Εθνική απ’ τα παλιά, ισοπέδωσε 77-64 τη Λιθουανία και συνεχίζει στους «8» του Ευρωμπάσκετ

Υπάρχει καλύτερη ομάδα και τη βλέπουμε! Η «γαλανόλευκη» προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ επικρατώντας με 77-64 της Λιθουανίας έχοντας πολλούς πρωταγωνιστές και μεγαλύτερο βάθος πάγκο από τους αντιπάλους τους. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη – πρόκριση σε νοκ άουτ ματς έπειτα από αρκετά χρόνια. Μεταξύ κορυφαίων συγκαταλέγονται οι Σλούκας (21π. 5/7 τρίποντα), Καλάθης (14π.) και Μπουρούσης (11π., 8 ριμπάουντ) συνέβαλλαν τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα.

Πραγματικά ποιος να το πίστευε… Η Ελλάδα εμφανίστηκε μεταμορφωμένη προς το καλύτερο δείχνοντας τουλάχιστον στην εκκίνηση πιο έτοιμη σε πνευματικό επίπεδο από τους Λιθουανούς. Επομένως, οι διεθνείς μας έβγαζαν σωστές άμυνες και μπόλικη ενέργεια δείχνοντας αυτοπεποίθηση επιθετικά. Ήταν το πρώτο καλό ξεκίνημα στο Ευρωμπάσκετ του 2017.

Ο Καλάθης οργάνωνε και σκόραρε με τον Παπαγιάννη να αποτελεί φόβητρο στο ζωγραφιστό προσφέροντας εναλλαγές στον ρυθμό που έκαναν άνω – κάτω τους Λιθουανούς! Η «γαλανόλευκη»… διάβαζε σωστά το ματς διατηρώντας προβάδισμα +11 (17-28) στο ξεκίνημα του β’ δεκαλέπτου. Βέβαια, το εκτεταμένο ροτέισον επηρέασε την ελληνική απόδοση και ο Μίσσας αναγκάστηκε να επαναφέρει τον Πρίντεζη διότι ο άπειρος Αντετοκούνμπο έφτασε γρήγορα σε τρίτο προσωπικό φάουλ.

Στα μισά του β’ δεκαλέπτου η Ελλάδα έμεινε χωρίς σκορ για πέντε λεπτά περίπου και η επαναφορά του Καλάθη έμοιαζε επιτακτική κάνοντας… περίπατο στο λιθουανικό καλάθι εφόσον έστειλε τη διαφορά στο +7 (30-23). Τα ποσοστά σε δίποντα (8/16) και τρίποντα (4/9) είχαν πέσει, αλλά οι παίκτες του Μίσσα διατηρούσαν το προβάδισμα.

Το +11 του 12ου λεπτού μετετράπη σε 32-29 στο 18ο. Ο Νικ Καλάθης (+13) και ο Γιώργος Παπαγιάννης (+11) ήταν οι δύο καλύτεροι παίκτες της Εθνικής Ανδρών. Χαρακτηριστικά, ο δεύτερος περιόρισε σημαντικά την απειλή του Βαλαντσιούνας στη ρακέτα διότι ο σέντερ των Ράπτορς είχε πετύχει μόλις δύο πόντους σε εννέα λεπτά με την ταυτόχρονη συνύπαρξη των δύο παικτών στο παρκέ. Εξαιρετική συνεισφορά σε οργάνωση και εκτέλεση από τον Σλούκα. Οι 30 πόντοι στο ελληνικό παθητικό αποτελούσαν πρωτοφανές επίτευγμα για την προηγούμενη κάκιστη εικόνα προηγούμενων ματς.

Η Ελλάδα ήλεγχε τα ριμπάουντ και κατά συνέπεια ολόκληρο το ματς. Εντούτοις, οι επιθέσεις στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου υπήρξαν ανούσιες όντας στατικές και αργές. Δύο σερί τρίποντα από τον αφιονισμένο Σλούκα θεμελίωσαν εκ νέου διψήφιες διαφορές (44-34) αποκαθιστώντας τροποντινά την απόσταση +11 (36-47)!

Το νόμισμα πάντως έχει δύο όψεις. Ο Παπαγιάννης φορτώθηκε με τρίτο προσωπικό φάουλ στη γ’ περίοδο. Ουδόλως επηρεάστηκε ο Σλούκας που πυροβόλησε εκ νέου από τα 6.75 στέλνοντας τη διαφορά στη μέγιστη διαφορά. Κατόπιν, κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ ευστοχώντας σε ένα ζευγάρι βολών για το +16 (52-36)!

Το ρεπερτόριο περιελάμβανε και ασίστ στον Παπανικολάου που έδωσε… αέρα +18 μετά από λέι απ (54-36). Επομένως, το ελληνικό «ντεπόζιτο» γέμιζε από αυτοπεποίθηση καταρρακώνοντας τους Λιθουανούς σε πνευματικό επίπεδο.

Ο Ματσιούλις απάντησε στο τρίποντο του Μπορούση (57-43) για να μειώσει ο Καλνιέτις στο -15 (57-45) δύο λεπτά πριν τη λήξη στην 3η περίοδο. Οξυδέρκεια και ψυχραιμία χρειαζόταν η Ελλάδα που όφειλε να ελέγξει ακόμη περισσότερο τη ρακέτα της. Ένα τρίποντο του Καλνιέτις μείωσε προσωρινά τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (48-57).

Ήταν η ώρα που χτύπησε ο Μπουρούσης πετυχαίνοντας παλικαρίσιο καλάθι (48-59) για να φτάσει στους επτά προσωπικούς πόντους αμέσως μετά (48-61). Ο αρχηγός δεν ήθελε να δώσει πρόωρο τέλος στη διεθνή του καριέρα λειτουργώντας ως αντίβαρο στη λιθουανική αντεπίθεση.

Προσήλωση στην άμυνα και συνέπεια στην επίθεση συνέθεταν τον εξαιρετικά πολύτιμο Παπανικολάου για το 63-48 στην εκκίνηση του τέταρτου δεκαλέπτου. Η ομάδα του Αντομάιτις έκανε σερί 6-0 (63-54) και ο Παπαγιάννης αποβλήθηκε με πέμπτο φάουλ.

Και όλα τα παραπάνω συνέβαιναν ενόσω ο Καλάθης βρισκόταν εκτός παρκέ προκειμένου να πάρει ανάσες. Ο άσος του Παναθηναϊκού αντικατέστησε εκείνον της Φενέρ στο 34ο λεπτό.

Το λιθουανικό σερί έγινε 10-0 από τον επίμονο Καλνιέτις και την παρέα του (63-57). Παράλληλα, η Ελλάδα έδειχνε να χάνει τον σταθερό ρυθμό στην επίθεση και τον έλεγχο στα ριμπάουντ. Οι διεθνείς μας είχαν 1/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 λάθος στα πρώτα 4’40” στην τελευταία περίοδο.

Η ζημιά έγινε από τον Γκριγκόνις που ευστόχησε σε τρίποντο παίρνοντας φάουλ από τον Παπαπέτρου (63-59). Οι… εφιάλτες είχαν αρχίσει να εμφανίζονται εκ νέου. Για ακόμη μία φορά έδρασε ο Μπουρούσης ευστοχώντας μετά κόπων και βασάνων (65-59), τέσσερα λεπτά πριν το τελευταίο στήριγμα.

Ο Αντετοκούνμπο «όπλισε» για τρεις δίνοντας ψυχολογικό αβαντάζ και ο Σλούκας έπραξε ομοίως δίνοντας τη χαριστική βολή στους Λιθουανούς (71-63) φτάνοντας στους 21 πόντους με 5/7 τρίποντα!

Η Εθνική πάτησε… γκάζι τελειώνοντας το ματς με δημιουργό και σκόρερ τον Σλούκα και την πολύτιμη συμπαράσταση των υπόλοιπων Ελλήνων παικτών. Έμοιαζε μία ιδανική βραδιά για να αφιερωθεί στον Νίκο Γκάλη με τον ανυπέρβλητο άσο του παρελθόντος να μπαίνει δικαιωματικά στο μπασκετικό «Hall of Fame» μία ημέρα νωρίτερα.

Τα δεκάλεπτα: 17-25, 30-37, 48-61, 64-77.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Ντάινιους Αντομάιτις): Καλνιέτις 11 (1/6 τρίπ., 7 ασ.), Γιουσκεβίτσιους, Ματσιούλις 5 (1/5 τρίπ.), Γκετσεβίτσιους, Βαλαντσιούνας 13 (15 ριμπ.), Μοτιεγιούνας 1, Μιλάκνις, Γκριγκόνις 7 (1), Γκουντάιτις, Ουλανόβας 7 (1).

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Μίσσας): Καλάθης 14 (2), Μπουρούσης 11 (1 τρίπ., 8 ριμπ.), Σλούκας 21 (5), Παππάς 3, Παπαγιάννης 4, Πρίντεζης 8 (1), Παπανικολάου 11 (1), Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Μπόγρης, Αντετοκούνμπο 5 (1).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα