Δικαστικά τρεχάματα με… Alpha κεφαλαίο: Αποζημίωση για χασούρα από μετοχές!!!

Το δικαστικό ρεπορτάζ δεν παύει να μας εκπλήσσει κάθε εβδομάδα. Στο σημερινό φύλλο το ρεπορτάζ έχει σχέση με τα μπόνους που είχαν πάρει τα μεγαλοστελέχη της Alpha Bank για να εξοφλήσουν το δάνειο που είχαν πάρει από την τράπεζα, με σκοπό την αγορά μετοχών της το 2007.

Στο φύλλο 781 της «Α», 6/7 Μαΐου 2017, είχαν αναφερθεί τα εξής:

“Δικαστικά τρεχάματα με… Alpha κεφαλαίο

“Όλη η προηγούμενη επταετία της κρίσης είναι για τις διοικήσεις των εγχώριων –συστημικών πια– τραπεζών ένα αυξομειούμενο σε ένταση αλλά διαρκές χρονικά «βοήθα, Παναγιά», το οποίο πυροδοτούσε άλλοτε η έλλειψη ρευστότητας, άλλοτε η υπερέκθεση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον ELA και εσχάτως η έκθεση και η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς των «κόκκινων» δανείων.

“Κι όπως φαίνεται η επίκληση στα θεία, τουλάχιστον για την AlphaBank, δεν θα σταματήσει εδώ, καθώς οι ένοικοι τoυ αριθμού 40 της οδού Σταδίου αναμένεται να ξαναπαρακαλέσουν τη Μεγαλόχαρη να βάλει το… χέρι της για τα δικαστικά μπλεξίματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ως γνωστόν, τους τελευταίους μήνες τα εισαγγελικά γραφεία έχουν πάρει φωτιά, καθώς εξετάζονται δεκάδες περιπτώσεις χορήγησης μεγάλων δανείων που φέρονται να επέφεραν βλάβη στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος διοικητικών στελεχών που συνέπραξαν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες έρευνες.

“Η περίπτωση Μαντζούνη
Ειδικά σε ό,τι αφορά την AlphaBank, μία από τις πιο πολύκροτες διώξεις είναι αυτή των 10 ανώτατων στελεχών της τράπεζας, οι οποίοι βάσει κατηγορητηρίου φέρονται να ενέκριναν τη χορήγηση δανείων συνολικού ύψους 57 εκατ. ευρώ στον άλλοτε ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ και μέτοχο του Mega, Σταύρο Ψυχάρη. Έπειτα από πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Στ. Ψυχάρη για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ μαζί του διώκονται για απιστία τα στελέχη της τράπεζας Ε.Α. Πετράκης, Μ.Σ. Γιαννόπουλος, Ε.Ι. Αρζινός, Κ.Ρ. Δορκοφίκης, Α.Α. Πιλάβιος, Σ.Α. Ανδρονικάκης, Γ.Κ. Αρώνης, Α.Χ. Θεοδωρίδης. Σ. Φιλάρετος και Δ.Π. Μαντζούνης, που του χορήγησαν τα προσωπικά δάνεια αυτά.

“Ωστόσο, η ίδια η τράπεζα έσπευσε να στηρίξει τόσο τα στελέχη της όσο και τον επιχειρηματία, ισχυριζόμενη ότι έπραξε τα δέοντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και των εσωτερικών της κανόνων, κάτι που μένει να αποδειχθεί πια στις δικαστικές αίθουσες.

“Η έρευνα για τα «δανεικά» των stockoptions
Την ίδια στιγμή, στα εισαγγελικά γραφεία διεξάγεται μια μεγάλη έρευνα για τα στελέχη της AlphaBank που αναμένεται να σηκώσει μεγαλύτερο ντόρο από την παραπάνω υπόθεση, καθώς αφορά σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εμπλεκομένων.

“Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Γιάννη Δραγάτσης, έχει βάλει στο στόχαστρο τα stockoptions δηλαδή τα bonus που είχαν πάρει το 2007, την εποχή των παχέων αγελάδων, τα μεγαλοστελέχη της τράπεζας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με έγγραφό της η Εισαγγελία ζητεί αναλυτικά στοιχεία για τους εσωτερικούς δανεισμούς σε πρώτη φάση 6 ανώτατων στελεχών της τράπεζας με ποσά που φέρεται ότι αγγίζουν τα 15.400.000 ευρώ, τα οποία ξεχρέωσαν κατά το επόμενο έτος 2008 με… bonus που έλαβαν με απόφαση του Δ.Σ., συνολικού ποσού €11.900.000. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα δάνεια και τα χρυσά μπόνους (σε δύο δόσεις) φέρονται να πήραν:

# Ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Μαντζούνης, ο οποίος φέρεται να δανειοδοτήθηκε με €4.400.000 και να πήρε μπόνους €3.400.000.
# Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Αρτέμης Θεοδωρίδης, ο οποίος φέρεται να πήρε δάνειο €3.000.000 και μπόνους €2.500.000.
# Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Αρώνης, ο οποίος φέρεται να πήρε δάνειο €2.000.000 και μπόνους €1.680.000.
# Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της AlphaBank Ρουμανίας, Χρ. Γιαμπαρνάς, ο οποίος φέρεται να πήρε δάνειο €500.000 και μπόνους €370.000.
# Ο Χ. Παπαναγιώτου, ο οποίος φέρεται να πήρε δάνειο €2.200.000 και μπόνους €1.600.000.
# Ο Μ. Γιαννόπουλος, ο οποίος φέρεται να πήρε δάνειο €3.300.000 και μπόνους €2.450.000.
“Τραπεζικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι το επιλήψιμο της παραπάνω διαδικασίας δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. που έλαβε την απόφαση αυτή ήταν ταυτοχρόνως και οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, αλλά ότι το σκεπτικό της απόφασης χορήγησης των bonus «σε αναγνώριση της παρελθούσας και διά το μέλλον προσδοκώμενης συνεισφοράς τους στις εργασίες και στα αποτελέσματα της τράπεζας» απάδει των εσωτερικών κανονισμών και της κοινής λογικής.

“Έρχονται κι άλλες;
Τα βάσανα, πάντως, για την AlphaBank δεν μοιάζει να σταματούν εδώ. Καλά πληροφορημένες πηγές μιλούν για ακόμα δύο διώξεις στελεχών της τράπεζας που βρίσκονται στα σκαριά. To φημολογούμενο κατηγορητήριο λέγεται ότι θα αφορά:
α) Τη δανειοδότηση με €140.000.000 του «Πήγασου» εκ των οποίων τα €90.000.000 «βγήκαν» από το πορτοφόλι της AlphaBank.
β) Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού του ΔΟΛ που ακολούθησε το 2014 ειδικά –αλλά όχι μόνο– η AlphaBank.
Το βασικό επιχείρημα των εισαγγελέων είναι ότι οι τράπεζες χορηγώντας δάνεια υψηλού ρίσκου δεν έλαβαν τις απαραίτητες πρόνοιες ώστε να διασφαλίσουν περισσότερα collaterals, κοινώς εμπράγματες εξασφαλίσεις”.

 

Αποζημίωση για την χασούρα της πώλησης

Το σημερινό ρεπορτάζ αναφέρεται στην συνέχεια της εισαγγελικής έρευνας για την όλη διαδικασία της δοσοληψίας αυτής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

  • Το 2007 τα προαναφερθέντα μεγαλοστελέχη της AlphaBank πήραν δάνειο από την τράπεζα για να αγοράσουν μετοχές της. Εκτός από τα στελέχη αυτά, μετοχές αγόρασαν και άλλα 150 μικροστελέχη, με δικά τους χρήματα ή με μικροδάνεια από την τράπεζα.

 

  • Το 2008 τα μεγαλοστελέχη εισέπραξαν από την τράπεζα χρηματικά ποσά ως μπόνους για την εξόφληση του δανείου. Επειδή η μετοχή της τράπεζας είχε σημειώσει πτώση, η τράπεζα –δηλαδή, οι ίδιοι– ζήτησε να μην προβούν σε πώληση των μετοχών, γιατί αν γινόταν γνωστό ότι τα ανώτατα διοικητικά στελέχη πουλούσαν τις μετοχές τους, ήταν πιθανόν να ακολουθήσει ντόμινο πωλήσεων με επακόλουθο βέβαια την περαιτέρω πτώση της μετοχής. Έτσι, με εξαίρεση ένα-δύο στελέχη που δεν ακολούθησαν την οδηγία και πούλησαν τις μετοχές τους, τα υπόλοιπα μεγαλοστελέχη υπάκουσαν στην οδηγία. Όταν αργότερα η μετοχή της τράπεζας σημείωσε κι άλλη πτώση, λόγω της κρίσης την εποχή εκείνη, τα παραπάνω στελέχη προχώρησαν σε πώληση των μετοχών με ζημία βεβαίως από την τιμή αγοράς για την οποία είχαν αρχικά συνάψει το δάνειο και βεβαίως είχαν λάβει το αντίστοιχο μπόνους. Τότε έγινε το εξής εκπληκτικό: η τράπεζα προέβη σε ισόποση καταβολή της ζημίας που προεκλήθη εκ της πώλησης και η οποία βεβαίως ήταν εις βάρος του μπόνους που είχε καταβληθεί στα μεγαλοστελέχη με δικαιολογητικό ότι όφειλε η τράπεζα να υποστεί την ζημία, αφού η ίδια είχε ζητήσει με οδηγία της να μην προβούν σε πώληση.

 

Σύμφωνα με δικηγόρο υπεράσπισης των μεγαλοστελεχών της Alpha Bank, η δοθείσα αποζημίωση ήταν απολύτως νόμιμη. Είναι όμως έτσι; Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: Όλα τα μικροστελέχη που είχαν χάσει χρήματα από την πτώση των μετοχών αποζημιώθηκαν; Η γνώμη άλλου δικηγόρου που δεν ανήκει στο γκρουπ των δικηγόρων της υπεράσπισης είναι ότι παρανόμως αποζημιώθηκαν τα εν λόγω στελέχη από την τράπεζα με συνέπεια το Δ.Σ. της τράπεζας και οι αποζημιωθέντες να έχουν διαπράξει το αδίκημα της απιστίας αλλά και της υπεξαίρεσης εις βάρος του νομικού προσώπου.

Ποια τελικά νομική άποψη θα υπερισχύσει θα φανεί από την τελική απόφαση που θα πάρουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς που ασχολούνται με την υπόθεση. Το βέβαιο είναι ότι κάποιοι υποφέρουν από αϋπνίες κάτω από το βάρος των πιθανών δικαστικών εξελίξεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα