Εθνικό Σύστημα… Εγκατάλειψης!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ

H ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή που μαστίζει για χρόνια το ΕΣΥ έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο ρεπορτάζ. Αυτή τη φορά το ρεπορτάζ το κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποκαλύπτοντας ότι μάλλον πρόκειται για Εθνικό Σύστημα… Εγκατάλειψης της δημόσιας Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με μία σκληρή ανακοίνωσή της κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναφέρουν μία σειρά προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία όπως είναι τα παρακάτω:

# 200 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, παρ’ ότι είναι έτοιμες να λειτουργήσουν εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού

# Έχουμε κλινικές ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ, ή συγχωνεύονται κλινικές εξαιτίας των ελλείψεων ειδικευμένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Λειτουργούν κλινικές του ΕΣΥ και χειρουργούν ιδιώτες ιατροί.
# Κλείνουν χειρουργικά τραπέζια το ένα μετά το άλλο και η λίστα αναμονής στα χειρουργεία ξεπερνάει το ένα έτος, εξαιτίας των ελλείψεων χειρουργικών υλικών και προσωπικού

# Οι διακομιδές ασθενών γίνονται με σαράβαλα ασθενοφόρα χωρίς πληρώματα ασθενοφόρων με αγροτικά οχήματα, με ιδιωτικά μέσα, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των διακομιζόμενων ασθενών

# Ιατρικά μηχανήματα χαλασμένα που δεν λειτουργούν προκειμένου να τα «σκάνε» στον ιδιωτικό τομέα οι ασθενείς

# Δεν υπάρχουν απαραίτητα και κατάλληλα Ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ή δεν λειτουργούν, πεθαίνουν καρκινοπαθείς λόγω της μεγάλης λίστας αναμονής.

Τα στοιχεία επιμελήθηκαν μέλη της διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ και Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ενώ στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας περιγράφεται σχεδόν μονάδα προς μονάδα η τραγική υπολειτουργία του ΕΣΥ. Ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

# Νοσοκομείο «Γεννηματάς»: Ο ένας εκ των δύο αξονικών τομογράφων είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα δύο ειδικά ακτινοσκοπικά μηχανήματα είναι επίσης εκτός λειτουργίας. Τις ειδικές εξετάσεις οι ασθενείς τις κάνουν στον ιδιωτικό τομέα».

# Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης: Οι μισές κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές καθώς και οι οκτώ από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού.

# Νοσοκομείο Φλώρινας: Η χειρουργική κλινική λειτουργεί με δύο επικουρικούς ιατρούς, ενώ ο διευθυντής αμείβεται με μπλοκάκι (δελτίο παροχής υπηρεσιών). Επιπλέον το νοσοκομείο έχει απομείνει με έναν μόνο παιδίατρο, με αποτέλεσμα η κλινική να εφημερεύει μόλις μία ημέρα την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό προκαλεί αρρυθμίες και στη μαιευτική κλινική, καθώς εν απουσία παιδιάτρου δεν εκτελούνται τοκετοί.

# Παιδιατρική κλινική νοσοκομείου Νάουσας: Είναι κλειστή τις μισές ημέρες του μήνα. Εκεί δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος, ενώ λουκέτο μπήκε και στη μαιευτική κλινική λόγω έλλειψης ιατρών.

Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ σήμα κινδύνου εκπέμπουν και τα Κέντρα Υγείας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της παράκτιας ζώνης της Ηπείρου που την περίοδο αυτή φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες.

Το Κέντρο Υγείας Πάργας εφημερεύει μόνο τις μονές ημέρες του μήνα με έναν παθολόγο, ενώ στο Καναλάκι υπηρετεί επίσης μόνο ένας παθολόγος που επισκέπτεται το Κέντρο Υγείας μόνο δύο ημέρες τον μήνα. Τις υπόλοιπες, καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Στα Σύβοτα, διαδεδομένο τουριστικό προορισμό, το περιφερειακό ιατρείο κλειδώνει τις πόρτες του μετά το μεσημέρι, ενώ σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε υλικά πρώτης ανάγκης στις δομές υγείας της Ηπείρου. Για παράδειγμα, στις αρχές της εβδομάδας οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν γάζες από ιδιωτικό φαρμακείο, ενώ καθημερινά γίνονται και δωρεές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα