Δικαστές στα… θρανία για την πάταξη της διαφθοράς

Όπως έχει ήδη καταγραφεί η χώρα μας βρίσκεται ψηλά στις λίστες διαφθοράς, ειδικά στο Δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, οι δικαστικοί λειτουργοί και συγκεκριμένα οι εισαγγελείς της διαφθοράς καθώς και οι ειδικοί ανακριτές κατά της διαφθοράς αλλά και οι υπάλληλοι που προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πάταξη της διαφθοράς θα εκπαιδευθούν για 18 μήνες σε ειδικό πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εγχείρημα για την εκπαίδευση των κρατικών λειτουργών συντονίζει ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, πρώην Εισαγγελέας που Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες. Παράλληλα συγκροτείται εθνικό σχέδιο με επιτελικό μηχανισμό προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες και διπλές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς από διαφόρους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που έχει ήδη εκπονηθεί και υπάγεται στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα συμμετάσχουν: εισαγγελείς Διαφοράς, οικονομικοί εισαγγελείς, Οικονομική Αστυνομία, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Στόχος του Εθνικού Συντονιστή Διαφθοράς, του οποίου η θεσμοθέτηση του οποίου ανέβασε ήδη τη χώρα μας 14 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για τη διαφθορά, βελτιώνοντας την εικόνα της, είναι οι χρονοβόρες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς να γίνονται συντονισμένα, αποτελεσματικά και χωρίς αλληλοκαλύψεις από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες . Πρωτίστως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εφαρμόζεται η υπάρχουσα ειδική νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα