Διπλασιάστηκαν τα φακελάκια εν μέσω κρίσης!

Τελικά κάποια πράγματα ή μάλλον κάποιες κακές «συνήθειες» στη χώρα μας  δεν αλλάζουν, αφού πολλοί είναι οι γιατροί, εν μέσω μνημονίου και λιτότητας που έχει «γονατίσει» τους συμπολίτες μας. που θησαυρίζουν στις πλάτες των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με νεότερα στοιχεία,  η κρίση στην  Ελλάδα  αντί να μειώσει, διπλασίασε τα φακελάκια στα δημόσια νοσοκομεία και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας   πληρώνουν διπλά από την τσέπη τους σε μαύρο χρήμα στο ΕΣΥ για να εξυπηρετηθούν.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρει ρεπορτάζ του iatropedia,  που κατέγραψε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ΕΛΣΤΑΤ οι ασθενείς στη χώρα μας καταβάλουν πλέον περισσότερα 119 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους.

Χαρακτηριστικά, ενώ πριν από τα μνημόνια τα ποσά που δίνονταν από ιδιωτικές δαπάνες ετησίως ήταν 290εκατ. Ευρώ (2008), το 2013 δόθηκαν 409 εκατ. ευρώ.

Και αν κανείς σκεφτεί ότι οι ιδιωτικές δαπάνες στο ΕΣΥ αυξήθηκαν λόγω της εφαρμογής του “5ευρω” ως εισιτήριο για τα εξωτερικά ιατρεία, ο λογαριασμός δε …βγαίνει!

Άλλωστε έρευνα που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία είχε δείξει πως το ποσό δεν μπορεί να φθάνει ετησίως σε καμία περίπτωση τα 400 εκατ. καθώς υπολογίζεται ότι τα έσοδα από το εισιτήριο είναι κοντά στα 100 εκατ.

 

Πάντως σχεδόν όλοι ομολογούν ότι τα δημόσια έσοδα από αυτές τις δραστηριότητες πρέπει να φθίνουν και όχι να αυξάνονται. Λαμβάνουμε επίσης υπ όψιν ότι οι ασθενείς δεν συμμετέχουν στα έξοδα νοσηλείας- ή συμμετέχουν με ελάχιστα χρήματα.

 

Άρα αυτό που μένει είναι οι παράνομες πληρωμές – το φακελάκι.

Και η αύξηση στις ιδιωτικές δαπάνες της Υγείας αποδίδονται σε συνδυασμό παραγόντων:

 

Λόγω κρίσης εκτιμάται ότι μειώθηκε η ονομαστική αξία. Οι τιμές πρέπει να έπεσαν. Σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που αναγκάζονται τώρα να δίνουν φακελάκι

Σε μεγαλύτερο αριθμό ιατρικών παθήσεων που τώρα δίνουν φακελάκι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν αναγκάζονταν να δώσουν

 

Το φακελάκι μάλλον έχει επεκταθεί και γεωγραφικά, ίσως και σε επαρχιακά/ περιφερειακά νοσοκομεία που στα προηγούμενα χρόνια δεν είχε κυριαρχήσει.

Εντυπωσιακό είναι πάντως ότι οι …λάτρεις του μαύρου χρήματος δε πτοούνται ούτε από τις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων καθώς η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει κάνει κατά καιρούς και αυστηρές συστάσεις ενώ έχει κάνει και καμπάνια ειδική για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα