Δικαιώματα έχουν και οι εξαρτημένες γυναίκες

Ημερίδα με θέμα «Προασπίζοντας τα δικαιώματα της εξαρτημένης γυναίκας και του παιδιού της», διοργανώθηκε από το Δίκτυο για τις Εξαρτημένες Γυναίκες, Μητέρες και τα Παιδιά τους, υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας Ισότητας και του δήμου Αθηναίων. Στόχος της ημερίδας υπήρξε η έναρξη δημόσιου διαλόγου σχετικά με την προώθηση των δικαιωμάτων της εξαρτημένης γυναίκας και του παιδιού της, αλλά και τη βελτίωση και διεύρυνση των υπηρεσιών που τους προσφέρονται.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με τις υφιστάμενες δομές υποστήριξης και φροντίδας τους, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς το θεσμικό πλαίσιο, η νομοθεσία, οι καλές πρακτικές και κάποιες καινοτόμες παρεμβάσεις.

Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των εξαρτημένων γυναικών και την αναγκαιότητα χάραξης εξειδικευμένων και στοχευμένων πολιτικών για την αντιμετώπισή τους. Επίσης, τόνισε ότι έμφυλες διαφορές εντοπίζονται και ως προς τα αίτια της εξάρτησης, τα πρότυπα χρήσης, την επιδημιολογία της χρήσης ουσιών, τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά των χρηστών, την αναζήτηση της θεραπείας και την θεραπευτική προσέγγιση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ειδικά σχεδιασμένες δράσεις της γενικής γραμματείας Ισότητας των Φύλων, οι οποίες περιέχονται στο κεφάλαιο «Κοινωνική ένταξη και ισότιμη μεταχείριση γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων

2016-2020 της ΓΓΙΦ, όπως είναι

– Η διερεύνηση, καταγραφή και επεξεργασία των αναγκών των τοξικοεξαρτημένων γυναικών μέσω μελέτης αποτίμησης με την οπτική του φύλου του προγράμματος «Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας» σε συνεργασία με τους ΟΤΑ

– Η επιμόρφωση και κατάρτιση επαγγελματιών στον τομέα της τοξικοεξάρτησης και

– Οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της νομοθεσίας στην αντιμετώπιση των εγκύων και μητέρων χρηστριών ουσιών.

Το Δίκτυο για τις Εξαρτημένες Γυναίκες, Μητέρες και τα Παιδιά τους, έχει συσταθεί και συντονίζεται από το ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις με τη συμμετοχή των: 18 ‘Ανω, γενική γραμματεία Ισότητας, Γ. Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», Γ. Νοσοκομείο Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ», δήμος Αθηναίων, εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών, Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, ΚΕΕΛΠΝΟ, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής «Π.Π.Π.Α.- Η ΜΗΤΕΡΑ», Νοσοκομείο Παίδων «H ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», και ΟΚΑΝΑ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, Μιχάλης Μυλωνάς, εξήγησε ότι «στο πέρασμα των χρόνων ο πληθυσμός των γυναικών στο δρόμο, η πορνεία, η εκμετάλλευση, τα ζητήματα με τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών αυξάνονταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρχε μεγάλη δυσκολία ανάμεσα στους οργανισμούς και τους εμπλεκόμενους φορείς στο πεδίο υποστήριξης αυτών των ανθρώπων, και διακρίναμε ότι προέκυπτε πολύ μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα δίκτυο για την αντιμετώπιση των περιστατικών που προέκυπταν».

«Στόχος είναι να προσφέρουμε πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις γυναίκες που είναι στο δρόμο. Ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας από την πλευρά του. Ο βασικός μας στόχος είναι να την υποστηρίξουμε σε οτιδήποτε έχει ανάγκη, δηλαδή να απαντάμε στα αιτήματα των ίδιων των γυναικών. Χρειάζονται ενδεχομένως ένα χώρο για να πάρουν ρούχα, να κάνουν μπάνιο, να φάνε, να περάσουν κάποιες ώρες με ασφάλεια με τα παιδιά τους, να πάρουν συμβουλευτική και να αρχίσει η κινητοποίηση για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για απεξάρτηση. Στο δικό μας το μυαλό είναι η απεξάρτηση αλλά δεν είναι στο μυαλό των γυναικών αυτών, λόγω της δυσκολίας που ζουν» κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα