Είναι η Έστερσουντ η νέα σταχτοπούτα;

Οι εκπλήξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και η Έστερσουντ από τη Σουηδία έρχεται να παίξει το ρόλο της νέας… σταχτοπούτας.

Ο σουηδικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1996 έχει καταφέρει το απίθανο την τελευταία εξαετία, να βρεθεί από την τέταρτη κατηγορία στα ευρωπαϊκά σαλόνια και απέχει ελάχιστα από το να γράψει ξανά ιστορία, μετά τη νίκη του με 2-0 επί της Γαλατασαράι στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τη δεύτερη προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ.

Ανεξάρτητα από το αν θα καταφέρει να υπερασπιστεί το προβάδισμα των δύο τερμάτων στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη (20/7), η Έστερσουντ έχει ήδη πραγματοποιήσει ουκ ολίγες υπερβάσεις.

To ‘Εστερσουντ είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιφέρεια του Γιάμτλαντ που αριθμεί 112.000 κατοίκους. Οι μισοί εξ αυτών κατοικούν στο Έστερσουντ. Πρόκειται για μια απομονωμένη περιοχή, όπου οι κάτοικοι δηλώνουν περήφανοι για την καταγωγή τους. Σπάνια θα δεις σημαίες της Σουηδίας εκεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ντόπιος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ίνγκβε Γκάμλιν είχε προτείνει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Πρωτομάστορες της ποδοσφαιρικής της επιτυχίας είναι ο πρόεδρος Ντάνιελ Κίντμπεργκ που όταν ανέλαβε τη διοίκηση το 2010, προσέλαβε τον Άγγλο προπονητή Γκρέιαμ Πότερ, ο οποίος φαίνεται πως διαθέτει κάποιες από τις μαγικές ικανότητες του γνωστού κινηματογραφικό μάγου Χάρι Πότερ.

Η Έστερσουντ στην παρθενική χρονιά της στην Superettan (Β΄ Σουηδίας) τερμάτισε στη 10η θέση. Το 2014 αναρριχήθηκε στην 5η, ενώ το πολυπόθητο εισιτήριο της ανόδου για την μεγάλη κατηγορία το κατέκτησε το 2015 τερματίζοντας στην δεύτερη θέση. Μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε από την Δ΄ κατηγορία να φτάσει στην κορυφαία.

Ο Πότερ δημιούργησε με πενιχρά οικονομικά μέσα ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο που κατάφερε στην παρθενική σεζόν στην Allsvenskan να σωθεί άνετα (8η θέση) αλλά και να κατακτήσει το Κύπελλο, κερδίζοντας έτσι το ευρωπαϊκό εισιτήριο!

Κι επειδή οι Έλληνες δεν απουσιάζουν ποτέ από κορυφαία επιτεύγματα, η αμυντική λειτουργία της Έστερσουντ στηρίζεται κατά πολύ στον Ελληνοσουηδό Σωτήρη Παπαγιαννόπουλο, ο οποίος στον ΠΑΟΚ δεν έκανε πριν από δύο χρόνια, αλλά στα χέρια του Πότερ θυμίζει πραγματικό βράχο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα