Δύσκολες «πράσινες» εξισώσεις ζητούν λύση

ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2016 ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Το πρώτο βήμα έγινε για τη Φώφη Γεννηματά, η οποία τη χρονιά που έφυγε όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές και αναδείχθηκε στην κορυφή της «πράσινης» πυραμίδας, αλλά το σημαντικότερο έδωσε την αίσθηση στην κοινωνία ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιστρέψει.

Όμως το 2016 που ανέτειλε πριν από λίγες ώρες δεν είναι εύκολη χρονιά. Η κα Γεννηματά έχει πολλά ανοιχτά θέματα, που πρέπει να κλείσει για να εδραιώσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και να την κάνει δύναμη εξουσίας. Κατ’ αρχάς, η Φώφη Γεννηματά έχει μία δύσκολη εξίσωση μπροστά της που ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δύσκολα μπαίνει σε καλούπια. Ήδη οι συνεργάτες της κας Γεννηματά δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον διαδικτυακό «κύκλο», που δημιούργησε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος. Μάλιστα, οι πλέον καχύποπτοι κάνουν λόγο για το πρώτο βήμα προκειμένου να δημιουργήσει το δικό του κόμμα.

Η απάντηση του κ. Βενιζέλου ήρθε μέσω συνέντευξής του: «Τα σενάρια αυτά της δήθεν συνεργασίας Σαμαρά – Βενιζέλου, Βενιζέλου – Σαμαρά, έρχονται να απαλύνουν τα σενάρια της προσέγγισης Τσίπρα – Καραμανλή. Δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή με τον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού κέντρου όπως τον έχω προτείνει». Όσο για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον που θα πρέπει να έχει, ο ίδιος τονίζει την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να παίξει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση ενός μεγάλου σχήματος του προοδευτικού κέντρου. «Αυτό υπερβαίνει και τα όρια της Κεντροαριστεράς», λέει, προκαλώντας εκ νέου πονοκέφαλο στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Παπανδρέου
Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν ότι «η Φώφη επιθυμεί την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ». Όμως, την ίδια ώρα γνωρίζουν πως μία τέτοια κίνηση θα αποτελέσει αιτία πολέμου με τον Βενιζέλο. Βέβαια, πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η επιστροφή Παπανδρέου θα είναι πολύ πιο σημαντική ακόμη και εάν εξαιτίας της υπάρξει αποχώρηση Βενιζέλου. Αναμφίβολα για μία τέτοια εξέλιξη θα χρειαστεί να κινηθεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε τεντωμένο σχοινί. Όμως κατ’ αυτόν τον τρόπο όπως της προτείνουν θα μπορέσει να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό» που ταλανίζει το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό.

Εάν γίνουν οι κινήσεις με Παπανδρέου και Βενιζέλο, τα επόμενα ερωτηματικά είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Μέχρι στιγμής, οι σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τους δύο αντιπάλους της στη μάχη της διαδοχής είναι καλές. Στη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις μύχιες σκέψεις των δύο στελεχών. Επόμενος στόχος για την κα Γεννηματά είναι η ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την άνοιξη θα γίνει η προγραμματική συνδιάσκεψη με στόχο μέχρι το φθινόπωρο να δημιουργηθεί το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Παράλληλα, θέλει να τρέξει και τη συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ, διότι όλοι στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θέλουν να τη διατηρήσουν και γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να είναι ικανοποιημένα τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου.

Στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν βάλει ένα είδος στοιχήματος για να προσελκύσουν το Ποτάμι και να πείσουν τον Σταύρο Θεοδωράκη. Κρατούν όμως επιφυλάξεις για κάποια στελέχη του, που μπορεί να επιλέξουν τη Ν.Δ., ειδικά αν εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το θέμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πονοκέφαλο δημιουργούν και ο Κώστας Σημίτης με τους εκσυγχρονιστές. Πρόκειται για μεγάλο άγχος, δεδομένου του γεγονότος ότι παραμένουν εκτός κόμματος στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου. Ανησυχία υπάρχει και για τις προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αποτελεί κοινό τόπο στη Χαριλάου Τρικούπη ότι ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με πολλά στελέχη και έχει ακόμη τη δύναμη να δίνει κατευθύνσεις.

Τα χρέη
Βέβαια, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τα χρέη του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί ο προηγούμενος πρόεδρος να έκανε περικοπές, όμως τα ταμεία είναι άδεια, καθώς η κρατική επιχορήγηση έχει εκχωρηθεί στις τράπεζες για τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Τότε που λεφτά υπήρχαν και ξοδεύονταν σε ταξίδια και πολυτελείς προεκλογικές καμπάνιες. Ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς δεν έχει λύση.

Αντίθετα, στο επιτελείο της κας Γεννηματά ελπίζουν πως μπορούν να εισπράξουν την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός μεν πείθοντας τον κόσμο ότι έχουν βάλει σε τάξη τα οικονομικά τους, αφετέρου δε με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο είναι ρεαλιστικό και θα τραβήξει την προσοχή των ψηφοφόρων. Ειδικά όσων άφησαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως στο ΠΑΣΟΚ αυτή την εποχή ανεξάρτητα τι λένε δεν θέλουν εκλογές. Τουναντίον εύχονται να μη συμβεί κάποιο απρόοπτο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Παράλληλα, παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον τις κινήσεις της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Έναν τομέα πολιτικής στον οποίο είναι έτοιμοι να προσφέρουν και βοήθεια και συναίνεση.

Το ασφαλιστικό
Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ, όπως λένε, ετοιμάζονται για τη «μητέρα των μαχών», που είναι η συζήτηση για το ασφαλιστικό. Ήδη έριξαν τις προειδοποιητικές μπαλωθιές με την ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέκου Φλαμπουράρη, όπου προανήγγειλε μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Η ανακοίνωση είναι ξεκάθαρη: «Από τη 13η σύνταξη, πέρασαν σε μικρότερη σύνταξη και τώρα ήρθε η ώρα και για την κύρια σύνταξη; Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση επιχειρεί να επικοινωνήσει ότι δήθεν “δίνει μάχη” με την τρόικα για να μη κοπούν οι κύριες συντάξεις. Εάν το λησμόνησαν τόσο σύντομα, τους υπενθυμίζουμε ότι τις συντάξεις τις μείωσαν ήδη κατά 3% λόγω αύξησης των εισφορών για περίθαλψη, ενώ μείωσαν σημαντικά και τις κατώτερες συντάξεις, τις πρόωρες και δεσμεύθηκαν και για την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

»Οφείλουν να διαπραγματευθούν επιτέλους σοβαρά με επιχειρήματα και προτάσεις. Τους καλούμε να αξιοποιήσουν αυτές που το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δημόσια καταθέσει. Να μην αποδεχθούν καμία νέα μείωση των συντάξεων αξιοποιώντας και την δίκη μας στάση, ως ατού στην διαπραγμάτευση. Να αποδεχθούν την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για αύξηση της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Και να μην επαναφέρουν προτάσεις, όπως η αύξηση των εισφορών που υπονομεύουν την οικονομία και την ανάπτυξη. Αν θέλουν σοβαρά ενίσχυση του διαπραγματευτικού μετώπου, τους περιμένουμε στη Βουλή. Ενώπιον του ελληνικού λαού».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα