Είδε ότι δεν νικά και τουλάχιστον δεν έχασε!

Βούλιαξε στην αμυντική τακτική της Φιορεντίνα ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Πέμπης, αλλά δεν πνίγηκε. Κατάφερε να βγει αλώβητος και με το 0-0 της Τούμπας να διατηρήσει ακέραιες ελπίδες πρόκρισης, γιατί μην ξεχνάμε, έπαιζε με την πιο δυνατή ομάδα του ομίλου, ενώ το άλλο αποτέλεσμα, το 2-2 μεταξύ της Καραμπάχ και της Σλόβαν Λίμπερετς, τον βόλεψε αφάνταστα.

Ο «Δικέφαλος του βορρά» αν μη τι άλλο έδειξε κάτι που τα προηγούμενα χρόνια του έλειπε, την ποδοσφαιρική ωριμότητα να χειριστεί ένα ματς που δεν μπορούσε να πάρει. Οι Ιταλοί από το πρώτο πεντάλεπτο φαινόταν ότι θα παίξουν σφικτά και οργανωμένα στην άμυνα, όπως κάνουν όλες οι ομάδες από το Καμπιονάτο στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά ματς. Και τι έκαναν οι παίκτες του Βλάνταν Ίβιτς όταν κατάλαβαν τα «σκούρα»; Έπραξαν το ίδιο ακριβώς. Προσπάθησαν να οργανωθούν για να κρατήσουν τουλάχιστον το μηδέν. Κι έτσι ήρθε απολύτως φυσιολογικά το 0-0.

Και τώρα ποια πρέπει να είναι η προτεραιότητα;

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτό κάθε αυτό, δεν είναι κακό. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ τους επόμενους δύο μήνες πρέπει να χειριστεί κάποιες επίπονες καταστάσεις. Να δώσει δέκα περίπου παιχνίδια τα οποία πρέπει να τον κρατήσουν εντός στόχων. Να μη χάσει βαθμούς στο πρωτάθλημα, διότι είναι ήδη τρεις πίσω λόγω της τιμωρίας, και να πάρει τους πόντους που χρειάζονται για να προκριθεί στους «32» του Europa League. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να κουμαντάρει τον διπλό αυτό στόχο; Είναι ένα μεγάλο στοίχημα αυτό για τον άβγαλτο Βλάνταν Ίβιτς, που στο ματς με τη Φιορεντίνα επέδειξε τόλμη, χρησιμοποιώντας τον Πέλκα, παρά το ότι στα προηγούμενα παιχνίδια έδειχνε να μην τον υπολογίζει.

Ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερα ματς στα οποία δεν επιτρέπεται να χάσει βαθμούς στην Ελλάδα αν θέλει να μείνει στο κυνήγι του τίτλου, διότι φέτος έχει τρεις αντιπάλους (ΟΣΦΠ, αλλά και Παναθηναϊκό και ΑΕΚ) και όχι μόνο έναν. Με Αστέρα Τρίπολης, Ξάνθη, Βέροια και Ηρακλή οφείλει να μαζέψει το απόλυτο των 12 βαθμών και να πάει με καλή ψυχολογία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο στις 23 Οκτωβρίου. Πριν από αυτό το ματς κόντρα στους πρωταθλητές, το καλεντάρι περιλαμβάνει δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις με Σλόβαν Λίμπερετς και Καραμπάχ, στις οποίες ο ΠΑΟΚ πρέπει τουλάχιστον να μη χάσει!

Οι «ασπρόμαυροι» δε μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να τα βγάζουν εις πέρας όταν έχουν πολλά μαζεμένα παιχνίδια με μεγάλες απαιτήσεις. Φέτος το ρόστερ είναι σαφώς πιο πλούσιο, αλλά πρέπει να γίνει δουλειά και στη νοοτροπία που είναι το εδώ και χρόνια το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, υπάρχει μία νότα αισιοδοξίας, διότι η νοοτροπία κόντρα στη Φιορεντίνα ήταν μάλλον καλή. Επαναλαμβάνουμε, πως ο ΠΑΟΚ σαν οργανισμός συνήθως δεν χειρίζεται καλά παιχνίδια που κρίνονται στις λεπτομέρειες. Είναι πολύ καλός παραδοσιακά όταν

είμαι αουτσάιντερ, εμφανίζει σκληρό μέταλλο, αλλά «τα χάνει» σε ματς ειδικών συνθηκών με σχετικά ισοδύναμους αντιπάλους. Με τη Φιορεντίνα, όμως, δεν τα έχασε. Το αντίθετο μάλιστα, έπαιξε καλύτερα προς το τέλος, όπου χωρίς να ρισκάρει ιδιαίτερα κυνήγησε τη νίκη. Ήταν ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός, σε σχέση με το κουμάντο που έκανε κόντρα στον Άγιαξ, όπου χειρίστηκε λάθος το 1-1 και δέχθηκε δεύτερο γκολ.

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κοιτά κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και να μην κάνει μεγάλα πλάνα, όπως κάνουμε… εμείς από την εφημερίδα, καθώς έχουμε αυτό το δικαίωμα ως εξωτερικοί παρατηρητές. Αν ο Ίβιτς πείσει τους ικανότατους παίκτες που έχει στη διάθεσή του πρέπει να κάνουν το ματς της ζωής τους κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, τότε ναι, θα αποδείξει πως μπορεί να τα κουμαντάρει όλα. Διαφορετικά, θα αποδειχθεί πως και φέτος ο ΠΑΟΚ έχει έλλειμμα σωστής νοοτροπίας. Για όσους δεν έχουν πάρει χαμπάρι, η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει πέντε σερί ήττες από τον Αστέρα στην Τρίπολη και έχει να νικήσει από το 2009! Αν σπάσει την παράδοση δείχνει ότι είναι εδώ. Αν όχι, μία από τα ίδια. Ναι, είναι πολύ νωρίς ακόμη, αλλά κάποια πράγματα φαίνονται από την αρχή και ο ΠΑΟΚ αποτελεί φέτος ένα αίνιγμα, του οποίου, όμως, σύντομα θα μάθουμε τη λύση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα