Διέξοδο στην Ευρώπη ζητούν οι βασανιστές του Άσαντ

ΣΥΡΙΑ

Μετά τους φόβους για την διείσδυση «τρομοκρατών» στα κύματα των προσφύγων από τη Συρία που φτάνουν στην Ευρώπη, τώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις για πιθανή παρουσία μεταξύ αυτών πρωτοπαλίκαρων και βασανιστών της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΜΠΕ.

«Υπάρχουν σήμερα εγκληματίες πολέμου που βρίσκουν καταφύγιο στη Γαλλία και στην Ευρώπη», δήλωσε πρόσφατα ενώπιον των Γάλλων βουλευτών ο Ζίαντ Αλ Ίσα, ένας Γάλλος γιατρός συριακής καταγωγής που εκπροσωπεί την Ένωση Οργανώσεων Βοήθειας και Περίθαλψης στη Συρία (UOSSM)

Η υπόθεση κάποιοι σαμπίχα, δηλαδή μέλη των πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στον Άσαντ, να αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη προκαλεί ανατριχίλα στους Σύρους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από την κυβέρνηση Άσαντ, η οποία ευθύνεται για σχεδόν το 80% από τους 250.000 θανάτους της συριακής σύγκρουσης, η οποία άρχισε το 2011, σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι σαμπίχα κατηγορούνται για αναρίθμητες ωμότητες σε βάρος πολιτών στη Συρία για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι είναι διαφωνούντες.

Σχεδόν 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζεται ότι έφτασαν φέτος στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου, οι μισοί εκ των οποίων είναι Σύροι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από αυτούς πολλοί έρχονται απευθείας από την Συρία (κι όχι από καταυλισμούς προσφύγων στις γειτονικές χώρες) και κυρίως ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Μια Σύρα εργαζόμενη σε μια διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, διηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αναγνώρισε με βεβαιότητα κατά την διάρκεια μιας αποστολής της στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Κω αρκετούς πρώην φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Οι άνδρες αυτοί, μέλη της ίδιας οικογένειας από την Ταρτούς, στην βορειοδυτική Συρία, βρισκόντουσαν μεταξύ ομάδας μεταναστών που είχε μόλις αποβιβαστεί από σκάφος από την Τουρκία. “Κι εμείς είμαστε θύματα του πολέμου”, προσπάθησε να εξηγήσει ένας από αυτούς, υπό το εχθρικό βλέμμα των συμπατριωτών τους.

Εν μέσω της τεράστιας ροής προσφύγων σήμερα στην Ευρώπη ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια σελίδα στο Facebook, με τίτλο στα αραβικά “εγκληματίες, όχι πρόσφυγες!” αφιερώνεται απόλυτα στο έργο αυτό. Δημιουργοί της είναι Σύροι που έχουν εξοργιστεί από την άφιξη “βασανιστών” στην Ευρώπη. Εκεί καταγράφονται και δημοσιεύονται φωτογραφίες δεκάδων Σύρων φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλάκων ή Ιρακινών σιιτών εθελοντών που έχουν πολεμήσει στη Συρία.

Αυτούς τους βλέπουμε να ποζάρουν με όπλα στα χέρια στη γραμμή του μετώπου, μπροστά από φωτογραφίες του Άσαντ ή με το πόδι τους πάνω σε πτώματα. Μετά τους βλέπουμε στη νέα τους ζωή στην Ευρώπη: χαμογελαστούς με μαγιό σε μια πισίνα, να κάθονται στην αυλή ενός καφέ, ή με το τουριστικό σακίδιο στην πλάτη στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο. Οι φωτογραφίες αυτές δεν έχουν καμία αποδεικτική αξία, αλλά η αντίθεση που δείχνουν είναι συγκλονιστική.

“Πήραμε την πρωτοβουλία αυτή έπειτα από μαρτυρίες Σύρων προσφύγων, οι οποίοι έκπληκτοι διασταυρώθηκαν και αναγνώρισαν, στην καρδιά της Ευρώπης, τα πρόσωπα μερικών εκ των δήμιων τους”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουτάιμπα Γιασίν, ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της σελίδας στο Facebook.

“Δρούμε και συλλέγουμε μαρτυρίες για να τους ξεσκεπάσουμε”, προσθέτει ο Γιασίν, ο οποίος τους υπολογίζει “σε σχεδόν 500” σήμερα, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία, αλλά και τη Γαλλία.

“Δεν είμαι σίγουρος για την αυθεντικότητα όλων των φωτογραφιών”, σχολίασε ωστόσο παράλληλα ο πολιτικός αναλυτής Ζίαντ Μάζεντ, ειδικός σε θέματα Συρίας. Ωστόσο οι πληροφορίες που υπάρχουν για τη Συρία λένε ότι “νέοι της κοινότητας των αλαουϊτών (σιιτική μειονότητα από την οποία προέρχεται και η οικογένεια του Άσαντ), προσπαθούν όλο και περισσότερο να φύγουν, κυρίως για να γλιτώσουν από την υποχρεωτική στράτευση, καθώς οι απώλειες στην κυβερνητική πλευρά είναι πολύ μεγάλες”.

“Μπορεί επομένως να πρόκειται για νέους που θέλουν να γλιτώσουν την στρατιωτική θητεία και από έναν πόλεμο που δεν τελειώνει ποτέ”, προσθέτει ο ερευνητής. “Αλλά μπορεί επίσης να υπάρχουν και πρώην σαμπίχα που πιθανώς εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου. Είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα”, σημειώνει.

“Θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα (…) αν ορισμένοι από τους Σύρους πρόσφυγες έχουν πάρει μέρος στις φρικαλεότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς”, τονίζει παράλληλα ένας νομικός των γαλλικών δικαστικών αρχών, που είναι αρμόδιες για θέματα χορήγησης ασύλου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι συνεντεύξεις, που πραγματοποιούνται από την αρμόδια γαλλική υπηρεσία για τους πρόσφυγες και τους απάτριδες (Ofpra) ή τις άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το θέμα των προσφύγων, “γίνονται για να εντοπιστούν οι περιπτώσεις αυτού του είδους, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο”, αναγνώρισε η ίδια πηγή. “Υπάρχουν τόσο πολλές ψεύτικες ταυτότητες, ψεύτικες μαρτυρίες (…) και κανείς δεν διατυμπανίζει αυτού του είδους τα κακουργήματα”.

“Γι’αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν κέντρα υποδοχής προσφύγων στις πύλες της Ευρώπης”, σημείωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Σελίν Σμιτ, ενώ όσον αφορά το δικαίωμα χορήγησης ασύλου η Ofpra διαβεβαιώνει: “Υπάρχει μια ρήτρα αποκλεισμού που είναι πολύ σαφής για το θέμα αυτό: οι υπεύθυνοι οποιασδήποτε παραβίασης των συμβάσεων της Γενεύης αποκλείονται από το δικαίωμα χορήγησης ασύλου, είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτού του είδους τα πράγματα”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα