«Εγκεφαλικό» στις αγορές

Χωρίς τον… ξενοδόχο φαίνεται πως τα είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις για έξοδο από το μνημόνιο έφερε αναστάτωση στις αγορές που δείχνουν τα δόντια τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Καλπάζουν», σημειώνει το Capital.gr, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να ξεπερνά για πρώτη φορά από το Μάρτιο το ψυχολογικό όριο του 7% στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup από όπου διαφάνηκε η επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην προοπτική πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Ειδικότερα, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων καταγράφει «άλμα» 38 μονάδων βάσης την Τρίτη, μετά την χθεσινή άνοδο 15 μ.β. διασπώντας για πρώτη φορά από τον φετινό Μάρτιο το «φράγμα» του 7%, στο 7,08% και διευρύνοντας το χάσμα από την απόδοση του γερμανικού ομολόγου βάσης bund (ήτοι το spread) στις 621 μονάδες βάσης. Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να ενισχύεται στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.

«Αρχίζουμε να προσεγγίζουμε επίπεδα αποδόσεων που γεννούν αμφιβολίες» για την δυνατότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται, σχολίασε ο Christian Lenk, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην DZ Bank AG στην Φρανκφούρτη, ενώ πρόσθεσε «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά, γεγονός που ενισχύει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα».

Μόνο που οι προθέσεις της Αθήνας παρασύρουν το σύνολο της Ευρώπης. Το γερμανικό bund υπεραποδίδει με την απόδοσή του να υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό του 0,85%, καθώς η έντονη αβεβαιότητα στρέφει παραδοσιακά τους επενδυτές προς πιο ασφαλείς τοποθετήσεις.

Στην υπόλοιπη περιφέρεια, οι αποδόσεις ομολόγων Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας διαμορφώνονται στο 2,09%, 2,34%, 3,07% και 1,71%, αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι ανησυχίες των επενδυτών πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις αγορές με βιώσιμα επιτόκια χωρίς την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, «έβαλε» φρένο στο δεύτερο μεγαλύτερο ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων φέτος.

Κάτω των 1.000 μονάδων κινείται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι επιβαρυντικοί εγχώριοι παράγοντες που προϋπήρχαν έχουν χρονίσει με τη διόρθωση που λαμβάνει χώρα στις διεθνείς αγορές, κάνοντας τις συνθήκες ανάκαμψης πιο δύσκολες.

Διευρύνθηκαν οι απώλειες και στις ευρωαγορές μετά τις 12.00 καθώς ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών στη Γερμανία που καταρτίζει το Ινστιτούτο έκανε βουτιά στις -3,6 μονάδες τον Οκτώβριο, από τις 6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο, πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για μείωση στις 0,8 μονάδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα