Εγκρίθηκε η νέα στρατηγική τής Ε.Ε. για Ιόνιο-Αδριατική

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση, σήμερα, από τους ηγέτες της ΕΕ της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR). Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνει το πράσινο φως στη στρατηγική που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνιο (IP/14/690).

 

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη στρατηγική με σκοπό την προώθηση της ευημερίας και της ανάπτυξης στην περιοχή, τη βελτίωση της ελκυστικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της συνδεσιμότητάς της. Η στρατηγική, στην οποία συμμετέχουν τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την προσέγγιση των εν λόγω χωρών με την ΕΕ.

 

Η στρατηγική της οποίας η καταληκτική Διάσκεψη ενδιαφερόμενων φορέων φιλοξενήθηκε στην Αθήνα στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2014 στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας, καλύπτει τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) και επιπλέον την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Οι χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ της είναι ισότιμοι εταίροι στη διαχείριση και την εφαρμογή της στρατηγικής. Στις συγκεκριμένες δράσεις και σχέδια στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής συμμετέχουν οργανώσεις που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν.

 

Η κα Μαρία Δαμανάκη, Επίτροπος αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, δήλωσε: «Με τη στρατηγική αυτή δίνεται στις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου η ευκαιρία να εξέλθουν από την κρίση και να επαναφέρουν ολόκληρη την περιφέρεια στον δρόμο της βιώσιμης ευημερίας. Η στρατηγική μας για τη γαλάζια ανάπτυξη έχει ήδη δείξει ότι οι θάλασσες και οι ωκεανοί έχουν το δυναμικό να παράγουν τεράστια οικονομική μεγέθυνση και θέσεις εργασίας τις οποίες έχουμε μεγάλη ανάγκη. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η μακροπεριφερειακή πολιτική θα αποτελέσει το προσχέδιο για μελλοντικές πρωτοβουλίες στη θαλάσσια αυτή λεκάνη και ότι θα τύχει της προσοχής των μεσογειακών χωρών».

 

Η στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR), η οποία καλύπτει περίπου 70 εκατ. κατοίκους, ανοίγει το δρόμο για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών σε τέσσερις βασικούς τομείς: 1) Γαλάζια ανάπτυξη, 2) Σύνδεση της περιοχής, 3) Ποιότητα του περιβάλλοντος, και 4) Βιώσιμος τουρισμός.

 

Αξιοποιώντας την πείρα που έχει αποκομιστεί από τις υφιστάμενες μακροπεριφερειακές στρατηγικές, τη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Βαλτικής και την στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη, η EUSAIR παρέχει ένα πλαίσιο για την κινητοποίηση και τη ευθυγράμμιση των υφιστάμενων μηχανισμών της ΕΕ, των μηχανισμών προένταξης και των εθνικών χρηματοδοτικών μέσων, με από κοινού συμφωνημένους στρατηγικούς στόχους.

 

Επί του παρόντος οι συμμετέχουσες χώρες καθορίζουν τους εθνικούς και τομεακούς συντονιστές που θα αναλάβουν την υλοποίηση της στρατηγικής σε εθνικό και μακροπεριφερειακό επίπεδο. Στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η εναρκτήρια διάσκεψη την οποία διοργανώνει τη ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα