Δριμύ «κατηγορώ» Τσαμάζ κατά ΕΕΤΤ

Το να ανακοινώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, καλά νέα και να περιγράφει τις επιχειρηματικές-επενδυτικές επιδόσεις του Ομίλου δεν αποτελεί πλέον είδηση. Είδηση και μάλιστα για πρωτοσέλιδο είναι, αντιθέτως, το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε σήμερα Τρίτη (28/11) ο Μιχ. Τσαμάζ εναντίον της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη στάση που όπως είπε κρατά κατά του οργανισμού.

Τα παραπάνω συνέβησαν στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, όπου ο επικεφαλής του Ομίλου παρουσίασε το εταιρικό όραμα του ΟΤΕ για ένα καλύτερο κόσμο μέσα από την τεχνολογία και την καινοτομία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Μ. Τσαμάζ είπε ευθαρσώς πως αυτός ο «καλύτερος κόσμος» απειλείται από τη στάση της Ρυθμιστικής Αρχής. «Σε κάθε μας προσπάθεια, βρίσκουμε απέναντί μας όχι μόνο τους ανταγωνιστές, αλλά και την ΕΕΤΤ» είπε επί λέξει και συνέχισε:

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν έχει προηγούμενο. Αυτή τη στιγμή, η πολιτική της ΕΕΤΤ δεν βοηθάει τον υγιή ανταγωνισμό, αποθαρρύνει τους πραγματικούς επενδυτές και ζημιώνει τη χώρα και τους πολίτες».

Ο Μιχ. Τσαμάζ συμπλήρωσε ότι από το 2016, η Αρχή αποφάσισε ότι η λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών δεν απαιτεί ρύθμιση με την αιτιολογία ότι ο υφιστάμενος ανταγωνισμός είναι επαρκής. Ενώ, λοιπόν, τυπικά δεν υπάρχει λόγος να προεγκρίνονται τα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ, ο διευθύνων σύμβουλός του υπογράμμισε πως η πραγματικότητα αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο!

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο Μιχ. Τσαμάζ υπογράμμισε ότι τον Οκτώβριο εκκρεμούσαν από την ΕΕΤΤ 425 εγκρίσεις για τα τιμολογιακά προγράμματα του ΟΤΕ, ενώ τους τελευταίους 8 μήνες εγκρίθηκαν μόλις 65, με μέσο χρόνο έγκρισης 4 μήνες.

Βιομηχανία εγκρίσεων…
Οι κεραυνοί Τσαμάζ κατά της Ρυθμιστικής Αρχής δεν σταμάτησαν στα παραπάνω, καθώς ο ίδιος ανέφερε ότι η ΕΕΤΤ έχει δημιουργήσει βιομηχανία εγκρίσεων.

Για παράδειγμα, εξήγησε ο επικεφαλής του Ομίλου, ότι αν ο ΟΤΕ ήθελε να κάνει σήμερα μία Χριστουγεννιάτικη προσφορά Χ ευρώ δωροεπιταγή για κάθε νέα σύνδεση σταθερής, με βάση την ιστορική εμπειρία από την ΕΕΤΤ θα χρειαζόταν 35-50 εγκρίσεις και πάνω από 4-5 μήνες, καθώς η ΕΕΤΤ απαιτεί χωριστή έγκριση της προσφοράς για κάθε ένα πρόγραμμα που διαθέτει ο ΟΤΕ. Δηλαδή για κάθε προσφορά ζητείται έγκριση εκ νέου όλου του εμπορικού χαρτοφυλακίου.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Μιχ. Τσαμάζ ανέφερε ακόμη δύο… unfair της ΕΕΤΤ:

α) Ένας ακόμη λόγος για να μην ρυθμίζεται η λιανική, είναι ότι ο ανταγωνισμός, με τον κανονισμό vectoring, έχει μπει πλέον και στις υποδομές. Όλοι οι βασικοί παίκτες είναι πάροχοι υπηρεσιών ΚΑΙ υποδομών. Από τις αρχές Οκτωβρίου εκκρεμεί καταγγελία του ΟΤΕ ενώπιον της ΕΕΤΤ, καθώς ανταγωνιστής προσέφερε προϊόντα λιανικής σε περιοχές που έχει αποκλειστικότητα για vectoring, χωρίς να έχει προσφέρει προηγουμένως προϊόντα χονδρικής. Η ΕΕΤΤ δεν έχει αντιδράσει σε αυτή την στρέβλωση της αγοράς. Επιπλέον, στις περιοχές που έχει μονοπώλιο ο ανταγωνισμός, δεν έχει ορίσει αν και πώς θα ελέγχει τις τιμές του λιανικής.

Β) Ενώ το κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας θεωρητικά μοιράζεται σε όλους τους παρόχους με βάση το μερίδιο αγοράς, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, τόσα χρόνια το έχει επωμιστεί ο ΟΤΕ. Σημειωτέον ότι σε κατι περισσότερο από 30 ημέρες μπαίνει το 2018 και η ΕΕΤΤ ακόμη δεν έχει αποφασίσει ποιο ήταν το κόστος της Καθολικής Υπηρεσίας για το 2010! Κατά συνέπεια, δεν έχει επιβάλει σε κανέναν να πληρώσει ούτε €1 στον ΟΤΕ.

Αυτό που σύμφωνα με τον επικεφαλής της ζητά ο ΟΤΕ είναι μία δίκαιη και διαφανή ρύθμιση, η οποία θα συνάδει με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του 2017.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του ανταγωνισμού σήμερα, η σωστή πρακτική είναι η expost Ρύθμιση, δηλαδή ο έλεγχος των τιμών μας λιανικής αφού διαθέσουμε το προϊόν. Αν υπάρχει ανάγκη για exante ρύθμιση των τιμών λιανικής, τότε θα πρέπει να ισχύει για όλους. Είναι δυνατόν να ζητάμε έγκριση από την ΕΕΤΤ για την παραμικρή προωθητική ενέργεια; Δουλειά της ΕΕΤΤ είναι να εξασφαλίζει ότι υπάρχει ανταγωνισμός. Όχι να καθορίζει την εμπορική πολιτική του ΟΤΕ. Αυτό είναι δική μας δουλειά. Στο τέλος της ημέρας, αρνούμαι να δώσω τα κλειδιά του ΟΤΕ στην ΕΕΤΤ» ανέφερε κλείνοντας ο Μιχ. Τσαμάζ και κατέληξε:

«Ξέρω ότι η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη δεν μπορούν να κάνουν κάτι, γιατί η ΕΕΤΤ είναι και νομοθέτης, και δικαστής. Τα λέω όμως όλα αυτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους (…) Εφόσον όλοι καταλάβουμε ότι ο τελικός στόχος είναι η ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και ότι αυτός ο στόχος είναι πάνω από μικροπολιτικές και προσωπικές ατζέντες, νομίζω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθούν λύσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα