Διατήρηση της Σένγκεν μόνο σε θέματα εμπορίου ζητά η Βόζεμπεργκ

Να διατηρηθεί η Σένγκεν μόνο σε θέματα εμπορίου ζητά η Ελίζα Βόζεμπεργκ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Πιο συγκεκριμένα, συνοριακούς ελέγχους σε επίπεδο διακίνησης ανθρώπων και διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν μόνο σε θέματα εμπορίου, ανάμεσα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, πρότεινε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η ευρωβουλευτής της ΝΔ

«Ας επανέλθουν οι συνοριακοί έλεγχοι στο επίπεδο διακίνησης ανθρώπων και ας παραμείνουν στο εμπόριο» είπε η κ. Βόζεμπεργκ, και υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί μια μερική εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα, χωρίς κατάργηση της Σένγκεν που να εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες.

Σχολιάζοντας τις αιματηρές επιθέσεις είπε ότι μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες υπήρχαν, αλλά οι Αρχές δεν πρόλαβαν να εκκενώσουν τους σταθμούς του μετρό, τόνισε ότι ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί και επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει προετοιμαστεί απόλυτα στην εφαρμογή μιας ενιαίας αντιτρομοκρατικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στην πρόσφατη Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν δεν είχε σημειωθεί το τρομοκρατικό χτύπημα, η συμφωνία είναι δυσλειτουργική, δύσκολη και πολύπλοκη, ενώ επέρριψε ευθύνες στις χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζουν την πολιτική των κλειστών συνόρων, αλλά και στην Τουρκία. «Φοβούμαι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι έχουμε από την άλλη πλευρά την Τουρκία η οποία έχει συγκεκριμένη πολιτική, δεν τηρεί συμφωνίες εδώ και χρόνια και τίποτα δεν μας λέει ότι θα τηρήσει τώρα» επισήμανε η κ. Βόζεμπεργκ και υπενθύμισε πως παρά το γεγονός ότι άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας, τις τελευταίες 3 ημέρες έφθασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα άλλοι 3.000 πρόσφυγες.

Καταλήγοντας, είπε ότι το Προσφυγικό απετέλεσε την αιτία να αναδειχθούν τα στοιχεία διχασμού που υπάρχουν στην Ευρώπη, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και θεώρησε δεδομένο ότι 50.000 έως 100.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν μόνιμα στην Ελλάδα αφού –όπως είπε– δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγκατάστασής τους στην Ευρώπη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα