Δικαστική σωτηρία για υπερχρεωμένο ζευγάρι

Σε μεγάλη διαγραφή χρέους υπερχρεωμένου ζευγαριού μισθωτών που έχει τρία ανήλικα παιδιά  προχώρησε το Ειρηνοδικείο Μαραθώνα με την υπ΄ αριθμό 137/2017 απόφασή του.

 Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου 

 Με κοινή απόφαση και για τους δύο, ο μεν σύζυγος από αρχική οφειλή €297.000 τελικά θα καταβάλλει €19.800, η δε σύζυγος από αρχική οφειλή €244.108, τελικά θα καταβάλλει €138.600, ενώ παράλληλα το δικαστήριο αποφάσισε τη διάσωση και της κύριας κατοικίας του ζευγαριού.

Ο αιτών είναι αρχικελευστής στο Λιμενικό Σώμα, με αρχικά καταβαλλόμενο μισθό ποσού €2.200, ο οποίος λόγω των αλλεπάλληλων μειώσεων ανέρχεται πλέον στο καθαρό ποσό των €1.221,35.

Η αιτούσα είναι ιδιωτική υπάλληλος σε φαρμακευτική εταιρεία με μέσο μηνιαίο μισθό αρχικά €1.567,83 και σήμερα €1.064, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παρακρατείται για την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων, εισπράττοντας αυτή πολύ μικρότερο ποσό.

Όπως προκύπτει από τα προσκομιζόμενα και επικαλούμενα εκκαθαριστικά σημειώματα των αιτούντων, το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα του αιτούντος ανερχόταν το 2008 στο ποσό των €21.191,84 και της αιτούσας στο ποσό των €9.370,19. Τα ίδια εισοδήματα για το φορολογικό έτος 2015 είχαν διαμορφωθεί αντιστοίχως σε €19.974,57 για τον αρχικελευστή και σε €20.552,33 για τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Μαραθώνα, από τα παραπάνω προκύπτει ότι η οικονομική κατάσταση των αιτούντων χειροτέρεψε κατά τα τελευταία έτη και ειδικότερα μετά το έτος 2010, λόγω της μείωσης του μισθού των αιτούντων, την μείωση των υπερωριών από την εργασία της αιτούσας και της μείωσης του επιδόματος τρίτεκνης μητέρας που εισέπραττε από το ποσό των €134 στο ποσό των €125, «με συνέπεια οι αιτούντες να αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους προς τις πιστώτριες τράπεζες».

Δεν στοιχειοθετήθηκε δόλος

Επιπλέον στη δικαστική απόφαση τονίζεται πως «δόλος εκ μέρους των αιτούντων δεν αποδείχθηκε, καθόσον μόνο η ανάληψη δανειακών υποχρεώσεων, η εξυπηρέτηση των οποίων είναι επισφαλής δεν αποτελεί στοιχείο του δόλου».

Σε κάθε περίπτωση, εξηγούν οι ειρηνοδίκες, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται μέσω των διατραπεζικών συστημάτων και της μηχανογραφικής μεταξύ τους επικοινωνίας, αλλά και από τα στοιχεία που ζητούν από τον επίδοξο πιστούχο τις δυνατότητες των δανειστών προς αποπληρωμή των δανείων. Έτσι, κρίθηκε ότι στο πρόσωπο των αιτούντων συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 3869/2010, προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές τους.

Η ρύθμιση για να σωθεί το σπίτι

Ειδικότερα, η ρύθμιση των χρεών τους θα γίνει με μηνιαίες καταβολές απευθείας στις πιστώτριες Τράπεζες επί πενταετία, που θα αρχίσουν μέσα στο πρώτο τριήμερο του επόμενου μήνα από την δημοσίευση της απόφασης.

Όσον αφορά το ειδικότερο περιεχόμενο της ρύθμισης αυτής (άρθρο 8 παρ. 2 Ν. 3869/2010), το ποσό που μπορεί να διατεθεί στις πιστώτριες των αιτούντων, λαμβανομένων υπόψη των βασικών τους αναγκών και της οικονομικής τους κατάστασης, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των €600/μήνα, ποσό το οποίο το δικαστήριο εκτιμά ότι οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν συμμέτρως στους πιστωτές τους.

Μετά την ολοκλήρωση των καταβολών αυτών στο τέλος της πενταετίας, οι αιτούντες θα έχουν καταβάλει συνολικά το ποσό των €36.000.

Η παραπάνω ρύθμιση θα συνδυαστεί με την προβλεπόμενη από τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 2 του Ν.3869/2010 ρύθμιση, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 17 του Ν.4161/2013, εφόσον με τις καταβολές για μία πενταετία της πρώτης ρύθμισης δεν θα επέλθει πλήρης εξόφληση των απαιτήσεων των πιστωτών των αιτούντων και επειδή οι αιτούντες υποβάλλουν αίτημα εξαίρεσης της κύριας κατοικίας τους από την εκποίηση, μετά το οποίο η εξαίρεση είναι υποχρεωτική από το δικαστήριο.

Η ως άνω διάταξη εισάγει μεν ευνοϊκή ρύθμιση για τον οφειλέτη αφού του παρέχει τη δυνατότητα εξαίρεσης από την εκποίηση της κύριας κατοικίας του που μπορούσε να διαταχθεί από το δικαστήριο καθώς αποτελεί ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο, πλην όμως τους επιβάλλει προκειμένου να πετύχουν την εξαίρεση, την πρόσθετη υποχρέωση να καταβάλουν μέχρι το 80% της αντικειμενικής του αξίας, η οποία ανέρχεται στο ποσό των €122.534,99 (€153.168,74 X 80%).

Έτσι θα πρέπει να οριστούν μηνιαίες καταβολές για τη διάσωση της κύριας κατοικίας των αιτούντων, ιδιοκτησίας της αιτούσας για την οποία η αιτούσα θα πρέπει να καταβάλει μέχρι του ποσού των €122.534,99 στην πιστώτρια τράπεζα, της οποίας οι απαιτήσεις είναι εμπραγμάτως ασφαλισμένες με προσημείωση υποθήκης.

Η ρύθμιση αυτή θα εξυπηρετηθεί με μηνιαίες καταβολές ποσού €510,56 προς την πιστώτρια τράπεζα για διάστημα 240 μηνών (20 χρόνια) που θα αρχίσουν μέσα στο πρώτο τριήμερο του επόμενου μήνα από την συμπλήρωση πέντε ετών από την έκδοση της απόφασης, καθώς κρίνεται ότι θα πρέπει να παρασχεθεί στην αιτούσα αντίστοιχη περίοδο χάριτος.

Η αποπληρωμή του ποσού αυτού θα γίνει έντοκα χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά το χρόνο αποπληρωμής σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της ΤτΕ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα