Δικαιοσύνη με… χρονοκαθυστέρηση!

Τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ξεκίνησαν, το ίδιο και η περιβόητη χρήση του video assistant referee, για την οποία έχει γίνει πολύ μεγάλος ντόρος. Από τη μια υπάρχουν οι υποστηρικτές του που λένε ότι θα αποδίδει δικαιοσύνη και δεν θα γίνονται όργια από τους ρέφερι, από την άλλη θα σταματούν τα ματς για να τσεκάρονται οι αμφισβητούμενες φάσεις, λες και πρόκειται για αγώνες μπάσκετ. Και αυτό δεν είναι στη φύση του ποδοσφαίρου και αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του αθλήματος. Όλα βέβαια είναι θέμα συνήθειας και θέλουν το χρόνο τους…

Στην Ιταλία και την Γερμανία είδαμε αποφάσεις που πάρθηκαν με την χρήση του VAR και μάλιστα σε ματς των λεγόμενων μεγάλων ομάδων όπως είναι της Γιουβέντους, της Μίλαν και της Μπάγερν Μονάχου. Υπάρχει όμως διαφορά στο πώς χρησιμοποιείται, αφού στο μεν Καμπιονάτο ο διαιτητής συμβουλεύεται ο ίδιος το μόνιτορ και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, ενώ στην Μπουντεσλίγκα γίνεται στα κεντρικά γραφεία και υπάρχει ενδοσυνεννόηση, ώστε να γίνονται όλα πιο γρήγορα.

Η Γιουβέντους νίκησε 3-0 την Κάλιαρι στο Τορίνο. Μόλις στο 12′, ο Μάντζουκιτς σημείωσε το «παρθενικό» τέρμα της χρονιάς στην Ιταλία, ενώ στο 37′ ήρθε ακόμα μία ιστορική στιγμή, η πρώτη φορά χρήσης VAR στην Ιταλία. Ο Σάντρο ανέτρεψε τον Τσοπ, ο διαιτητής Μαρέσκα δεν καταλόγισε πέναλτι, ωστόσο η αμφιβολία παρέμεινε κι έτσι έγινε χρήση βίντεο. Μετά από 81 δευτερόλεπτα, ο διαιτητής έστησε την μπάλα στην βούλα και ο Φαρίας ανέλαβε την εκτέλεση. Μάταια εξέλιξη, όπως αποδείχθηκε, αφού ο Μπουφόν έκανε το χρέος του και απέκρουσε το πέναλτι.

Η δεύτερη χρήση του VAR έγινε στον αγώνα της Μίλαν με την Κροτόνε, όπου οι “ροσονέρι” άνοιξαν το σκορ μόλις στο 6′ με εκτέλεση πέναλτι του Κεσιέ. Επίσης, ο διαιτητής χρειάστηκε να συμβουλευτεί το μόνιτορ για να δώσει την εσχάτη των ποινών και την απευθείας κόκκινη στον αμυντικό των γηπεδούχων και ενώ αρχικά του είχε δείξει κίτρινη.

Στην Γερμανία και με το σκορ στο 2-0 για την Μπάγερν Μονάχου απέναντι στη Λεβερκούζεν, στα πρώτα λεπτά του β’ μέρους ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι ανατράπηκε στην περιοχή των «ασπιρίνων», ο διαιτητής έχασε τη φάση, όμως ενημερώθηκε από τα κεντρικά για την παράβαση δευτερόλεπτα μετά, σταμάτησε τον αγώνα και υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Η μπάλα είχε φύγει από την περιοχή της Λεβερκούζεν, όμως ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα, κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι για την χρήση του VAR.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα