μην έχουν μαζί τους στην αίθουσα το κινητό τους τηλέφωνο ή τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τάταρος βουλευτής Ενβέρ Αμπντουράιμοφ. Ο ίδιος αρνήθηκε να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες υπό αυτές τις συνθήκες.

Η Κριμαία διαθέτει ήδη το καθεστώς της αυτόνομης δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα