Διακοπές γιοκ για 8 στους 10 Έλληνες

ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΚΑ

Οκτώ στους δέκα Έλληνες φαίνεται ότι δεν θα γευτούν φέτος τη χαρά των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Μάλιστα τα πράγματα δεν διαγράφονται πολύ καλύτερα γι’ αυτούς που θα καταφέρουν να αποδράσουν, καθώς και αυτών οι διακοπές θα διαρκέσουν λιγότερες ημέρες συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3 Ιουνίου – 27 Ιουνίου, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, ερωτήθηκαν 869 άτομα, εκ των οποίων μόλις τα 174 απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές το 2016. Ειδικότερα:

# Πάνω από 80% δήλωσε ότι δεν προγραμματίζει ούτε πιστεύει ότι τελικά θα πραγματοποιήσει διακοπές το καλοκαίρι.

# Αναφορικά με τους λόγους οι οποίοι καθιστούν απαγορευτικές τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές οι ερωτηθέντες επικαλέστηκαν το οικονομικό (77 %), την επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (13%), καθώς και επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλους λόγους (10%).

Όπως προαναφέρθηκε, ακόμη και για αυτούς που θα κάνουν διακοπές φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο η διάρκειά τους. Έτσι, οι ερωτηθέντες σχετικά στην έρευνα του ΙΝΚΑ απαντούν ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους:

# Το 42% θα πραγματοποιήσει 4 ήμερες διακοπές

# Το 26% θα πραγματοποιήσει 7 ήμερες διακοπές

# Το 20% θα πραγματοποιήσει 10 ήμερες διακοπές

# Το 11% θα πραγματοποιήσει 15 ήμερες διακοπές

# Το 1% θα πραγματοποιήσει 20 ήμερες διακοπές

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι με βάση τους υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος που θα κληθεί να δαπανήσει μία 4μελής οικογένεια για διαμονή-διατροφή 15 ημερών αγγίζει πλέον τα 2.550 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τον τουριστικό προορισμό όσων κάνουν διακοπές, η έρευνα του ΙΝΚΑ αναδεικνύει «νικητές» τους τόπους καταγωγής των εκδρομέων και τα σπίτια φίλων. Συγκεκριμένα οι Έλληνες διαμένουν κατά 42% σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι, κατά 36% σε συγγενικό-φιλικό σπίτι και κατά 22% σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια. Σημειωτέον ότι οι κρατήσεις για τουριστικούς προορισμούς εκτός Ελλάδας παρουσιάζουν ιλιγγιώδη μείωση της τάξης του 80%

Να πούμε τέλος ότι η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει την προτίμηση του 80% των Ελλήνων τουριστών, ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα