“Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία ο διορισμός της Θάνου”

«Μόνο σαν αστείο μπορεί να φανεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, λίγες μέρες αφού εγκατέλειψε την κορυφαία θέση δικαστή στη χώρα, τοποθετείται στο γραφείο του κ. Τσίπρα. Το μήνυμα στους ανώτατους δικαστές είναι ένα: «Συνεργάσου με την κυβέρνηση και εδώ είμαστε. Σήμερα στο γραφείο του κ. Τσίπρα, αύριο σε έναν οργανισμό, σε μια προεδρία, σε μια Ανεξάρτητη αρχή». Είναι ντροπή για τη δημοκρατία μας αυτή η επιλογή» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε τηλεοπτική του συνέντευξή σήμερα το πρωί.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πάντως ότι προφανώς «υπάρχουν δικαστές που αντιστέκονται και αυτό φαίνεται και από τις ανακοινώσεις των ενώσεών τους», ενώ υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να «αποσυρθούμε όλοι από τον χώρο της Δικαιοσύνης» καθώς όπως είπε, «η δικαστική εξουσία, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εξουσία, είναι το τελευταίο αποκούμπι του πολίτη».

Μιλώντας για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της παιδείας, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στη βία που επικρατεί στα πανεπιστήμια από εγκληματικές ομάδες εξω-πανεπιστημιακές –ένα γεγονός που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην αντιμετωπίσει-, στις ενέργειες του υπουργού Παιδείας που υποβαθμίζουν την εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων δρομολογώντας μεταπτυχιακά μόνο στα ελληνικά, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη τα πανεπιστημιακά ιδρύματα «να έχουν το αυτοδιοίκητο και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παίρνουν τις αποφάσεις».

Το πλάνο Βαρουφάκη

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζοντας την αξία μιας ακόμα εξεταστικής για το «πλάνο Βαρουφάκη», σημείωσε ότι «στην παρούσα Βουλή της πόλωσης» οι εξεταστικές «δεν καταλήγουν σε σοβαρά συμπεράσματα», ενώ αναφέρθηκε στο πρόσφατο παράδειγμα της υπόθεσης Παπαντωνίου, όπου ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισαν να μη συνεχιστεί η έρευνα για τον κ. Παπαντωνίου. «Αυτή είναι η διαδικασία στη Βουλή» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει ο κόσμος να πιστέψει ότι επειδή θα γίνει μια εξεταστική θα ανοίξουν τα στόματα και θα μάθουμε την αλήθεια. Ο κόσμος θα πρέπει να βρίσκει απαντήσεις από τις συμπεριφορές των πολιτικών. Και φοβάμαι ότι η αλήθεια για ένα μεγάλο διάστημα θα κρυφτεί από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έχουν αποφασίσει ότι αυτός ο δρόμος που πήγαν να επιλέξουν ήταν ολέθριος, θα τους έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση, τον έχουν εγκαταλείψει και τον έχουν απωθήσει και στη μνήμη τους».

Δεν έχει τόλμη ο Τσίπρας

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση Καμμένου, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «η υπόθεση συντηρείται γιατί η κυβέρνηση, και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, δεν έχει την τόλμη να πάρει θέση. Ο κ. Καμμένος είναι οιονεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το έχει δείξει και με την υπόθεση των θρησκευτικών, έδιωξε τον κ. Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας γιατί δεν του ήταν αρεστός». Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση με το πλοίο των ναρκωτικών. ​Προφανώς είναι μια τεράστια υπόθεση και προφανώς κανείς δεν έχει ασυλία και όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Αλλά δε νοείται υπουργός εν ενεργεία και δη υπουργός Αμύνης να σηκώνει το τηλέφωνο και να παρεμβαίνει σε δικαστική υπόθεση».

Τέλος, μιλώντας για το γεγονός ότι τελευταία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καλούν την αντιπολίτευση να είναι πιο συναινετική, σημείωσε ότι το Ποτάμι «στα κομβικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον των παιδιών μας εμείς έχουμε μιλήσει για συναίνεση. Αλλά τώρα ξαφνικά που πάσχει ο εταίρος τους και αντιπρόεδρός τους και λένε «βάλε πλάτη», αυτό δεν μπορεί να γίνεται και δε θα γίνει. Η συναίνεση δεν μπορεί να γίνεται φερετζές για να καλύπτουμε τα ανομήματα της κυβέρνησης».

 

Η ομιλία για το Κυπριακό

 

Αιχμές και για υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα άφησε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το Κυπριακό ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μεταξύ άλλων τόνισε πως”το Ποτάμι στήριξε χωρίς αστερίσκους την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου για να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που η διαιώνισή του δεν είναι υπέρ ούτε των πολιτών της Κύπρου, ούτε της ηρεμίας στην περιοχή. Η αποτυχία στην Ελβετία, αποτελεί για το λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μια κακή εξέλιξη. Και θέλω να αναρωτηθώ: «ποιοι συμφωνούν με αυτή τη διαπίστωση»; Γιατί πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν αρκετοί -και σε αυτήν εδώ την αίθουσα που βολεύονται με το τελευταίο ναυάγιο. Είναι αυτοί που τους αρέσει να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είναι αυτοί που δειλιάζουν πάντα την κρίσιμη στιγμή και μεταφέρουν τα προβλήματα στις επόμενες γενεές. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Και τέλος είναι αυτοί που απαιτώντας τα πάντα σήμερα βοηθούν τα κατοχικά στρατεύματα να παραμείνουν για πάντα στο νησί”.

Εν συνεχεία ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό τονίζοντας χαρακτηριστικά πως “ελπίζουμε οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους λόγους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Γιατί το θέμα δεν είναι να φεύγουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά. Το θέμα είναι να μην φεύγουμε άπραγοι. Δυστυχώς, κ. Τσίπρα, η εικόνα κάποιων υπουργών σας δε βοηθά στη δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους πολίτες -όσες στολές παραλλαγής και αν αλλάζουν. Αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας τον κ. Κοτζιά, δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες ΟΗΕ και ΕΕ, τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά, είτε στα εθνικά, δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα