Δικτατορία και με τη βούλα της Συντακτικής στη Βενεζουέλα

Στην καθαίρεση της Γενικής εισαγγελέως της Βενεζουέλας προχώρησε το Σάββατο η πανίσχυρη πλέον Συντακτική Συνέλευση του Νικολας Μαδούρο, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και σε διακρατικές ενώσεις της Νότιας Αμερικής.

Η απόφαση για την απομάκρυνση της Γενικής εισαγγελέως είναι ένα μήνυμα προς άλλα στελέχη που ήταν πιστά στον Τσάβες, αλλά ασκούν πλέον κριτική στον Μαδούρο. Και το μήνυμα είναι σαφές: όποιος διαφωνεί, θα απομακρύνεται.

Η Συντακτική επέβαλε στην Γενική εισαγγελέα και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ «παγώνουν» και τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η ίδια δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών ούτε την καθαίρεσή της και προειδοποιεί εκ νέου ότι η Βενεζουέλα οδεύει σε δικτατορία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, επιστρέφει σπίτι του. Ο Λόπες είχε καταδικαστεί για τις διαδηλώσεις του 2014 σε πολυετή ποινή κάθειρξης, αλλά με τη μεσολάβηση του τέως πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, συμφώνησε να εκτίσει την ποινή του με τη μορφή του περιορισμού κατ’ οίκον. Πρίν από λίγες ημέρες ωστόσο είχε συλληφθεί και πάλι με την κατηγορία ότι επιχειρούσε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Εντωμεταξύ η Κολομβία και το Μεξικό καταδίκασαν την απόφαση του Καράκας. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος χαρακτήρισε το ξήλωμα της Γενικής Εισαγγελέως ως την «πρώτη δικτατορική πράξη» της Συντακτικής Συνέλευσης.

Παραλλήλως, η προεδρεύουσα στην Mercosur (κοινή αγορά της Νότιας Αμερικής) Βραζιλία εισηγήθηκε -και έγινε δεκτό- να αποβληθεί η Βενεζουέλα οριστικά από τον Οργανισμό.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα