Εικόνες καταστροφής στην παραλιακή ζώνη

Τεράστια οικολογικά και οικονομικά πλήγματα στο παράκτιο αττικό μέτωπο και ιδιαίτερα στην Πειραϊκή, έχει προκαλέσει το ναυάγιο στην περιοχή της Σαλαμίνας και η πετρελαιοκηλίδα που συνεχώς επεκτείνεται τα τελευταία 24ωρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής, πρόκειται για μια νέα συνθήκη που θα οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα μια ήδη δύσκολη από πλευράς ανεργίας, υπανάπτυξης και κοινωνικών προβλημάτων περιοχή. Μια ζώνη που ενδέχεται να επιβαρυνθεί με απώλειες στο τοπικό της ΑΕΠ έως και περίπου 500 εκατ. ευρώ αν δεν υπάρξουν άμεσες μέριμνες, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της αντανάκλασης της πρόσφατης κρίσης που ξέσπασε.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Κερατσινίου και Δραπετσώνας κ. Νίκος Πέτσας «η προχθεσινή ρύπανση από το πετρελαιοφόρο δεν ήταν η μοναδική για την περιοχή Κερατσινίου Δραπετσώνας που σε σταθερή βάση είναι πολλαπλώς περιβαλλοντικά επιβαρυμένη. Η τωρινή ολοκληρωτική πλέον θαλάσσια ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα ήρθε απλά να επικυρώσει το μέγεθος της αδιαφορίας, προκάλεσε ολοκληρωτική με τη σειρά της ζημιά στους επαγγελματίες με παραθαλάσσια καταστήματα, έκανε απαγορευτικό το ψάρεμα στους μικροεπαγγελματίες ψαράδες και πλημμύρισε με πετρέλαιο το λιμανάκι των Αλιέων».

«Τίτλοι τέλους για την αλιεία στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή»

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως μείζον είναι το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους τοπικούς αλιείς οι οποίοι βλέπουν μια περιοχή δράσης κι ενεργοποίησης τους να ερημώνει με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Ας μην ξεχνάμε πως για την πειραϊκή οικονομία η αλιεία και η ιχθυόσκαλα αποτελούν πνεύμονα απασχόλησης κι ανάπτυξης με επίδραση σε πόλεις όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι – Δραπετσώνα και φυσικά το νησί της Σαλαμίνας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε να συνεπάγεται και μια πρωτοφανή κρίση για την οποία κανένας δεν μιλά. Πολύ περισσότερο η αρνητική επίδραση της πετρελαιοκηλίδας εντείνεται, αν αναλογιστούμε τη ζημιά που επήλθε στην τουριστική ζωή μιας περιοχής που έχει επενδύσει σημαντικά στην καφεστίαση όπως είναι οι περιοχές Α’ και Β’ Πειραιά.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης «μια πρώτη αρνητική εξέλιξη είναι πως η περίοδος έως και τις αρχές Οκτωβρίου που τουριστικά ο Πειραιάς κινείται και δέχεται επισκέψεις, θα νεκρώσει. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο της ρύπανσης για δύο με τρεις εβδομάδες, η πόλη μας θα υποστεί ζημιά καθώς θα χαθεί η τελευταία περίοδος της καλοκαιρινής σεζόν. Όμως οι παράπλευρες απώλειες είναι μεγάλες εκτός της εστίασης και της βιομηχανίας της διασκέδασης ή του καφέ που σε μεγάλο βαθμό ζουν την περιοχή του Πειραιά και της παραλιακής και στις ενοικιάσεις σκαφών, στις δουλειές που σχετίζονται με τις μαρίνες που υπάρχουν εδώ, με όσους ασχολούνται γενικά στα θαλασσινά επαγγέλματα. Μακροχρόνια επίσης ανησυχούμε πως θα επηρεαστεί και συνολικά το τοπικό εμπόριο. Δεν είναι μικρό πράγμα να κολλήσει η ρετσινιά πως η περιοχή μας έχει μολυνθεί».

Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης επισημαίνει με τη δική του σειρά πως ξεκάθαρα η καθημερινότητα της περιοχής επηρεάζεται και πως η ζημιά αν και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί άμεσα ενδέχεται να ξεφύγει σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. «Δεν υπήρξε άμεση επέμβαση και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Περιοχές τουριστικές όπως το Φάληρο που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία ή η Σαλαμίνα που έχει δικές της τουριστικές ζώνες έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες ενώ μην παραγνωρίσετε την αρνητική φήμη που θα υπάρξει. Κι όλα αυτά σε μια περιφέρεια που ήδη έχει τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας».

Ζημιά και στις επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης

Στο ευρύτερο παραλιακό μέτωπο, τέλος, μείζον ζήτημα έχει υπάρξει σε όλη τη ζώνη διασκέδασης και εστίασης από το Φάληρο έως και τη Βούλα. Δεκάδες υπήρξαν για παράδειγμα οι ακυρώσεις γάμων και εκδηλώσεων ενώ αναμένεται για τους επόμενους μήνες η όλη περιοχή να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Και φυσικά σε μια περίοδο όπου μεγάλη είναι η πολεμική κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, το να προστίθεται και η μόλυνση του θαλασσίου μετώπου όπου θα υπάρξει αυτή η κορυφαία για την Ελλάδα και την Αττική τοποθέτηση κεφαλαίων, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Κι αυτό διότι διεθνείς επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι θα ζυγίσουν τις περιβαλλοντικές εξελίξεις στην τελική τους τοποθέτηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα