Διορθώνουν τα… λάθη

Η πρόταση Σόιμπλε για νέα βοήθεια στην Ελλάδα δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς η αντιπολίτευση δίχως να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει προβλέπει νέο επώδυνο μνημόνιο, προσπαθώντας να αποκομίσει οφέλη ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Όμως και από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Έτσι έχει ξεκινήσει η αντεπίθεση για αλλαγή του κλίματος. Γι’ αυτό παρατηρείται να περάσεις την κοινωνία ένα κλίμα αισιοδοξίας για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας, ενώ από το πρωθυπουργικό επιτελείο και από τον υπουργό Οικονομίας προβάλλεται το επιχείρημα ότι «έρχονται καλά νέα», ενώ ετοιμάζονται και διορθωτικές κινήσεις όπου κριθεί επιβεβλημένο.

Την ίδια στιγμή ο Αντ. Σαμαράς θέλει να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη, ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στον πολίτη και σε θέματα καθημερινότητας και γι’ αυτό έχει ρίξει όλο το βάρος στην υπόθεση της Κεφαλονιάς, ώστε να μην κατηγορηθεί πως υπήρξαν καθυστερήσεις, ολιγωρίες και δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε κινήσεις τις επόμενες ημέρες, ώστε να διορθωθούν αδικίες στο νέο φορολογικό καθεστώς και θα δοθεί έμφαση στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και δηλώσεις αλλά και τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα. Σχετική συζήτηση είχαν ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα κινήσεις, ώστε να υπάρξει αποκατάσταση αδικιών και να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για να μην υπάρχει αντίδραση σημαντικών κοινωνικών ομάδων. Οι διορθωτικές κινήσεις κρίνονται επιβεβλημένες, καθώς τα παράπονα που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλά και έχει γίνει κατανοητό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά και στην Χαρ. Τρικούπη, ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα αλλαγές, οι οποίες εστιάζονται στην κείμενη φορολογική νομοθεσία και αφορούν τα υψηλά πρόστιμα για τον ΦΠΑ, το ζήτημα των βιβλίων εσόδων – εξόδων των αγροτών, τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων.

Θα επανεξεταστούν

Με βάσει τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα επανεξεταστεί το εισοδηματικό όριο που έχει τεθεί για τη φορολόγηση των αγροτών, τα βαριά πρόστιμα για την καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης του ΦΠΑ, η υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων κάθε μήνα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες και ο τρόπος της φορολόγησης των υπεραξιών για τη μεταβίβαση ακινήτων

Ειδικά στο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών θα δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή, διότι έχουν ξεκινήσει και οι αγροτικές κινητοποιήσεις και η κυβέρνηση, που αγνόησε όλο το προηγούμενο διάστημα τις διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου, καλείται τώρα να δώσει λύση για να μην υπάρξει και άλλο ένα ανοικτό μέτωπο με μια κοινωνική ομάδα.

Οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα για να δοθεί μετά προσοχή στην επιχείρηση προβολής των θετικών ειδήσεων στην οικονομία, όπως λένε χαρακτηριστικά, κυβερνητικά στελέχη. Αυτές οι θετικές ειδήσεις θα αφορούν, εκτός από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και την διανομή του, ανακοινώσεις για νέες επενδυτικές συμφωνίες, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επιδοτήσεις και στήριξη ανέργων από το νέο ΕΣΠΑ, κ.α.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα