«Δώστε λύση στο συνταξιοδοτικό και θα φανούμε επιεικείς»

 «Λύστε το συνταξιοδοτικό και στα άλλα θέματα θα προσφέρουμε επιείκεια». Αυτό είναι το μήνυμα- τελεσίγραφο που φέρεται να στέλνουν οι δανειστές στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Bloomberg. To ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει πως αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε κατά τη συνάντηση των Ελλήνων διαπραγματευτών με το Brussels Group την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό αναφέρουν δύο υπάλληλοι που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες.

 

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν ο Τσίπρας προσφέρει επαρκείς δεσμεύσεις για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού προγράμματος -ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια της χώρας για να λάβει ενίσχυση από το ΔΝΤ-, οι πιστωτές θα μπορούσαν να προσφέρουν επιείκεια στις απαιτήσεις τους για περιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ο Γκούντραμ Γουλφ, διευθυντής του Bruegel, αναφέρει: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα φαίνεται μη βιώσιμο και χρειάζεται μεταρρύθμιση. Αν δεν το κάνει η ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα ζητάει ελάφρυνση χρέους, τότε θα είναι σαν να ζητάει από το Ταμείο να χρηματοδοτήσει ένα μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα».

Πιο αισιόδοξος τόνος

Η συζήτηση για τις συντάξεις, τους μισθούς και άλλα επίμαχα σημεία, ερευνώνται λεπτομερώς από τους Ευρωπαίους πολιτικούς που πλέον εκφράζονται με έναν πιο αισιόδοξο τόνο ως προς τις πιθανότητες μιας συμφωνίας. Κάτι τέτοιο είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ πιέζει για μια συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα.

Μισθολογικές απαιτήσεις

Οι πιστωτές που εκπροσωπούνται από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχτούμε την αύξηση του ελληνικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2010-12, σύμφωνα με τα όσα λένε στο Bloomberg δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα δεδομένα των συζητήσεων. πίσω στην προ-2012 του επίπεδο,

Την ίδια στιγμή, όμως, θα μπορούσαν να είναι «ανοιχτοί» σε μια πιο σταδιακή αύξηση που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο της οικονομίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια αποδεκτή συμφωνία θα περιλάμβανε το 1/3 των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας για αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αναφέρει στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης. Ενώ ένας άλλος λέει πως αν γίνει πράξη η υπόσχεση για αύξηση του κατώτατου μισθού, θα εξαφανίσει τα 2/3 από όσα έχουν υποσχεθεί οι Έλληνες να κάνουν.

Στο σύνολό τους, οι παρατηρήσεις δείχνουν να είναι έτοιμοι προς μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του κατώτατου μισθού, αρκεί να υπάρξει κάποια εναλλακτική. Οι αξιωματούχοι επανέλαβαν την άποψη της Γερμανίας που είναι η εξής: η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της εάν θέλει να πάρει τα υπολειπόμενα χρήματα της διάσωσης.

Φορολογική Μεταρρύθμιση

Ο Τσίπρας έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα υποβάλλει μια νέα πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, καθώς η προηγούμενη απορρίφθηκε. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στη Ρίγα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Εκεί, ο Τσίπρας θέλει να θέσει ένα νέο σχέδιο που θα ανοίξει την πόρτα της χρηματοδότησης, αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει καλά τη διαπραγματευτική θέση της; Ελλάδας.

Συμφωνία σε δύο στάδια

Η Ελλάδα επιδιώκει τώρα μια συμφωνία σε δύο στάδια με τους πιστωτές της: πρώτον, μια συμφωνία που θα ξεκλειδώνει τη ρευστότητα της οικονομίας και δεύτερον, μια ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη συμφωνία αυτό το φθινόπωρο. Παράλληλα, υπάρχει σύγκλιση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα