«Διαχείριση κόκκινων δανείων και ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας»

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας αποτελούν τις δύο βασικές προτεραιότητες για τον Αλέξανδρο Τουρκολιά για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ χαρακτήρισε μη επαρκείς τις οδηγίες της ΤτΕ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ζητά εξασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, επανεξέταση των φόρων με στόχο τη βελτίωση της επενδυτικής εικόνας της χώρας και στήριξη εξαγωγών .

Στο πλαίσιο ομιλίας του κατά την τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ο Αλ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε μη επαρκείς τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας ότι χρειάζεται μία βαθύτερη διαδικασία που θα βασίζεται στη συνεχή προσαρμογή στις νέες συνθήκες και όχι μόνο σε κάποιες οδηγίες.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι οι τράπεζες φυσικά και θα υιοθετήσουν τις οδηγίες της ΤτΕ, όμως οι συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν είναι τελείως διαφορετικές, και η τράπεζα προχωρά σε συνεχή εκπαίδευση των στελεχών της για την καλύτερη διαχείριση των NPLs.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, έχει ξεκινήσει σχολή στην οποία εκπαιδεύονται τα στελέχη της τράπεζας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται «equity»

Επίσης, ο Αλ. Τουρκολιάς έθεσε βασικό στόχο την υλοποίηση δύο επενδύσεων μεσαίου τουλάχιστον μεγέθους σε κάθε νομό της χώρας. Έχω περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και θα συνεχίσω να το κάνω και προτεραιότητα της τράπεζας είναι η ενεργή στήριξη του επιχειρηματικού μετασχηματισμού, τόνισε για να επισημάνει ότι στόχος επίσης είναι η αύξηση της χορήγησης δανείων και η τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση αξιόπιστων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ρευστότητα έχουμε, συμπλήρωσε. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «leverage», χρειάζεται «equity». Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ζήτησε τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδας όσο και από το ΥΠΟΙΚ, την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας, τη διασφάλιση των εξαγωγών και την βελτίωση των φορολογικών συνθηκών.

Σε ό,τι αφορά την τράπεζα, ο Αλ. Τουρκολιάς τόνισε ότι με την βέλτιστη διαχείριση των NPLs, την πώληση μη στρατηγικής σημασίας περιουσιακών στοιχείων, και την διατήρηση της κερδοφορίας, οι μέτοχοι της τράπεζας μπορούν να αναμένουν αυξημένες αποδόσεις και ενίσχυση του ιδιωτικού της χαρακτήρα, ενδεχομένως έως την επόμενη τακτική γενική συνέλευση.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης»

Για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών κλάδων ο κ. Τουρκολιάς υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόσουν γενναία προγράμματα αναδιάρθρωσης ενώ αναγκαίες είναι και οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο. «Ο χρόνος υλοποίησης μιας αναδιάρθρωσης είναι τεράστιος», είπε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε ένα δίμηνο.

«Μοναδική τράπεζα σε κερδοφορία το 2013»

Για τα αποτελέσματα της τράπεζας ο κ. Τουρκολιάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συνεισφορά της Finansbank, σημειώνοντας επίσης ότι και οι υπόλοιπες θυγατρικές στα Βαλκάνια επέστρεψαν σε κερδοφορία. Έτσι το 2013 η ΕΤΕ ήταν η μοναδική τράπεζα σε κερδοφορία, πρόσθεσε.

Ο κ. Τουρκολιάς είπε επίσης ότι πριν από ακριβώς δύο χρόνια η διοίκηση ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, ωστόσο με τις δύο επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίου ο δείκτης core tier 1 σύμφωνα με τη Βασιλεία III διαμορφώνεται στο 11,6% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 10%.Την ίδια ώρα ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 93% για τον όμιλο και 84% στην Ελλάδα που είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα