Δρακόντεια μέτρα, ηχηρές απουσίες και εν τέλει διακοπή

Ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, εν μέσω αντιδράσεων,  η δίκη της Χρυσής Αυγής σε ειδική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.  Μετά από λίγες ώρες ακροαματικής διαδικασίας, η δίκη τελικά πήρε αναβολή για τις 7 Μαϊου. Αφορμή για τη διακοπή της δίκης αποτέλεσε το γεγονός ότι ένας εκ των κατηγορούμενων δεν είχε δικηγόρο.

Η δίκη ξεκίνησε μετ’ εμποδίων, με επεισόδια έξω από τις φυλακές, ενώ ξεκίνησε απόντος του φερόμενου ως “αρχηγού” Νίκου Μιχαλολιάκου αλλά και του ηγετικού πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι πληροφορίες που ήθελαν τους βασικούς κατηγορούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να απουσιάζουν από την δικαστική αίθουσα επιχειρώντας να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία της υπόθεσης, επιβεβαιώθηκαν.

Εκ των κατηγορούμενων μελών της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος παρόντες στην δικαστική αίθουσα ήταν οι Στ. Μπουκουρας, Α. Ματθαιόπουος και Ν.Ζησιμόπουλος.

Παρών και ο κατηγορούμενος ως δραστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς. Συνολικά από τους 69 κατηγορούμενους , στην διαδικασία παρευρίσκονται περίπου 45

Η διάρκειά της αναμένεται να είναι μακρά, όχι μόνο λόγω του μακροσκελέστατου κατηγορητηρίου. Συνολικά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθίσουν 69 άτομα, μεταξύ των οποίων σύσσωμη η πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και ο γενικός γραμματέας Νίκος Μιχαλολιάκος.

Στα έδρανα της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής θα βρίσκονται τουλάχιστον 150 δικηγόροι, ενώ οι μάρτυρες κατηγορητηρίου που θα εκφωνηθούν ανέρχονται στους 131.

 Η αίθουσα

Η έναρξη της δίκης συνοδευόταν και από… χωροταξικής φύσεως προβλήματα τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέα διακοπή ή ολιγοήμερη αναβολή της διαδικασίας.

Το ζήτημα αφορά το μέγεθος της δικαστικής αίθουσας η οποία είναι πολύ μικρή για φιλοξενήσει όλους τους παράγοντες. Με αυτά τα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να παρευρίσκονται μέσα στην αίθουσα και για τον σκοπό αυτό έχει κατασκευαστεί άλλος χώρος ειδικά για τους εκπροσώπους του Τύπου, ο οποίος όμως επίσης δεν επαρκεί.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενήμερο για την κατάσταση και αναγνωρίζει το πρόβλημα. Ωστόσο, όπως έχει πει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, η έναρξη δεν μπορεί να γίνει αλλού, λόγω των κλητεύσεων.

Ως εκ τούτου τα οποία προβλήματα υπάρξουν θα λυθούν κατά περίπτωση ενώ δεν αποκλείεται να διακοπεί η διαδικασία προκειμένου να βρεθεί άλλη αίθουσα, πιθανότατα στο Εφετείο, για την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης.

Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού έφτασαν νωρίτερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης προκειμένου να καταθέσουν αίτημα απο κοινού προς την έδρα του δικαστηρίου, να διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής εκτός Κορυδαλλού σε άλλη δικαστική αίθουσα.

Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική είπε στο ΑΠΕ ο κ. Κασιμάτης και εκτίμησε ότι το δικαστήριο θα λάβει θετικά υπόψη του το σχετικό αίτημα του δήμου.

Πολύμηνη η δίκη

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο, ενώ αποτελεί ακόμη ζητούμενο αν η μικρών διαστάσεων αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μίας τέτοιας διαδικασίας.

Η ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρεται στη δικογραφία -και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος- είναι υπόλογη για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Καταγγελίες για ξυλοδαρμό

Στο μεταξύ, σε μία σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού Μιχάλης Ευθυμιάδης.

Όπως είπε, φίλοι του Παύλου Φύσσα και μάρτυρες κατηγορίας οι οποίοι μετέβαιναν με αυτοκίνητο στις φυλακές Κορυδαλλού όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, δέχθηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους.

Η επίθεση, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα έγινε περίπου στις 10.15, την ώρα που οι φίλοι του Παύλου Φύσσα κατέβαιναν από το αυτοκίνητο.

Οι φίλοι του Παύλου Φύσσα μετέβησαν στο τοπικό Α.Τ. όπου  καταθέτουν και ενδεχομένως κάποιοι εξ αυτών να μεταφερθούν σε νοσοκομείο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες φέρουν σοβαρά τραύματα.

Προπηλακίστηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Νίκος Ορφανός 

Ένα σοκ το έπαθε ο Νίκος Ορφανός, ηθοποιός και βουλευτής στο Ποτάμι, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με αγριεμένους διαδηλωτές στον Κορυδαλλό.

Οι διαδηλωτές με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους κινήθηκαν με κακές διαθέσεις προς τον Νίκο Ορφανό, στην αντιφασιστική διαδήλωση κατά της Χρυσής Αυγής.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους είδαν τον βουλευτή στο σημείο. Η αντίδραση τους ήταν να τον σπρώξουν και να του πουν να φύγει από τη συγκέντρωση γιατί «το κόμμα που εκπροσωπεί είναι υπέρ του μνημονίου».

Το περιστατικό δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού οι ψυχραιμότεροι μπήκαν στη μέση και ο Νίκος Ορφανός απομακρύνθηκε από το σημείο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

 

f1 f2 f3 f4 f5 f6

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα