Δουλεύει τον κόσμο ο Γ. Βασιλειάδης και υπόσχεται τιμωρίες στις ΠΑΕ

Μετακινήσεις οπαδών; Next year από τον Υφυπουργό Αθλητισμού που προκαλεί εντάσεις στην κρισιμότερη καμπή του πρωταθλήματος

Μετακινήσεις οπαδών; Next year. O υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αν και συγκάλεσε σύσκεψη για το καυτό θέμα, έβαλε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και μετέθεσε την αντιμετώπισή του στη νέα περίοδο. Όταν μάλιστα δέχθηκε τα πυρά των εκπροσώπων του Ολυμπιακού για άνιση αντιμετώπιση, υποσχέθηκε… ποινές στους παραβάτες. Δουλεύει τον κόσμο δηλαδή, καθώς αγνοεί την πραγματικότητα και τις δυνατότητες που έχει μια ομάδα σε σχέση με την Πολιτεία να στήσει μπλόκο σε μετακινούμενους οπαδούς.

Με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα ο Γ. Βασιλειάδης δημιουργεί στην κρισιμότερη καμπή του πρωταθλήματος ακόμη έναν πυλώνα έντασης. Ποιες ΠΑΕ θα τιμωρήσει και με ποια λογική; Ποια συμμετοχή είχαν οι ΠΑΕ που απειλούνται και με βαριές ποινές αν… υποτροπιάσουν στη μετακίνηση οπαδών σε κάποιο γήπεδο; Τι να κάνει δηλαδή η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, αν 100-200 οπαδοί αποφασίσουν να μετακινηθούν για να στηρίξουν την προσπάθεια της ομάδας τους παρά την απαγόρευση της Πολιτείας; Οργάνωσαν τη μετακίνηση οι ομάδες; Τη στήριξαν; Έδωσαν εισιτήρια στους οπαδούς τους; Πώς ακριβώς προκύπτει η ευθύνη τους; Και για να πάμε ακόμη παρακάτω. Σε μια περίοδο που κορυφώνεται η σύγκρουση των τριών στο πρωτάθλημα, ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει προβοκατόρικη κίνηση από κάποιον που θα δώσει σε 50 οπαδούς κασκόλ μιας ομάδας και σχετική… ενίσχυση, ώστε να προκύψει τιμωρία του αντιπάλου του;

Η Πολιτεία έχει όργανα που θα μπορούν να σταματήσουν τους οπαδούς πριν φθάσουν στο γήπεδο. Εκτός αν ο Γιώργος Βασιλειάδης επιδιώξει τη δημιουργία από τις ΠΑΕ γκρουπ ιδιωτικών αστυνομικών που θ’ ακολουθούν τις ομάδες και θα καιροφυλακτούν στα διόδια ή κοντά στο γήπεδο για να μπλοκάρουν τους όποιους οπαδούς αγνοούν τις αποφάσεις του και μετακινούνται.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού στη σύσκεψη που έγινε «πάγωσε» για τα καλά τις μετακινήσεις φιλάθλων και στάθηκε στον τελικό Κυπέλλου, όπου αναγκαστικά οι φιναλίστ θα έχουν στο πλευρό τους τους οπαδούς τους. Με αφορμή και τα όσα έγιναν πέρυσι στον Βόλο από την ανοργανωσιά που υπήρξε, ο υφυπουργός Αθλητισμού στάθηκε στον τελικό Κυπέλλου ως το… μεγάλο πρόβλημα της σεζόν.

Δυσαρέσκεια από Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός διά του προέδρου του Γιάννη Μώραλη και των αντιπροέδρων, Μιχάλη Κουντούρη και Βαγγέλη Μπαταγιάννη, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Γιώργο Βασιλειάδη, καθώς δεν ειπώθηκε τίποτα από τον υφυπουργό για τις μετακινήσεις οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ την τρέχουσα περίοδο παρά την απαγόρευση που υπάρχει. Αναρωτήθηκαν μάλιστα αν η δέσμευση  ότι δεν αλλάζει τίποτα, συνεπάγεται ότι πλέον και οι φίλοι του Ολυμπιακού θα μπορούν να πηγαίνουν οργανωμένα όπου θέλουν χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επίπτωση.

Οι εκπρόσωποι της ομάδας του Πειραιά μετέφεραν τη δυσαρέσκεια του κόσμου του Ολυμπιακού για τη διαφορετική αντιμετώπιση οπαδών αλλά και ομάδων και ζήτησαν τον λόγο που δεν έχει τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία.

Η απάντηση των εκπροσώπων της Πολιτείας ήταν ότι δεσμεύονται να επιβληθούν ποινές σε όσους παρανόμησαν, ενώ τόνισαν ότι όσοι επαναλάβουν μέσα στη σεζόν παρανομίες θα τιμωρηθούν ακόμη πιο αυστηρά. Ο Ολυμπιακός ζήτησε ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τη νέα χρονιά που θα περιλαμβάνει και τις μετακινήσεις των οπαδών αλλά και τη λειτουργία των συνδέσμων.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μετά το τέλος της συνάντησης με τους εκπροσώπους των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ατρόμητου και Πανιώνιου, για τις μετακινήσεις οπαδών, τόνισε πως για λόγους ισονομίας το πλαίσιο δεν θα αλλάξει φέτος, ωστόσο πρόθεσή του είναι την επόμενη σεζόν να θεσπιστεί ένα συνολικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τις μετακινήσεις.

Τον Παναθηναϊκό εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Βασίλης Κωνσταντίνου και ο διευθύνων σύμβουλος Στράτος Σιωπήλης, την ΑΕΚ ο αντιπρόεδρος Μηνάς Λυσσάνδρου, τον ΠΑΟΚ ο αντιπρόεδρος Μάκης Γκαγκάτσης, τον Ατρόμητο ο πρόεδρος Βασίλης Μπέτσης και η διευθύνουσα σύμβουλος Κάτια Κοξένογλου, και τον Πανιώνιο ο πρόεδρος Χρήστος Δάρρας.

Τη Σούπερ Λίγκα εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Γιώργος Στράτος και ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Γκαγκάτσης και την ΕΠΟ ο νομικός σύμβουλος Αλέκος Χολέμπας.

Ο Γ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στις διοικητικές αποφάσεις του, που καταπατήθηκαν την τρέχουσα σεζόν, αλλά και στο ζήτημα της ποινικής ευθύνης για τις οργανωμένες μετακινήσεις, στο οποίο διαφωνούν οι ομάδες.

Αναλυτικά τόνισε:

«Αυτό που νομίζω ότι μας έχει μάθει η κρίση της χώρας αυτά τα χρόνια είναι ότι δεν πρέπει πια τα προβλήματα να τα βάζουμε κάτω από το χαλί. Πρέπει να συζητάμε, να συνθέτουμε και σιγά σιγά μέσα από διαφωνίες να κάνουμε την Ελλάδα κανονική χώρα. Τέτοια ήταν και η πρωτοβουλία για τη συνάντηση σήμερα, για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μετακίνησης των οπαδών, το ζήτημα των απαγορεύσεων και πως θα δομήσουμε κανόνες που θα ισχύουν για όλους. Το τελευταίο διάστημα είδαμε πως διοικητικές αποφάσεις δικές μου για τις μετακινήσεις διαστρεβλώθηκαν και καταπατήθηκαν. Είχε δύο σκέλη η συζήτηση. Το παρόν και τους κανονισμούς για το μέλλον.

Η χρονιά ως τώρα κατά κοινή αποδοχή θα πάει καλά και πιστεύω πως αυτό θα συνεχιστεί. Ως το τέλος της σεζόν θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο με αυστηρές ποινές όταν αυτό παραβιάζεται. Η Λίγκα έλαβε πρωτοβουλία, μετά από παρακίνηση μου, να παρουσιάσει ως το τέλος του μήνα, ένα σχέδιο για τις μετακινήσεις των οπαδών και να το επεξεργαστεί μαζί με την ομάδα εργασίας του Υφυπουργείου.

Σκοπός είναι από τη νέα σεζόν να μπούμε σε μια νέα εποχή, με μετακινήσεις κι αυτό είναι η θέληση μου. Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα χωρίς αντεγκλήσεις, κάτι που δείχνει πως όλοι έχουν επίγνωση των προβλημάτων. Είμαστε αισιόδοξοι γι’ αυτό το λόγο. Ζήτησα αυτοσυγκράτηση, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο, πρέπει να πέσουν οι τόνοι ώστε να κινούμαστε σε καθεστώς ηρεμίας. Εκ φύσεως είμαι αισιόδοξος και όλοι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι μετά από αυτή την συνάντηση. Υπάρχει κοινή βούληση για να λυθεί το θέμα.

Για φέτος συνεχίζουμε έτσι. Πρότεινα 4 διαφορετικά πλαίσια, από ριζοσπαστικά ως συντηρητικά. Αποφασίσαμε να κινηθούμε συντηρητικά. Απαγόρευση μετακινήσεων πλην εξαιρέσεων και ποινές, προχωράμε με το υπάρχον πλαίσιο. Για όρους ισονομίας δεν θα έπρεπε να γίνουν οι αλλαγές τώρα. Δεν έχει νόημα να κάνουμε τώρα μεγάλες αλλαγές και δεν θέλαμε μουρμούρα και γκρίζες ζώνες για διακριτική μεταχείριση ομάδων.

Υπάρχει ένα ζήτημα για τις οργανωμένες μετακινήσεις και την ποινική ευθύνη. Οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συνοδεύεται από ένα συνολικό πλαίσιο, ούτε μπορεί να έρθει από μόνη της. Είναι λογικές οι ενστάσεις, όμως δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξουμε την κατεύθυνση της ποινικής ευθύνης. Πρέπει να αλλάξει συνολικά το πλαίσιο.

Η αστυνομία είναι για να συνδράμει τις όποιες αποφάσεις. Έχει την ευθύνη να τηρεί το υπάρχον πλαίσιο. Θα παίξει κομβικό ρόλο από δω και πέρα, μιλάμε για συνολική αλλαγή-μεταρρύθμιση.

Στα παιχνίδια που δεν έχουμε μετακινήσεις, όπως αυτά του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, δεν γίνεται να έχουμε πρόβλημα, αν και στην Ελλάδα ζούμε. Το μεγάλο πρόβλημα πια θα είναι ο τελικός Κυπέλλου.

Όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους από τη νέα σεζόν, όταν θα έχουμε και νέο πλαίσιο. Με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις, όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τους απασχολεί όλους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα