Δύο εδώλια για τον Ευάγγελο

Είναι γνωστή η δικαστική διαμάχη της εφημερίδας μας και του μεγαλοεπιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου. Εμείς σε πολλά ρεπορτάζ σχετικά με την ενέργεια και τις… ενέργειες του πατριάρχη του Ομίλου, στηριζόμενοι σε στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιεί η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, έχουμε ασκήσει έντονη κριτική τόσον στον ίδιο όσον και σε πρακτικές στελεχών του Ομίλου των εταιρειών του (Αλουμίνιον, ΜΕΤΚΑ, Protergia).

Αποτέλεσμα της κριτικής αυτής που ασκήσαμε ήταν να «φορτωθούμε» με ένα πλήθος αγωγών πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Ευάγγελος ακολούθησε τη γνωστή μέθοδο της φίμωσης ενός μέσου, καταθέτοντας αγωγές το ύψος των οποίων ίσως δυσκολευόταν να εξοφλήσει –αν οι αγωγές είχαν ευτυχή κατάληξη– ακόμα και το CNN!!!
Στις αγωγές αυτές, απαντήσαμε ασκώντας όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα μέσα.

Παρασταθήκαμε σε όλες τις εκδικάσεις των αγωγών και με στοιχεία αποδείξαμε ότι δεν επιχειρήσαμε τη σπίλωση προσώπων και εταιρειών, αλλά πάρα πολύ απλά δημοσιοποιήσαμε στοιχεία τα οποία τα περισσότερα ΜΜΕ έκαναν «γαργάρα», πιθανόν διότι ήταν «μπουκωμένα» από τον πακτωλό διαφημίσεων του Ομίλου Μυτιληναίου.

Οι αγωγές σε πρώτο βαθμό απερρίφθησαν στην πλειονότητά τους, αφού το σύνολο των εις έδρα δικαστών διεπίστωσε ότι όλα τα γραφόμενα στην «Άποψη» ήταν αληθή και βεβαίως όχι συκοφαντικά.

Επειδή όμως τα στελέχη της εφημερίδας μας και βεβαίως ο εκδότης μας δεν συνηθίζουν, όταν δέχονται χτυπήματα στο ένα μάγουλο να γυρίζουν το άλλο, απαντήσαμε με τη σειρά μας με σειρά αγωγών αλλά και μηνύσεων, αφού η συκοφάντηση της εφημερίδας μας μέσω υποβολιμαίων αγωγών ήταν αυταπόδεικτη.

Αποτέλεσμα των ενεργειών μας ήταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και οι νόμιμοι εκπρόσωποι της Αλουμίνιον και της Μυτιληναίος ΑΕ να παραπέμπονται αμετάκλητα σε ποινική δίκη, σύμφωνα με το περιεχόμενο της μήνυσής μας με αριθ. ΑΒΓ Γ/2013/2052.

Επίσης, με την υπ’ αριθμ. 52/2016 στις 29/3/2016 ο αντιεισαγγελέας Εφετών Χαράλαμπος Τζώνης απορρίπτει την πρόταση αρχειοθέτησης της δικογραφίας από την εισαγγελέα Πρωτοδικών κα Λατίνου (πρόταση με αριθμ. ΕΓ 80-15/95/91Δ/15-12-2015) και παραγγέλλει την άσκηση μιας ακόμη ποινικής δίωξης εις βάρος του Ευάγγελου Μυτιληναίου και των νομίμων εκπροσώπων της «Μυτιληναίος ΑΕ» και της «Αλουμίνιον», που δικονομικά σημαίνει άλλο ένα εδώλιο γι’ αυτούς.

Χαρακτηριστικά, η διάταξη του κ. Χαράλαμπου Τζώνη αναφέρει τα εξής:

«Με βάση τα προεκτεθέντα, όλα τα γεγονότα που περιελήφθησαν στα επίμαχα δημοσιεύματα και αφορούσαν σε σχέσεις και διαπραγματεύσεις των εταιρειών του Ομίλου Μυτιληναίου με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, καθώς και σε χρέη των εταιρειών αυτών προς τις ανωτέρω επιχειρήσεις ήταν αληθινά, ενώ ο συντάκτης των επίδικων δημοσιευμάτων χρησιμοποίησε συνήθη γλώσσα για ένα ζήτημα που σε μεταγενέστερο χρόνο απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη και αποτέλεσε αντικείμενο αρθρογραφίας. Την αλήθεια αυτή δεν είναι δυνατό να μην γνώριζαν οι εκπρόσωποι των δύο εγκαλούμενών εταιρειών και ο τρίτος εγκαλούμενος Ευάγγελος Μυτιληναίος όταν, την 25-4-2013, κατέθεταν ενώπιον του γραμματέα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την από 24-4-2013 και με αριθμό κατάθεσης δικογράφου 61482/1716/2013 αγωγή, με την οποία ισχυρίζονταν ότι οι νυν εγκαλούντες τέλεσαν σε βάρος τους το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης με τη δημοσιοποίηση, μέσω της εφημερίδας «Η ΑΠΟΨΗ» και ιστοσελίδων που διαχειρίζονταν, των εν λόγω «ψευδών» γεγονότων και στοιχείων.
Επομένως, όχι ορθά, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, απέρριψε με την ως άνω ΕΓ 80-15/95/91Δ/15 προσβληθείσα διάταξή της, σύμφωνα με το άρθ.47 ΚΠΔ, ως προφανώς αβάσιμη στην ουσία της την έγκληση του προσφευγόντων. Συνακόλουθα, πρέπει η κρινόμενη προσφυγή να γίνει δεκτή στην ουσία της, να εξαφανισθεί η προσβαλλόμενη διάταξη και να παραγγελθεί η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών, να ασκήσει ποινική δίωξη κατά των ως άνω εγκαλουμένων για τις αξιόποινες πράξεις της συκοφαντικής δυσφήμησης και της δυσφήμησης ανώνυμης εταιρείας (άρθ. 363-362, 364 παρ.3-1 ΠΚ), που φέρονται ότι τελέσθηκαν στην Αθήνα, την 25-4-2013».

(…) 

«Γ. Παραγγέλλουμε την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών,
να ασκήσει ποινική δίωξη κατά: α) του νομίμου εκπροσώπου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – Όμιλος Επιχειρήσεων», που εδρεύει στο Αμαρούσιο Αττικής (Πατρόκλου 5-7), 2) του νομίμου εκπροσώπου της ανώνυμης εταιρείας «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που εδρεύει στο Αμαρούσιο Αττικής (Αρτέμιδος 8) και 3) του Ευαγγέλου Μυτιληναίου του Γεωργίου, κατοίκου Αμαρουσίου Αττικής (Πατρόκλου 5-7), για τις πράξεις α) της συκοφαντικής δυσφήμησης και β) της δυσφήμησης ανώνυμης εταιρείας (άρθρα 363-362, 364 παρ.3-1 ΠΚ), που φέρονται ότι τελέστηκαν στην Αθήνα, την 25-4-2013.
Διατάσσουμε την επιστροφή του καταβληθέντος παραβόλου των 300 Ευρώ στον καταθέσαντα.
Παραγγέλλουμε την επίδοση αντιγράφου της παρούσας στους προσφεύγοντες.

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Χαράλαμπος Τζώνης
Αντεισαγγελέας Εφετών»

Βεβαίως, το σύνολο των δημοσιογράφων της «Άποψης» αλλά και του εκδότη της δεν πιστεύουν ότι οι τυχόν προκύπτουσες διαφορές πρέπει να λύνονται στα δικαστήρια, και εκφράζουμε τη λύπη μας, γιατί η αλαζονεία ενός προβεβλημένου στελέχους της επιχειρηματικότητας στράφηκε μέσω αγωγών εναντίον μας με σκοπό να μας φιμώσει και κυρίως να μας αναγκάσει οικονομικά να βάλουμε λουκέτο.

Είμαστε αμυνόμενοι και όχι επιτιθέμενοι. Απλώς σηκώσαμε το γάντι και δείξαμε ότι δεν μασάμε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα