Δ. ΒΙΤΣΑΣ: «Η Άγκυρα δεν θα λύσει τα προβλήματά της βγάζοντάς τα στο Αιγαίο»

Στις εντεινόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά εξαιτίας του προσφυγικού-  μεταναστευτικού ζητήματος επικεντρώθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ειδικά για τις τουρκικές παραβιάσεις ο κ. Βίτσα τόνισε καταρχάς ότι η χώρα μας δεν διεκδικεί από κανέναν τίποτα και ότι γνωρίζοντας ποια είναι τα κυριαρχικά της δικαιώματα αυτά δεν τίθενται σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης. Εξήγησε επίσης ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα το ζήτημα των παραβιάσεων μεταφέροντάς το στους διεθνείς οργανισμούς και τις συμμαχίες που η Ελλάδα συμμετέχει.

«Θα καλούσα τη σύμμαχο χώρα» είπε εντούτοις ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας «να αντιληφθεί ότι κατανοούμε πως βρίσκεται σε μια σχετικά δύσκολη θέση, αλλά δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα της βγάζοντας τα έξω και ειδικά προς την περιοχή του Αιγαίου». Και συνέχισε:

«Καλούμε και τους Ευρωπαίους συμμάχους και συνεταίρους μας, να αντιληφθούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Με αυτή την έννοια να στέρξουν στην προσπάθειά μας να διαμορφωθεί μια σταθερότητα στην περιοχή. Σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στρατό, αυτό που υπάρχει, είναι μια πρόταση της Ιταλίδας Υπουργού Άμυνας, η οποία με ένα non paper βάζει ένα ζήτημα για το πώς αυτό μπορεί να γίνει. Το θέμα συζητιέται και θα συζητιέται για μια πολύ μεγάλη περίοδο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν ως δύναμη αποτροπής τα σύνορα της χώρας, αυτό είναι δεδομένο».

 

Για το προσφυγικό είπε:

«Ένας άνθρωπος που φθάνει στην Ελλάδα είτε είναι πρόσφυγας είτε είναι μετανάστης, θα πρέπει να υποβάλει αίτημα ασύλου. Αν δεν υποβάλει θα πρέπει να επιστραφεί στην Τουρκία με βάση την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

»Το μεγάλο πρόβλημα που αφορά αυτή τη στιγμή το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, βρίσκεται στα νησιά, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη. Το βασικό πρόβλημα είναι η σχετικά αργή εξέταση από τις Επιτροπές Προσφυγών, δηλαδή η εξέταση, σε δεύτερο επίπεδο των αιτημάτων ασύλου.

»Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει – σε σχέση με τη ζήτηση – λίγος κόσμος, δηλαδή ειδικοί εξέτασης των αιτημάτων, εξαιτίας του ότι η βοήθεια που μας είχαν υποσχεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φθάσει, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, από τη μια επιστροφών στην Τουρκία και από την άλλη της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ.

»Αυτή η κατάσταση δημιουργεί και την ένταση. Από κάθε Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών σε δεύτερο επίπεδο εξετάζεται μια έως δύο αιτήσεις την ημέρα, αλλά και στην Γερμανία εξετάζονται 1,2 αιτήσεις κατά μέσο όρο την ημέρα.

»Πρόκειται για μια, στην ουσία της, δικαστική διαδικασία με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης και τους διεθνείς νόμους, που δεν μπορούν να παραβιαστούν.

»Το βασικό ζήτημα είναι να υπάρχουν περισσότερες Επιτροπές αλλά η υπεσχημένη βοήθεια από την ΕΕ δεν έχει έρθει, έχει υλοποιηθεί μόνο κατά 6% και έτσι από τους περίπου 400 ειδικούς υπαλλήλους έχουν έρθει μόνο 26.

»Εμείς, βέβαια, κάνουμε ό,τι μπορούμε ενισχύοντας τις υπάρχουσες δομές εξέτασης των αιτημάτων.  Αυτή τη στιγμή, έχουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα κενές θέσεις φιλοξενίας και παράλληλα εξελίσσονται τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανώσεων  για φιλοξενία σε σπίτια.

»Από τη δική μας πλευρά, είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά υπάρχουν χώρες της ΕΕ που έχουν πει ότι δεν θα φιλοξενήσουν κανέναν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα