«Δραπετεύσαμε στην Ελλάδα, επειδή νομίζαμε ότι θα μας προστατεύσει»

«Τρέμει» για τη ζωή του ένας εκ των τριών Τούρκων αξιωματικών που πρόκειται να εκδοθεί από την Ελλάδα στην Τουρκία μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για τα τρία από τα τέσσερα αδικήματα που εκζητούνταν.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel, ο 36χρονος Φεριντούν Τσομπάν, παραδέχτηκε ότι τον αιφνιδίασε η απόφαση του δικαστηρίου, δεδομένου ότι το ίδιο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα έκδοσης των υπόλοιπων πέντε αξιωματικών, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

«Στην Τουρκία, θα καταπατηθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά μας»

Ο Τούρκος στρατιωτικός εκφράζει φόβους για τη ζωή του μετά την απόφαση: “Είμαι σε κίνδυνο. Είμαστε όλοι σε κίνδυνο. Ήρθαμε στην Ελλάδα, επειδή η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζαμε ότι θα μας προστατεύσουν. Φοβόμαστε επίσης ότι στην Τουρκία θα καταπατηθούν τα δικαιώματα και η αξιοπρέπειά μας».
«Θα πρέπει να το αντιληφθούν αυτό η Γερμανία, η Ελλάδα και όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη» σπεύδει να συμπληρώσει.
Ερωτηθείς τέλος, για το εάν εμπλέκεται στο πραξικόπημα, ο Τσομπάν επαναλαμβάνει ότι «δεν κάναμε τίποτα λάθος, δεν κάναμε τίποτα παράνομο». «Είπαμε στο δικαστήριο ότι είμαστε μια ομάδα διάσωσης και ότι κατά τη διάρκεια των ταραχών φύγαμε επειδή φοβηθήκαμε» επισημαίνει και επαναλαμβάνει ότι «ουδεμία σχέση είχαμε με το πραξικόπημα».

Την έκδοση και των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο απαίτησε στο μεταξύ την Παρασκευή η Άγκυρα, αναφέροντας με νόημα ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα.
«Έχουμε δυσκολία να κατανοήσουμε την απόφαση του Εφετείου Αθηνών που απέρριψε την έκδοση των πέντε ατόμων, ενώ αποδέχεται το αίτημά μας για την έκδοση τριών άλλων» δήλωσε χαρακτηριστικά τούρκος διπλωμάτης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα