ΕΔΕ, συσκέψεις και απειλές για το Καμμένος gate

Πανικός στην κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία να ανεβάζει και άλλο τους τόνους εν όψει της συζήτησης την Δευτέρα

«H πρωτοφανής άρνηση του κ. Ν. Βούτση να επιτρέψει την πρόσβαση των βουλευτών σε έγγραφα που σχετίζονται με το σκάνδαλο Καμμένου και οι απειλές του Ν. Κοτζιά για τις ποινές που επισείονται σε περίπτωση δημοσίευσής τους, απλά επιβεβαιώνουν τον πανικό της κυβέρνησης», τονίζει η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Τι άραγε έχουν να κρύψουν για μια διακρατική συμφωνία την οποία είχε εγκρίνει η Βουλή, χωρίς μεσάζοντες; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες και θα υποχρεωθούν να απαντήσουν την Δευτέρα οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος».

Η ανακοίνωση αυτή της Νέας Δημοκρατίας περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τα όσα θα ακολουθήσουν την Δευτέρα στην Βουλή, με τον Αλέξη Τσίπρα να θεωρείται βέβαιο πως θα επιχειρήσει μέχρι τέλους να διασώσει τον συγκυβερνήτη του. Ακόμα και αν δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες, είναι απολύτως ξεκάθαρο πως οι ηθικές απειλούν να παρασύρουν το κυβερνητικό μόρφωμα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Στην Νέα Δημοκρατία δεν περιμένουν απαντήσεις από εκείνον αλλά μια εκ νέου επίθεση στο γνωστό μοτίβο ώστε να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα.

Θα πρέπει πάντως εδώ να θυμίσουμε πως ο Πάνος Καμμένος, που ως υπουργός απαγόρευσε την πρόσβαση στα έγγραφα με την αιτιολογία ότι είναι απόρρητα, έχει κατά το παρελθόν ο ίδιος καταθέσει απόρρητα έγγραφα στην Βουλή καλώντας μάλιστα να τον… συλλάβουν!

Μιλώντας για το θέμα ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως «στην υπόθεση Καμμένου πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Άλλο το απόρρητο, άλλο το κουκούλωμα». Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. χαρακτήρισε την υπόθεση ύποπτη, θολή και σκανδαλώδη, σημειώνοντας πως πρέπει να συζητηθεί άμεσα στην Βουλή.

«Έχουμε μια υπόθεση που παρότι υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δήλωναν σε κάθε τόνο γραπτώς και προφορικώς ότι η Σ. Αραβία δεν χρειάζεται κανένα μεσάζοντα για μια διακρατική συμφωνίας πώλησης βλημάτων ύψους 66 εκατ. ευρώ, οι κύριοι της κυβέρνησης προχώρησαν εν κρυπτώ και με γρήγορο, βιαστικό και περίεργο τρόπο στην υπογραφή της σύμβασης με τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συναλλάχθηκε με ένα καταδικασμένο λαθρέμπορο από το 2011, ο οποίος διώκεται και σε άλλες χώρες, για μια πώληση στρατιωτικού υλικού σε αυτόν και όχι με διακρατική συμφωνία governmentto government, με χαρτιά αμφιβόλου προέλευσης που υπογράφονται από ένα συνταγματάρχη που έχει αποστρατευτεί και έρχεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Σ. Αραβίας και λέει ότι δεν τον αναγνωρίζει και λέει να κάνουμε απευθείας συμφωνία».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Η υπόθεση Σ. Αραβία έχει υπογραφή Τσίπρα»

Επίσης, ο βουλευτής της Ν.Δ. ανέφερε ότι τόσα χρόνια στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών έχουν παιχτεί πικρά παιχνίδια από μεσάζοντες και για αυτό το λόγο, ήρθε το 2011 νόμος που απαγορεύει τους μεσάζοντες.

«Η ελληνική κοινωνία θέλει να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα και όχι να την υπερφορολογούμε. Η ΝΔ θα αξιοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που έχει στη φαρέτρα της και της παρέχει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Και σίγουρα το θέμα Καμμένου δεν τελειώνει με τη συζήτηση της Δευτέρας. Επί δεκαεπτά μέρες η ελληνική κοινωνία- που έχει υποφέρει τα πάνδεινα- άκουγε για το πάρτι των εξοπλισμών, και έβλεπε έναν πρωθυπουργό να μένει σιωπηλός. Όταν άρχισαν να τρίζουν καρέκλες τότε αποφάσισε να εμφανιστεί και μας κουνάει μάλιστα και το δάκτυλο. Αντί να συζητάμε για πρίγκηπες της Σ. Αραβίας, ας παρακολουθήσουμε για πόσο ακόμα οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος θα μείνουν “σφιχταγκαλιασμένοι” για την εξουσία», συνέχισε ο τομεάρχης της ΝΔ ο οποίος εκτίμησε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν θα απαντήσει επί της ουσίας και θα προσπαθήσει να πετάξει τη μπάλα στη εξέδρα, δίνοντας ακόμα μια μάχη εντυπώσεων».

«Θα αποκαλυφθούν όλα, δεν υπάρχει πλέον τρόπος να κρατηθούν στην αφάνεια όλα αυτά που έχουν συμβεί και θα δούμε τι θα ακολουθήσει» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

«Είναι γεγονός ότι γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με την παρουσία και του πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά εδώ υπάρχουν κι άλλα θέματα, που ανεβάζουν το ενδιαφέρον της συζήτησης. Ο κ. Κοτζιάς χθες απείλησε με φυλάκιση όποιους κάνουν αποκαλύψεις ή διαρροή εγγράφων» είπε ο κ. Αναστασιάδης και διευκρίνισε: «Βεβαίως και οτιδήποτε απόρρητο μπορεί να περιέλθει στη γνώση του καθενός βουλευτή -όπως έγινε παλαιότερα με τη λίστα Λαγκάρντ, πριν δημοσιοποιηθούν τα ονόματα- αλλά η απειλή αυτή εμμέσως πλην σαφώς στρεφόταν εναντίον του κ. Λοβέρδου, ο οποίος κατέθεσε πριν δύο μέρες κάποια απόρρητα έγγραφα στη Βουλή, για να περιέλθουν στη συζήτηση της Δευτέρας». Παρατήρησε, δε, πως η αποκάλυψη των επίμαχων εγγράφων θα μπορούσε να γίνει σε μία κλειστή συνεδρίαση.

Σήμερα πάντως, έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ συγκάλεσε ο κ. Πάνος Καμμένος προκειμένου  να τους ενημερώσει για τις καταιγιστικές εξελίξεις της υπόθεσης πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

«Αποχαρακτηρίζω τα απόρρητα έγγραφα για τη πώληση όπλων στη Σ. Αραβία»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καμμένος καθόρισε την «γραμμή» με την οποία πρέπει να εμφανιστούν οι βουλευτές του κόμματός του στην κρίσιμη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας αλλά και στα ΜΜΕ. Επίσης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό των απόρρητων εγγράφων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός διαφοροποίησε τα δικά του έγγραφα με εκείνα του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση διεξαγωγής Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, από τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, για τα απόρρητα έγγραφα που αφορούν την συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «διετάχθη ΕΔΕ από τον ΑΓΕΕΑ για τη διαρροή απορρήτων εγγράφων. Με τις Ένοπλες Δυνάμεις ​δεν θα παίξει κανένας ούτε θα τις εμπλέξει σε πολιτικό παιγνίδι. Ο Ελληνικός Λαός τις εμπιστεύεται».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα