Εγγύηση – μαμούθ πλήρωσε Σαουδάραβας πρίγκιπας για να αφεθεί ελεύθερος

Εγγύηση – μαμούθ πλήρωσε ένας από τους Σαουδάραβες πρίγκιπες  που κατηγορείται για διαφθορά για να αφεθεί ελεύθερος. Πρόκειται για τον Μιτέμπ μπιν Αμπντουλάχ που έδωσε το μυθικό ποσό του ενός 1 δισ. δολαρίων και βγήκε από τη φυλακή, τρεις και πλέον εβδομάδες μετά τη σύλληψή του.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν ανακοινώσει στις 4 Νοεμβρίου τη σύλληψη τουλάχιστον 11 μελών της βασιλικής οικογένειας, καθώς και τεσσάρων υπουργών αλλά και δεκάδων πρώην αξιωματούχων και επιχειρηματιών

Ο πρίγκιπας Μιτέμπ είναι ένας από τους 200 και πλέον πρίγκιπες, ζάπλουτους επιχειρηματίες και υπουργούς -νυν και πρώην- που συνελήφθησαν στις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που κήρυξε ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και κρατούνται στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Ritz Hotel στο Ριάντ.

Η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου, όπου χρησιμοποιούνται συχνά οι δωροδοκίες ως μέσο για το κλείσιμο επικερδών συμφωνιών.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο έλλειμμα (79 δισ δολάρια πέρυσι) στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και για να το μειώσει έλαβε διάφορα δημοσιονομικά μέτρα, όπως περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και πωλήσεις μετοχών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα