Δώδεκα εβδομάδες προθεσμία για την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τον σεισμό σε Λέσβο και Χίο

Η Κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει άμεσα για να μη χαθούν οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι που θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών σε Λέσβο και Χίο, στο πλαίσιο της άμεσης κοινοτικής βοήθειας που ζήτησαν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και οι ευρωβουλευτές του Κόμματος.

Στην απάντησή της η Επίτροπος κα Κορίνα Κρέτσου αναφέρει ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της προθεσμία δώδεκα εβδομάδων, από την ημέρα της καταστροφής, για να υποβάλει αίτηση για οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι η συνολική ζημιά πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του Α.Ε.Π. της πληγείσας περιοχής. Η Λέσβος και η Χίος αποτελούν μέρος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την οποία το κατώτατο όριο ζημιάς ανέρχεται  στα 38.200.000 ευρώ.

Παράλληλα, το 100% της χρηματοδότησης που αναφέρουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή τους περιέχεται στη νομοθετική ρύθμιση της Επιτροπής σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο κανονισμός που εγκρίθηκε στις 4 Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβλέπει ένα ποσοστό συγχρηματοδότησης 95% από το συγκεκριμένο Ταμείο για τα έργα ανασυγκρότησης ύστερα από μείζονα ή περιφερειακή φυσική καταστροφή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα