Εθνική συνεννόηση για το χρέος ζητά το Ποτάμι

 

Τα όσα αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση της 24ης Μαΐου του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα (σ.σ. «Δεν έχει νόημα να παίρνει κανείς στα σοβαρά τις υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρας. Με τη συνέπεια και την ειλικρίνεια δεν είχε άλλωστε ποτέ καλές σχέσεις»), αποτυπώνουν επακριβώς τη γνώμη που έχουν στη Σεβαστουπόλεως για τον Αλέξη Τσίπρα. Από τον Σταύρο Θεοδωράκη έως τις… τηλεφωνήτριες!

Γιατί το Ποτάμι προχώρησε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς για τον πρωθυπουργό; Διότι όλοι στη Σεβαστουπόλεως οσμίζονται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε και γι’ αυτόν τον λόγο τον προειδοποιούν να μη δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 40 χρόνια: «Επειδή το ζήτημα του χρέους αφορά τη χώρα κι όχι την κυβέρνησή του, πρέπει να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Θεωρούμε αδιανόητο να δεσμεύσει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2023 και πάνω από 2% για τα επόμενα 40 χρόνια, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην παγκόσμια ιστορία. Η Ελλάδα πρέπει να πάει στις συζητήσεις όχι ως παρατηρητής, αλλά με δική της πρόταση, αντί να περιμένει έξω από την πόρτα για να δει πού θα καταλήξουν τα παζάρια Τόμσεν-Σόιμπλε».

Αλλά και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωσή του τονίζει πως «οι τελικές ρυθμίσεις για το χρέος θα έρθουν μετά τις γερμανικές εκλογές. Και θα αφορούν τα χρέη όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Τη στιγμή εκείνη λοιπόν η χώρα πρέπει να είναι διαπραγματευτικά δυνατή και να έχει χτίσει τις συμμαχίες της. Δεν είναι θέμα λοιπόν μιας κυβέρνησης. Είναι εθνική υπόθεση. Οι όποιες ρυθμίσεις θα δεσμεύσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνηση και ας πάψει να παζαρεύει επικοινωνιακά την υπόθεση».

Κι επειδή το θέμα με το χρέος είναι όντως μια πολύ δύσκολη εξίσωση, ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές, ή για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των κομμάτων. Και τα δύο σενάρια ο Στ. Θεοδωράκης τα θεωρεί ότι βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας. Κι όπως εξηγεί στους συνομιλητές του: «Ο πρωθυπουργός αμοραλιστής είναι, δεν είναι βλάκας. Δηλαδή ψήφισε τα μέτρα, ο κόσμος είναι θυμωμένος μαζί του, γιατί να πάει σε εκλογές; Για να τον τιμωρήσει ο ελληνικός λαός; Δεν έχει λόγο. Απ’ τη στιγμή που ψήφισε τα μέτρα, θα συνεχίσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2018, όταν και θα έχουν ενταθεί οι συζητήσεις στην Ευρώπη για τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης. Εάν πάρει μια καλή ρύθμιση για το χρέος, θα προσπαθήσει να την εμφανίσει ως δική του και να πάει στις εκλογές. Αλλιώτικα, θα πάει το 2019».

 

Με προτάσεις

Στο μεταξύ, τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα και με προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι θα αναδειχθεί η διαφορετικότητα του Ποταμιού.

Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωράκης σε όλες τους τις παρεμβάσεις επισημαίνει με νόημα ότι η κυβέρνηση έχει λάθος προτεραιότητα και τονίζει πως το μείζον είναι να δημιουργηθούν δουλειές, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία και να κινηθεί η αγορά. «Αντί να πούμε τις αλήθειες –την πραγματικότητα– ο κάθε πολιτικός χρησιμοποιεί μια πολιτική, κομματική γλώσσα που τον συμφέρει και που μέσω αυτής προσπαθεί να γίνει διάσημος στους πελάτες του και όχι στους πολίτες. Δεκαετίες ταλαιπωρούμαστε από αυτόν τον ανορθολογισμό και γι’ αυτό ακριβώς πληρώνουμε και το μεγάλο τίμημα, γι’ αυτό ακριβώς είμαστε στη χρεοκοπία, γι’ αυτό ακριβώς δεν κάνουμε βήματα μπροστά όταν η Ευρώπη κάνει. Υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, και οι κυβερνώντες την τελευταία στιγμή κάνουν μια κωλοτούμπα και αλλάζουν το λεξιλόγιό τους, τις αποφάσεις τους, όλα, κωλοτούμπα καλύτερη και από τους χορευτές! Γιατί οι χορευτές δεν τα καταφέρνουν να κάνουν κωλοτούμπες μαζί με τις καρέκλες, οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν κωλοτούμπες δεμένοι με τις καρέκλες τους».

 

 

Καθαρές θέσεις και από Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ζητά ο Θεοδωράκης

 

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για το αν προτίθενται να διώξουν τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν προσλάβει με κομματικά κριτήρια κάλεσε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ο Στ. Θεοδωράκης. «Το Ποτάμι έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διάλυση του κομματικού κράτους. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το καταφέρουμε, γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και επομένως μένει στους πολίτες να αποφασίσουν αν αυτό θα γίνει», είπε περιγράφοντας την επιβολή μιας καθολικής αξιολόγησης των υπαλλήλων ως τον κεντρικό όρο που θα θέσει για να μετάσχει σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση αν φυσικά το Ποτάμι ξαναμπεί στη Βουλή.

«Το 2016 είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης που διαπιστώνεται σημαντική αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων, προφανώς γιατί η σημερινή κυβέρνηση θέλει επιπλέον κεφάλια για το δικό της κράτος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης (στην 4η οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών), εξηγώντας έτσι γιατί δεν απευθύνει καν την πρόκλησή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Και καθώς αμέσως πριν από εκείνον στο βήμα είχε ανεβεί ο Άδωνις Γεωργιάδης και ακολουθούσε η Ντόρα Μπακογιάννη, άδραξε την ευκαιρία. «Αν πραγματικά θεωρείστε μεταρρυθμιστές, να μας πείτε ξεκάθαρα τι σκέφτεστε να κάνετε με το πελατειακό κράτος και τι απαντάτε στη δική μας θέση που είναι να απομακρυνθούν από το Δημόσιο όσοι διαπιστωμένα δεν δουλεύουν», τόνισε.

Με βάση τα όσα είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού θα κινηθεί και το κόμμα σε ό,τι αφορά τις όποιες συνεργασίες στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Εξάλλου, ο ίδιος πολλάκις έχει επισημάνει πως η μέθοδος είναι μία και ξεκάθαρη: «Αντιπαράθεση απόψεων και ο λαός ας αποφασίσει την ηγεσία του Κέντρου».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα