Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22»

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 στο Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί) στα Χανιά εγκαινιάστηκε η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία «Η Αττική και η Κρήτη υποδέχονται τους πρόσφυγες του ’22», που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος».

Η έκθεση καταγράφει και αποτυπώνει μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη. Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται προέρχονται από τις συλλογές προσφυγικών συλλόγων και βιβλιοθηκών των νομών Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ Νομού Λασιθίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων προσφύγων και μελετητών.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Παύλος Σούρλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και αναφέρθηκε στο έργο του Ιδρύματος της Βουλής, το οποίο με τις μεταφορές των εκθέσεών του επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια, πήραν το λόγο, μεταξύ άλλων, η σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κα Μαρία Τζανακάκη-Μελισσάρη, ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», κ. Νικόλαος Παπαδάκης και η προϊσταμένη της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κα Αναστασία Τζιγκουνάκη. Από την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος» μίλησε η πρόεδρος, κα Στέλλα Γκοζάνη-Χαριτάκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Χανιώτες, ιδίως απόγονοι προσφύγων και έκλεισε ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων ΑΡΟΔΑΜΟΣ που ερμήνευσε χορούς της Μικράς Ασίας.
Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί) στο Ενετικό Λιμάνι: 30 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2014
και
Ναός Αγίου Ρόκκου στην Πλατεία 1821: 30 Μαρτίου – 30 Μαΐου 2014

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28210-90848, 6972227065
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10.30-13.30, 18.00-21.00, Σαββατοκύριακα 9.00-13.30

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα