«Είμαστε ζωντανός πολιτικός οργανισμός»

«Το Ποτάμι δεν είναι λέσχη συζητήσεων. Είναι νεοσύστατος, ζωντανός πολιτικός οργανισμός, με πρόγραμμα και πολιτική άποψη. Κάθε άλλο παρά απολιτίκ είναι. Δεν υπάρχει κανένα πάντρεμα μεταξύ ανανεωτικής αριστεράς και κάποιου φιλελευθερισμού», υποστηρίζει o υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Σπύρος Λυκούδης. «Διαφορετικές απόψεις φυσικά και υπάρχουν. Δεν είναι σταλινικό κόμμα», προσθέτει, ξεκαθαρίζοντας πως εντάσσεται στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια.

Επιλέξατε να δώσετε τη μάχη του σταυρού για πρώτη φορά στην Α’  Αθήνας από το να είστε υποψήφιος στο Επικρατείας. Τι προσδοκάτε από αυτές τις εκλογές; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

«Κύριος, βασικός εκλογικός μας στόχος είναι να αναδειχτεί το ΠΟΤΑΜΙ ως η τρίτη δύναμη στις επερχόμενες εκλογές. Διότι, καθώς η αυτοδυναμία είναι πιθανώς ανέφικτη, η τρίτη εντολή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και τι πορεία θα επιλέξει, όχι μόνο για να βγει οριστικά από την κρίση σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά για να χαράξει μια πορεία ανάπτυξης και ανασυγκρότησης των πάντων, ώστε να οικοδομήσει με σιγουριά κι ελπίδα το μέλλον που αξίζει στη χώρα. Γι’ αυτό λέμε ότι θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Και θα τα αλλάξουμε, αν οι πολίτες με την ψήφο τους αναδείξουν το ΠΟΤΑΜΙ ισχυρή τρίτη δύναμη. Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε την απειλή της νεοναζιστικής Χ.Α. Θα ήταν ανεξίτηλο όνειδος για τη χώρα, αν οι πολίτες την ανέδειχναν σε μια τέτοια υπεύθυνη θέση».

Με τη συγκρότηση των «ΜΕΤΑρρυθμιστών», πολλοί περίμεναν ότι θα κατεβείτε αυτόνομα στις εκλογές. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να συμπράξετε με το Ποτάμι;

«Ήταν αδύνατο να συγκεντρώσουμε και να οργανώσουμε τους αναγκαίους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, για μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η επιλογή μας να συνεργαστούμε με το ΠΟΤΑΜΙ, ένα νέο και δυναμικό πολιτικό κίνημα, προέκυψε μετά από πολλές συζητήσεις στις οποίες διαπιστώθηκε ότι υπήρχε κοινό έδαφος, κοινές αξίες και κοινοί πολιτικοί στόχοι. Κοινές αντιλήψεις για την Ελλάδα που θέλουμε, κοινές προοπτικές. Η συνεργασία καλλιεργήθηκε εκατέρωθεν. Δεν γίνεται εναντίον κανενός κόμματος ή φορέα που κινείται στον ίδιο σχεδόν πολιτικό χώρο. Θα ήταν άτοπο και ανώφελο να εμπλακεί κανείς στις διαμάχες, εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις άλλου χώρου, που όλοι με λύπη διαπιστώνουν σήμερα».

Το Ποτάμι προτάσσει την ανάγκη για συνεργασίες. Ποιες είναι οι δικές σας κόκκινες γραμμές σε ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία;

«Τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο κι εγώ έχουμε κατ’ επανάληψη περιγράψει με σαφήνεια και τονίσει στο έπακρο τις κόκκινες γραμμές. Η θέση μας στο ευρώ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαπραγμάτευση και οι συμμαχίες με τους εταίρους μας, όχι η σύγκρουση και οι μονομερείς ενέργειες, είναι αδιαπραγμάτευτα. Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και η αναθεώρηση του Συντάγματος σε βασικές διατάξεις του που αφορούν στην ευθύνη των υπουργών, τις βουλευτικές ασυλίες και άλλα κρίσιμα θέματα, μια δέσμη άμεσων μέτρων κοινωνικής προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων και ανέργων, η ακεραιότητα των καταθέσεων των πολιτών, η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης για το Χρέος, αξιοκρατία και ορθή αξιολόγηση παντού, οικονομία της αγοράς αλλά όχι κοινωνία της αγοράς, ανάπτυξη βασισμένη στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο κράτος, συναπαρτίζουν ένα αλληλένδετο σύμπλεγμα κόκκινων γραμμών. Πιο κόκκινες δεν γίνεται».

Πώς μπορεί να γίνει το πάντρεμα της Ανανεωτικής Αριστεράς με τον φιλελευθερισμό;

«Το Ποτάμι δεν είναι λέσχη συζητήσεων. Είναι νεοσύστατος, ζωντανός πολιτικός οργανισμός, με πρόγραμμα και πολιτική άποψη. Κάθε άλλο παρά απολιτίκ είναι. Δεν υπάρχει κανένα πάντρεμα μεταξύ ανανεωτικής αριστεράς και κάποιου φιλελευθερισμού. Διαφορετικές απόψεις φυσικά και υπάρχουν. Δεν είναι σταλινικό κόμμα. Όλοι όμως, πολιτικές κινήσεις και άτομα που συνεργάζονται εκλογικά με το Ποτάμι, συγκλίνουν σε βασικές αρχές και θέσεις, σε κοινούς πολιτικούς στόχους, σε κοινό πρόγραμμα. Συμμερίζονται τις ίδιες αξίες. Επιδιώκουν τα ίδια πολιτικά αποτελέσματα για το καλό της χώρας. Συνδιαμορφώνουν με τη συμβολή τους τη δυναμική πορεία, το ρεύμα του ποταμού. Μην ξεχνάτε ότι το ΠΟΤΑΜΙ εντάσσεται στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Η κρίση και τα μνημόνια έφεραν το τέλος της πολιτικής ιδεολογίας στην Ελλάδα;

«Οι πολιτικές συνεργασίες σε οποιοδήποτε επίπεδο δεν ακυρώνουν τις διαφορετικές ιδεολογίες και προσεγγίσεις. Κρίνονται, φυσικά, τόσο εκ του αποτελέσματος όσο και από τους ίδιους τους πολίτες. Η κρίση, που έφερε τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις (τα Μνημόνια) που αναλάβαμε έναντι των δανειστών μας, δεν έφερε το τέλος των πολιτικών ιδεολογιών. Αντίθετα, ανέδειξε στον αφρό υποβόσκοντα ρεύματα και ενίσχυσε τα πιο αποκρουστικά και επικίνδυνα από αυτά, δηλαδή τον δημαγωγικό εθνο-λαϊκισμό αριστερής και δεξιάς απόχρωσης και τον εγκληματικό νεο-ναζισμό της Χρυσής Αυγής. Το νέο στοιχείο είναι η σύμπλευση του συνονθυλεύματος του διαβόητου “αντι-μημονιακού” στρατοπέδου, όπου αν δεν έβλεπε κανείς την υπογραφή δεν μπορούσε να καταλάβει από πού συγκεκριμένα προερχόταν η κάθε θέση. Είναι τόσο απελπιστικά όμοιες μεταξύ τους. Διότι φέρουν μέσα τους το ίδιο ψέμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα