Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Νατοϊκή δέσμευση η συλλογική άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή»

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«H Σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με το ζήτημα της ενίσχυσης πρώτα απ’ όλα της συνοχής της Συμμαχίας και την δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή.

Η παρέμβασή μας κινήθηκε στο πνεύμα της ανάγκης μιας πραγματιστικής προσέγγισης και προσήλωσης της Συμμαχίας στις θεμελιώδεις αρχές της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και βέβαια τις υφιστάμενες συμφωνίες και συνθήκες.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου που θα γίνει στην Ουαλία, μια πολύ σημαντική συνάντηση, συζητήσαμε την προώθηση της πρωτοβουλίας Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων, όπως ονομάζεται.

Υιοθετήσαμε μία σειρά από προτάσεις για την εξασφάλιση διαλειτουργικών δυνατοτήτων σε κοινή εκπαίδευση, χρήση τεχνολογίας και βέβαια στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων.

Συζητήσαμε επίσης, την υιοθέτηση σημαντικών κειμένων ως προς την Πρωτοβουλία Έθνος – Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για εμάς, την ενίσχυση Πολιτική Κυβερνοάμυνας, καθώς και την πορεία αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας.

Στο θέμα της Ουκρανίας, η Συμμαχία τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης και έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και τη διατήρηση της ενότητας της Ουκρανίας και την ανάγκη αποφυγής διαίρεσης και τυχόν αποσχιστικών τάσεων. Μια θέση που θυμίζω πως από την αρχή στήριξε η Ελλάδα.

Όπως έχω ξαναπεί, απαιτείται άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και της βίας. Η επίλυση της ουκρανικής κρίσης πρέπει να είναι ειρηνική, με χρήση πολιτικών και διπλωματικών μέσων. Όλες μας οι προσπάθειες πρέπει να κατατείνουν στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου, σε συνεργασία με όλους τους λοιπούς διεθνείς παράγοντες και τους αρμόδιους βέβαια Διεθνείς Οργανισμούς. Όλα αυτά τα ζητήματα θα υιοθετηθούν επίσημα στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από την Σύνοδο Κορυφής».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα