Εισαγγελική πρόταση ενοχής για 56 κατηγορημένους του σκανδάλου ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Την ενοχή των 56 από τους συνολικά 59 κατηγορουμένους για το σκάνδαλο με τις σπατάλες των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Να θυμίσουμε πως το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ήταν κόλαφος για τους συνδικαλιστές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ιδιαίτερα για δε «βαριά» ονόματα όπως αυτό του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου και του αρχισυνδικαλιστή, Ρίζου Ρίζου.

Το περιβόητο σκάνδαλο, που μερίδα του Τύπου είχε βαφτίσει «ΓΕΝΟΠ-tours», αφορά σε απιστία και απάτη κακουργηματικού χαρακτήρα με ποινές που μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε ισόβια. Τα ποσά για τα οποία κατηγορούνται αφορούν τιμολόγια, που ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2008, 2009, 2010, ένα δάνειο ύψους 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, για το οποίο δεν δόθηκαν ποτέ σοβαρές εγγυήσεις για να επιστρέψουν τα χρήματα αυτά πίσω στη Επιχείρηση, καθώς και 300.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από τη ΔΕΗ για μελέτη που ποτέ δεν εκπονήθηκε, αλλά ούτε και επιστράφηκαν τα χρήματα.

Ο χαρακτηρισμός «ΓΕΝΟΠ-tours» αποδόθηκε μετά την ανακάλυψη ενός επταήμερου ταξιδιού 46 ατόμων τον Αύγουστο του 2009 στην Ιταλία που κόστισε πραγματικά 50.098 ευρώ. Εκδόθηκαν από άλλη τουριστική επιχείρηση δύο τιμολόγια από 54.500 ευρώ για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα. Η ΔΕΗ κλήθηκε να πληρώσει στους συνδικαλιστές 109.000 ευρώ. Όμως αρνήθηκε γιατί στη σύμβαση αναφερόταν «εκδρομή». Οι συνδικαλιστές, ωστόσο δεν αγχώθηκαν, άλλαξαν τη σύμβαση επικαλούμενοι για το ταξίδι «εκπαιδευτικούς λόγους». Έτσι, το τιμολόγιο των 109.000 ευρώ πληρώθηκε.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως ο εισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Βούλγαρης, στην αγόρευση του είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτά κατέστρεψαν την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα