Διαζύγιο και αρραβώνας

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Έτσι, από την πρώτη ημέρα, το επιτελείο της κας Γεννηματά βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με κόμματα και κινήσεις. Από το Ποτάμι έφαγαν πόρτα, ενώ αντίθετα με τη ΔΗΜΑΡ βρίσκονται πολύ κοντά. Όμως το μεγάλο στοίχημα ήταν να επανακάμψουν στη Χαριλάου Τρικούπη το ΚΙΔΗΣΟ και να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι το όλον ΠΑΣΟΚ είναι και πάλι μαζί. Πριν από λίγες ημέρες η κα Γεννηματά τόνισε όταν ρωτήθηκε πως «αυτό είναι κάτι που μας υπέδειξε η βάση». Ταυτόχρονα, πολλά στελέχη προέβλεψαν ότι τα δύο κόμματα θα κατέλθουν μαζί στην εκλογική μάχη.
Όμως οι αντιδρώντες σε αυτόν τον «γάμο» ήταν πολλοί. Εν αρχή ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος από την πρώτη ημέρα που είδαν το φως της δημοσιότητας οι διαβουλεύσεις ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ με ραδιοφωνική του παρέμβαση φρόντισε να υπενθυμίζει ότι «ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ». Εκτός του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τη συμπόρευση δεν είδαν με καλό μάτι και πολλοί εν ενεργεία βουλευτές του Κινήματος, που φοβούνται ότι θα βρεθούν εκτός εκλόγιμης σειράς στις λίστες. Αλλά και αρκετά εκ των παλαιότερων στελεχών του Κινήματος, που παίζουν συμβουλευτικό ρόλο δίπλα στη Φώφη Γεννηματά.
Οι επαφές ανάμεσα στα δύο κόμματα περνούσαν κυρίως από το γραφείο της Φώφης Γεννηματά, με τον νέο γραμματέα του κόμματος Στ. Ξεκαλάκη να αποδεικνύεται πολύ δραστήριος. Επίσης, στην προσέγγιση σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Μανώλης Όθωνας, εκ των στενότατων συνεργατών της κας Γεννηματά.
Τελικά, η προσπάθεια συμπόρευσης κατέληξε σε ναυάγιο. Όχι οριστικό θα τονίσουμε, καθώς ουδείς γνωρίζει εάν στις συνδιασκέψεις των δύο κομμάτων το Σαββατοκύριακο υπάρξει πίεση από τα χαμηλόβαθμα στελέχη για νέα προσπάθεια προσέγγισης. Πάντως, αυτήν τη στιγμή τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένοι να πορευτούν ο καθένας τον δρόμο του.

Οι ανακοινώσεις
Προς το παρόν, πάντως, ισχύει ότι η Φώφη με ανακοίνωσή της κατακεραυνώνει τον πρώην πρωθυπουργό, υποδεικνύοντάς τον ως τον μοναδικό υπεύθυνο. Το ναυάγιο είχε επέλθει για τη Χ. Τρικούπη ουσιαστικά από όταν το ΚΙΔΗΣΟ ανακοίνωσε το πλαίσιο συνεργασίας με το οποίο ζητούσε… προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών. Η Φώφη Γεννηματά είχε πάρει τις αποφάσεις της από το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο, καθυστέρησε να εκδώσει την ανακοίνωση γιατί ήθελε –για λόγους δεοντολογίας– να ενημερωθεί προηγουμένως ο Γ. Παπανδρέου για την ανακοίνωση που θα εξέδιδε και όχι να τη δει δημοσιευμένη, όπως είδε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την επίμαχη ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ.
«Η ανακοίνωση του κόμματος Παπανδρέου έστειλε σαφές μήνυμα: Έθετε ένα ανεδαφικό πλαίσιο –ειδικά με απαίτηση προκριματικών εκλογών– από το οποίο μάλιστα δεν μπορούσε να αποστεί, αφού το είχε ήδη δημοσιοποιήσει», λένε συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ευθέως την ευθύνη για το «διαζύγιο» στον Γιώργο Παπανδρέου.
Σε επιστολή του προς τη Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύπτει ότι είχαν μεταξύ τους επικοινωνίες, υποστηρίζοντας πως διαπίστωσε ότι και η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθετε ως όρο τον αποκλεισμό του ίδιου από τα ψηφοδέλτια και τη διάλυση του ΚΙΔΗΣΟ.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ακόμη ότι και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έθεταν όρους που «υπονόμευαν την προσπάθεια» και καταλήγει λέγοντας πως η τελική απόφαση του ΚΙΔΗΣΟ θα ληφθεί στη Συνδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.
Η στάση της ΔΗΜΑΡ
Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στις τελευταίες εκλογές έλαβε 0,5%, έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ, συζητώντας την κοινή εκλογική κάθοδο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων αλλά διατηρώντας τη οργανωτική και πολιτική της αυτονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγ. Κωνσταντίνου βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, καθώς φαίνεται ότι εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις που θέτει για συνεργασία, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής στο επικρατείας του συνασπισμού κομμάτων ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί την κάθοδο των κομμάτων υπό τη μορφή συνασπισμού με κοινή επωνυμία και την αναγραφή των φορέων που συμμετέχουν στην εκλογική συμμαχία.
Όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης θα συμπεριληφθεί σε εκλόγιμη θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ο Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει δώσει τα χέρια με τη Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Το σίγουρο είναι ότι εάν τελικά προχωρήσει η κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εκτός του Θεοχαρόπουλου, θα συμπεριληφθούν στις λίστες πολλά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ ο Νίκος Τσούκαλης θα είναι πρώτος στην Αχαΐα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα