ΔΝΤ: Επεκτείνει τη βοήθεια στην Ουκρανία κατά 17,5 δισ. δολάρια

Συμφωνία για δανειακό πρόγραμμα ύψους 17,5 δισ. δολ. με την Ουκρανία ανακοίνωσε το ΔΝΤ.  Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία αναμένεται να λάβει περίπου 40 δισ. δολ. σε διεθνή βοήθεια σε περίοδο τεσσάρων ετών και το πακέτο αυτό θα αφορά μια Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (Extended Fund Facility) που θα συνδέεται με σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε. 
Το νέο δανεικό πρόγραμμα θα υποβληθεί για έγκριση στο Δ.Σ. του ΔΝΤ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

“Εν ολίγοις, το νέο αυτό πρόγραμμα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στην Ουκρανία… σε μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της χώρας. Αν και είναι ένα ολοκληρωμένο και ισχυρό πρόγραμμα, υπόκειται επίσης σε υψηλούς κινδύνους”, δήλωσε η Lagarde.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ουκρανία είναι να αυξήσει τις τιμές ενέργειας ώστε να πλησιάσουν τα επίπεδα της αγοράς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και να δρομολογήσει ευρύτερες οικονομικές, τραπεζικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk δήλωσε ότι το Κίεβο θα δρομολογήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μέτρα λιτότητας και αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.

“Είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όχι για το ΔΝΤ αλλά για την Ουκρανία”, δήλωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα