Χορεύοντας με τα… Ρίχτερ

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν το ρήγμα της Αταλάντης οι σεισμολόγοι,  μετά τις δύο απανωτές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξεμερώματα της Τρίτης στην Εύβοια, με αποτέλεσμα να βγάλουν τους κατοίκους στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών, στις 01:05 και 01:09, δύο σεισμοί μεγέθους 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν την Χαλκίδα  ενώ έγιναν αισθητή μέχρι και το  λεκανοπέδιο της Αττικής καθώς και σε  Βοιωτία, Φθιώτιδα και περιοχές της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες (01:05 και 01:09) ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις μεγέθους λίγο πάνω από τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Λίγα λεπτά πριν από τις 03:00, πάντως, σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία – η οποία δεν δέχθηκε κλήσεις- δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. «Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στη 01:05 σήμερα 25 χλμ ΒΔ της Χαλκίδας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής. Οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή» ανέφερε σε tweets το Πυροσβεστικό Σώμα.

Δεν αποκλείουν νέο σεισμό

Δεν αποκλείει έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης όπως δήλωσε  το πρωί της Τρίτης. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλη είναι μεγάλης σεισμικότητας.

Πάντως ο κ. Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ’ αυτό όμως. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Και από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ιστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος εκτίμησε ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό.

Παπαζάχος: Να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε πως ναι μεν το ρήγμα της Αταλάντης έχει δώσει κατά το παρελθόν μεγάλους σεισμούς, από την αρχαιότητα ακόμα, και είναι λογικό το γεγονός πως προκαλείται ανησυχία στον κόσμο, όμως επεσήμανε ότι θα πρέπει «να κρατήσουμε κάποιες επιφυλάξεις, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ερμηνεύσουμε το φαινόμενο».

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δήλωσε στο ΣΚΑΪ: «Η πρώτη εκτίμηση είναι πως είναι κύριοι σεισμοί και οι δυο, έχουμε μετασεισμική ακολουθία, κάτι που είναι θετικό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες για να αποφανθούμε πως πρόκειται για “ομαλή μετασεισμική ακολουθία”. Το πιθανότερο είναι πως πρόκεται για το ίδιο ρήγμα, αν και ο δεύτερος σεισμός είναι λίγο ανατολικότερα από τον πρώτο. Το ρήγμα αυτό σχηματίζει ορθή γωνία με τον Ευβοϊκό Κόλπο, με διεύθυνση από ανατολή προς δύση».

Βαρώτσος: Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε 

Το πρωί της Τρίτης μίλησε και ο ιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ, Παναγιώτης Βαρώτσος που ανέφερε ότι: «Από τις 7 Αυγούστου είχαμε αναρτήσει στη διεθνή βάση του πανεπιστημίου του Κορνέλ ότι είχαμε προσεισμικά ηλεκτρικά κύματα για την περιοχή του Ευβοϊκού και δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε»

Βίντεο του σεισμού

Αναγνώστης του evianews έστειλε ένα βίντεο που καταγράφει την στιγμή που έγινε ο πρώτος σεισμός.

Σεισμός… και στο Twitter!

Μαζί με τη μισή Ελλάδα… ξενύχτησαν και οι χρήστες του Twitter, μιας και ο σεισμός είναι ένα από τα πλέον… αγαπημένα τους θέματα! Άλλωστε, το να αντιμετωπίζεις τέτοια θέματα με χιούμορ είναι ό,τι πιο καταπραϋντικό για τον φόβο…
Ξεχωρίσαμε κάποια tweets που πραγματικά… έγραψαν, ενώ αμέσως πιο κάτω μπορείτε να δείτε όλα όσα έχουν γραφεί και εξακολουθούν να γράφονται (σε ζωντανή ροή) στο Twitter σχετικά με τον σεισμό.

σας ελεγα εγω μην σκαβετε τοσο βαθια στην αμφίπολη,νατα τωρα. #seismos

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα