Είδες η ΔΕΗ;

Πριν από κάτι παραπάνω από 12 μήνες και με αφορμή την πρόταση της ΛΑΡΚΟ για ορισμό διαιτητή από την πλευρά της του κ. Κουτζούκου, δηλαδή του γνωστού «κουμπάρου» της διαιτησίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, είχε βγει και είχε καταγγείλει επισήμως και εγγράφως την απόφαση της διαιτησίας ΡΑΕ μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον ως σκανδαλώδη, απολύτως αδικαιολόγητη και αυθαίρετη.

Ένα χρόνο μετά, ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης έρχεται και εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ μία νέα συμφωνία με την Αλουμίνιον που είναι προφανώς χειρότερη από αυτήν που και ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως σκανδαλώδη, κ.λπ.

Το αν η απόφαση αυτή είναι δική του ή του επιβλήθηκε εκ των ανωτέρω, ελάχιστη σημασία έχει ως προς τη συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων. Απλώς παραθέτουμε τα νούμερα:

# Τιμή με την απόφαση της Διαιτησίας της ΡΑΕ: 36,6 ευρώ την μεγαβατώρα.

# Νέα τιμή που αποφασίστηκε τώρα: 31,6 ευρώ η μεγαβατώρα, συν άλλα 1,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι η επιπλέον χρέωση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή περισσότερο από 11% χαμηλότερη απ’ ό,τι η «σκανδαλώδης».

Οβιδιακές μεταμορφώσεις…

Γενικά παρατηρείται μια απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων από πλευράς ΔΕΗ στο θέμα της Αλουμίνιον. Από τη μια μεριά χαρακτηρίζει την απόφαση της διαιτησίας ΡΑΕ ως σκάνδαλο και από την άλλη δεν συμπεριλαμβάνει στην αγωγή ακύρωσής της την πιο «μαρς» αιτία ακυρότητας, δηλαδή την παράνομη σύνθεση του διαιτητικού δικαστηρίου (οι δύο από τους τρεις διαιτητές δεν πληρούσαν τους όρους ανεξαρτησίας όπως επιτάσσει ο νόμος), επί εποχής Ζερβού, ούτε ζητάει την ανάσυρση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών για τον ίδιο λόγο επί εποχής Παναγιωτάκη.

Και βέβαια οβιδιακές μεταμορφώσεις επί του θέματος δεν έχουμε μόνο από την ηγεσία της ΔΕΗ, αλλά και από άλλα επιφανή συνδικαλιστικά στελέχη της δημόσιας επιχείρησης, όπως π.χ. ο κ. Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος ως πρόεδρος του σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», δηλαδή του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού σωματείου της ΔΕΗ, χαρακτήριζε τη διαιτητική απόφαση ως σκανδαλώδη και τώρα, ως πρόεδρος –πλέον– της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, χαιρετίζει τη νέα, χειρότερη συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον ως θετική και ως επωφελή και για τις δύο πλευρές!

Πάντως το σημαντικό της υπόθεσης δεν είναι οι δηλώσεις, αλλά η ουσία. Κι εκεί είναι που τα πράγματα είναι όντως εντυπωσιακά. Η Αλουμίνιον της Ελλάδος με την απόφαση της διαιτησίας ΡΑΕ 1/2013, την οποία η ΔΕΗ χαρακτηρίζει ως σκανδαλώδη (σ.σ. και εμείς ως παράνομη), ήρθε και εξοικονόμησε από τη ΔΕΗ 109 εκατ. ευρώ (ζημιώνοντάς την αντιστοίχως).

Έρχεται, λοιπόν, και δίνει ως προκαταβολή στη ΔΕΗ τα 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά αυτά που της είχε κερδίσει με τη διαιτησία –υπόθεση που σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» έχει μπει στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών– και εξασφαλίζει να παίρνει ρεύμα σε τιμή ακόμη χαμηλότερη από αυτή της σκανδαλώδους και ζημιογόνου τιμής της διαιτησίας!

Και βέβαιαμ μαζί με όλα αυτά, η Αλουμίνιον της Ελλάδος συνεχίζει να πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ από τη δική της μονάδα συμπαραγωγής έναντι 72,71 ευρώ τη μεγαβατώρα, δηλαδή σε υπερδιπλάσια τιμή απ’ ό,τι αγοράζει από τη ΔΕΗ.

Το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών

Τελειώνοντας πρέπει να επισημάνουμε στον κύριο Παναγιωτάκη ότι η έγκριση του βασικού μετόχου (ελληνικό Δημόσιο) για όλα τα παραπάνω δεν παρέχει προστασία στα μέλη του Δ.Σ. και τον ίδιον, αν –λέμε, αν– κάποιος εισαγγελέας θεωρήσει ότι με την ενέργειά του αυτή, να ζημιώσει δηλαδή τη ΔΕΗ, ενδεχομένως να εμπίπτει στα άρθρα του ποινικού κώδικα περί απιστίας και μάλιστα σε βάρος του Δημοσίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα