Διαθέτει πληρότητα, ψάχνει την αποτελεσματικότητα

 

Τι μας έδειξε ο ΠΑΟΚ στα τέσσερα παιχνίδια με τον Άγιαξ και τη Δυναμό Τυφλίδας; Αυτό που πάνω-κάτω πρεσβεύει ο σύλλογος τα χρόνια του επαγγελματισμού. Μία ικανότητα να επιβάλλεται κόντρα στον αδύναμο και μία αδυναμία να υπερισχύσει έναντι του ισχυρότερου. Ο Άγιαξ δεν ήταν πιο ισχυρός από τον ΠΑΟΚ, αλλά είχε τη φανέλα που δημιούργησε ψυχολογικό άγχος στο Δικέφαλο και δεν του επέτρεψε να πάρει την πρόκριση!

Ο φετινός υπερπλήρης ΠΑΟΚ είναι – ως συνήθως – ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Για το καλύτερο επειδή διαθέτει εξαιρετικούς ξένους παίκτες, μία θαυμάσια φουρνιά νεαρών Ελλήνων, μία ισχυρή διοίκηση και μία από τις πιο δυνατές έδρες στην Ευρώπη. Για το χειρότερο επειδή δεν εμφανίζει αγωνιστική συνέπεια και τα χάνει στα δύσκολα εκτός έδρας ματς. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να δουλέψει στην ψυχολογία και στη διόρθωση της νοοτροπίας του. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνεις και να νικάς την Μπορούσια Ντόρτμουντ και να παίρνεις εύκολα ισοπαλία στο Άμστερνταμ κι από την άλλη να τρως τρία γκολ από τον Πανθρακικό μέσα στην Τούμπα, έναν Πανθρακικό που έβαλε όλα κι όλα οκτώ εκτός έδρας γκολ (τρία γκολ σε ένα ματς στην Τούμπα και πέντε στα υπόλοιπα 14!).

Αυτά τα συμπτώματα έλλειψης σοβαρότητας και κακής νοοτροπίας είναι τα στοιχεία που πρέπει να αποβάλει ο Βλάνταν Ίβιτς από τον φετινό υπερπλήρη ΠΑΟΚ. Θα τα καταφέρει; Σίγουρα δεν είναι έμπειρος προπονητής, αλλά ο Ιβάν Σαββίδης του πρόσφερε παίκτες αξίας και περιμένει από αυτόν αποτελέσματα:

Το νέο αίμα

Η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν ξόδεψε πολλά χρήματα σε αγορές (1.450.000 ευρώ για Βαρέλα και τον Κρέσπο), αλλά έδωσε στους παίκτες που απέκτησε βαριά τριετή συμβόλαια. Ο Τζαλμά Κάμπος και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ για παράδειγμα θα πάρουν 800 χιλιάρικα το χρόνο. Ακόμη και ο Ολυμπιακός δεν έχει πολλούς παίκτες με τέτοιες αμοιβές. Πέραν των δύο σπουδαίων μεσοεπιθετικών ο ΠΑΟΚ πήρε τους εξής ποδοσφαιριστές:

Τον 28χρονο Φερνάντο Βαρέλα που λογικά θα είναι αναντικατάστατος στην άμυνα. Τον 29χρονο αμυντικό χαφ Χοσέ Αλμπέρτο Κάνιας με πολλές παραστάσεις από τα δύο κορυφαία πρωταθλήματα, το ισπανικό και το αγγλικό.  Τον 29χρονο τερματοφύλακα Ζέλικο Μπρκτς με εξαιρετικές επιδόσεις στο Καμπιονάτο, εκεί που δεν  επιβιώνεις αν δεν είσαι καλός πορτιέρο. Τον έμπειρο αμυντικό Χοσέ Άνχελ Κρέσπο, και τους Εβγέν Σακχόφ και Λεό Μάτος από την Ντίπρο. Και τέλος, τον δανεικό Μαμέ Τιάμ από τη Γιουβέντους. Ποτέ άλλοτε δε θυμόμαστε τον ΠΑΟΚ να κάνει οκτώ «ενδεκαδάτες» μεταγραφές.  Ακόμη κι αν δεν επιβεβαιώσουν και οι οκτώ τον χαρακτηρισμό «ενδεκαδάτος», τουλάχιστον με αυτή την ταμπέλα έρχονται.

Το παλαιό αίμα

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει μόνο να «καυχιέται» για την ενίσχυσή του, αλλά και για το ότι διαθέτει έντονο και καλό ελληνικό στοιχείο. Μπορεί φέτος να μην απέκτησε κάποιον Έλληνα, αλλά στην πραγματικότητα παραχώρησε μόνο έναν (τον 20χρονο Κυριάκο Σαββίδη), άρα εξακολουθεί να διαθέτει την καλύτερη ελληνική νεολαία και μάλιστα κατά ένα χρόνο πιο ώριμη.

Πέραν τον δύο Ελλήνων τερματοφυλάκων – του Γλύκου και του Βελλίδη – που πλησιάζουν άλλωστε τα 30, υπάρχει η εξής εξαιρετική φουρνιά: Ο 22χρονος Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Οι προερχόμενοι από τον ΠΑΣ Κοροβέσης (24) και Χαρίσης (21). Οι 22χρονοι Πέλκας, Κίτσιου και Μυστακίδης. Ο λίγο μεγαλύτερος, αλλά ακόμη νέος, Αθανασιάδης.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε και τον έμπειρο Τζαβέλλα (που προχθές με την Εθνική κόντρα στην Ολλανδία ήταν εξαιρετικός) και το ταλέντο από τη Βοσνία, τον Τσίμιροτ!

Είναι πλήρης, αλλά δεν φτάνει αυτό

Ο ΠΑΟΚ θέλει να πάει καλά και στους τρεις στόχους του και ο Βλάνταν Ίβιτς πρέπει να προετοιμάσει μία ομάδα για 40 και πλέον παιχνίδια. Ο Δικέφαλος του βορρά παραδοσιακά δεν μπορεί να χειριστεί πολλούς στόχους μαζί. Έρχεται όμως σιγά-σιγά ο καιρός των υπερβάσεων. Αν και φέτος μείνει από τις πρώτες αγωνιστικές μακριά από την κορυφή, τότε δύσκολα ο κόσμος θα αγκαλιάσει την προσπάθεια.

Να θυμίσουμε πως ο ΠΑΟΚ θα υποχρεωθεί να δώσει κάποια παιχνίδια με τη Θύρα 4 κλειστή λόγω της τιμωρίας του Σταύρου Κοντονή, ενώ ξεκινά και με -3 βαθμούς. Αυτό είναι, όμως, μικρό κακό. Αυτό που πρέπει να βελτιώσει ο σύλλογος είναι η αγωνιστική του νοοτροπία. Σε αντίθεση με τις αθηναϊκές ομάδες, ο ΠΑΟΚ έχει να κάνει περισσότερα εκτός έδρας παιχνίδια, καθώς έχει μόνο έναν συμπολίτη (τον Ηρακλή). Αν διορθώσει την εκτός έδρας αγωνιστική του συμπεριφορά, τότε έχει αυξημένες ελπίδες για το πρωτάθλημα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα