Εισαγόμενους δολοφόνους «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ.

Δύο άνδρες, ο πρώτος «ηλικίας 30-40 ετών, ύψους 1,80 περίπου, αδύνατος, μελαχρινός, αξύριστος (2 ημερών) με κοντά σκούρα μαλλιά, ο οποίος πιθανόν φορούσε τζιν παντελόνι χρώματος μπλε και λεπτό μπουφάν χρώματος λευκού», ο δεύτερος «ηλικίας 27 έως 40 ετών, 1,65-1,70 περίπου, αδύνατος, με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξυρισμένος, με κοντά σκούρα μαλλιά, ο οποίος φορούσε παντελόνι και κοντομάνικη μπλούζα χρώματος πιθανόν μπεζ», είναι οι δράστες της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Αυτή είναι η περιγραφή που δίδεται στο έγγραφο της Ασφάλειας Αττικής και εστάλη σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δολοφόνων του 52χρονου ποινικολόγου. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς ο 32χρονος ασκούμενος δικηγόρος – συνεργάτης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος άνοιξε την πόρτα στους επίδοξους δολοφόνους, κάθισε για περίπου 20 λεπτά μαζί τους στον προθάλαμο και τους συνόδευσε στο γραφείο του θύματος.

Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε ακόμα στις Αρχές ότι πρώτη φορά έβλεπε τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία είχαν κλείσει ραντεβού και εμφανίστηκαν στο γραφείο της οδού Ασκληπιού 154 στα Εξάρχεια, λίγο μετά τις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτη. Κάθισαν στον προθάλαμο για περίπου μισή ώρα, μέχρι που πέρασαν στην αίθουσα συσκέψεων, παρουσία του 32χρονου συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Εκεί ζήτησαν να μείνουν για λίγο μόνοι μαζί του, ακολούθησε ένας πολύ σύντομος διάλογος ανάμεσά τους και ο ένας από τους δύο δράστες έβγαλε όπλο και εκτέλεσε εξ επαφής τον 52χρονο ποινικολόγο με μία σφαίρα στη θωρακική χώρα.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, με τους αστυνομικούς να περνούν από «κόσκινο» τις υποθέσεις που χειρίζονταν ή έχει χειριστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν ο 52χρονος ποινικολόγος. Να σημειώσουμε ότι στα περίπου 25 χρόνια λειτουργίας του δικηγορικού του γραφείου, έχει χειριστεί υποθέσεις με μεγάλο νομικό ενδιαφέρον που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ., αυτή της Energa Hellas, τα δομημένα ομόλογα, οι «στημένοι» ποδοσφαιρικοί αγώνες, τα δάνεια της τράπεζας Proton Bank, οι ληστές των χρηματοκιβωτίων κ.ά.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν τα κινητά τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η ατζέντα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος λίγη ώρα πριν το μοιραίο ραντεβού είχε ειδοποιήσει τη σύζυγο του πως θα αργήσει, καθώς έχουν έρθει στο γραφείο δύο νέοι πελάτες.

Έμπειροι εκτελεστές
Αυτό που με βεβαιότητα μεταφέρουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι πως οι δύο δράστες είναι έμπειροι (δεν χρειάστηκε να πυροβολήσουν δεύτερη φορά) και φάνηκαν ιδιαίτερα ψύχραιμοι, ενώ αμέσως μετά διέφυγαν πεζοί προς την Αθήνα.

Ο τρόπος δράσης, η αυτοπρόσωπη εμφάνιση, η αδιαφορία για το εάν θα αφήσουν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό, τα σπαστά ελληνικά των δολοφόνων, αλλά και ο χειρισμός μίας υπόθεσης απόπειρας δολοφονίας άλλου δικηγόρου (τον Νοέμβριο του 2014) για την οποία είχαν κατηγορηθεί δύο σεσημασμένοι Αλβανοί κακοποιοί, οδηγεί τους αστυνομικούς της Ασφάλειας στην εκδοχή πως οι δράστες είναι είτε «εισαγόμενοι εκτελεστές» που κατά το παρελθόν έχουν ζήσει στην Ελλάδα, ή σκληροί ποινικοί που αδιαφορούν για το εάν θα «χρεωθούν» μία ακόμη δολοφονία σε περίπτωση σύλληψης τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, μέρος της οποίας χειρίζονταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, αφορούσε την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργο Αντωνόπουλου έξω από την οικεία του στα βόρεια προάστια, από δύο σεσημασμένους Αλβανούς κακοποιούς.

Ο λόγος για τους Arber Bako και Olti Dulce (έγκλειστοι σε σωφρονιστικά καταστήματα σήμερα) οι οποίοι κατήγγειλαν ότι πήραν χρήματα από κατηγορούμενο για το σκάνδαλο της Energa προκειμένου να σκοτώσουν τον δικηγόρο, τον Νοέμβριο του 2014. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, όπως και ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, αποδέχθηκαν ως ειλικρινείς τις ομολογίες των δύο Αλβανών κρατουμένων και ταυτόχρονα απέρριψαν τους ισχυρισμούς του πρώην στελέχους της Energa (σ.σ. και πελάτη του 52χρονου ποινικολόγου) ότι τον εκβίαζαν, παραπέμποντας τον σε δίκη για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι οι δύο φυσικοί δράστες είχαν στήσει καρτέρι θανάτου στον 62χρονο δικηγόρο της ΛΑΓΗΕ, στην οδό Φειδίου στην Πεντέλη, πυροβολώντας τον μία φορά με πιστόλι των 9mm που έφερε σιγαστήρα (σ.σ. σιγαστήρα είχε και το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία Ζαφειρόπουλου). Τα μέλη της συμμορίας του Arber Bako –ο οποίος είχε πυροβολήσει 11 άτομα με Kalashnikov στο Μικρολίμανο– συνδέονται με «βαρόνους» του εγκλήματος που βρίσκονται στη φυλακή, με άγριες συμμορίες που για λόγους αντεκδίκησης δεν διστάζουν να «γαζώνουν» νυχτερινά μαγαζιά χωρίς να υπολογίζουν τις «παράπλευρες απώλειες» και με άτομα που έχουν «φωτογραφηθεί» στο παρελθόν από την ΕΛ.ΑΣ. ως εκτελεστές «συμβολαίων θανάτου».

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο Μ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα», αλλά…

Λίγες ημέρες μετά από τα γενέθλιά του, λίγα 24ωρας πριν από την ορκωμοσία του γιου του ως δικηγόρου, ουδείς θα φανταζόταν ότι ο διακεκριμένος ποινικολόγος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν θα βρισκόταν σήμερα στη ζωή και μάλιστα θα αποχαιρετούσε με ένα τόσο αναπάντεχο και άνανδρο για τους δράστες της στυγερής δολοφονίας του τρόπο. Σοκαρισμένη η κοινωνία, και πολύ περισσότερο η νομική κοινότητα εξέχων μέλος της οποίας υπήρξε επί σειρά ετών, παρακολουθεί τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας για το πρωτόγνωρο συμβάν. Η ανακοίνωση όμως που συντάραξε, ήταν αυτή του γιου του:

«Έφυγε κάνοντας το λειτούργημα του, γιατί ως τέτοιο έβλεπε την δικηγορία και πάντα μου έλεγε πως αν το κάνεις αξιοπρεπώς δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα».

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 1965 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Ήταν παντρεμένος με τη Βίκυ Γριμάνη και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Νώντα και την Ίριδα και κατοικούσε στο Ελληνικό. Λίγους μήνες πριν ο γιος του είχε πάρει το πτυχίο του από την Νομική Σχολή του European Univercity Cyprus, ενώ η κόρη του σπουδάζει στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με καταγωγή από την Λαμπεία (Δίβρη) Ηλείας, ήταν εγγονός του συνονόματού του Αρεοπαγίτη, Μιχαήλ Ζαφειρόπουλου, γιος του αείμνηστου Νώντα Ζαφειρόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια της Α’ Αθηνών και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Νομικής Αθηνών, του Συνδέσμου Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων και της οργάνωσης Νέων Δικηγόρων «Η Προοπτική», μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Ποινικολόγων, του Συλλόγου Επαγγελματικών Δικηγόρων «Ο Λυσίας» και του ομίλου «Ευρωπαϊκή Έκφραση». Από το 2002 εξέδιδε το περιοδικό «Νομικός Φάκελλος».

Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του εξελέγη για πρώτη φορά σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγους Αθηνών το 1996 με τον Συνδυασμό του αείμνηστου Σωτήρη Πολύδωρα και έκτοτε ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση συμμετέχοντας σε πολλές διαρκείς επιτροπές και δράσεις. Το 2005 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Α. Προΐστατο της επιτροπής για τη διασφάλιση των Πόρων του Ταμείου Νομικών με αποτέλεσμα – εκτός από την απόδοση των οφειλομένων στους ασφαλισμένους– την αντικατάσταση του ΦΜΑ από ποσοστό 4% του ΦΠΑ στα ακίνητα. Συμμετείχε στη διαρκή Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης και εργάστηκε για τη συμμετοχή των δικηγόρων στην Επιθεώρηση των Δικαστών και για τη διασφάλιση της δυνατότητας των δικηγορικών συλλόγων να ζητούν τη Σύγκληση της Ολομέλειας των Δικαστηρίων, ζητήματα σημαντικά στον νομικό κόσμο.

Θα απείχε…
Το 2006 δημιούργησε την δική του παράταξη «ΩΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και διεκδίκησε την προεδρία, ωστόσο αποφάσισε να απέχει από τις επικείμενες εκλογές του 2017, χωρίς ωστόσο να αναστείλει την συμμετοχή του στα δικηγορικά δρώμενα.

Στην εικοσιπενταετή καριέρα του ασχολήθηκε κυρίως με ποινικές υποθέσεις, εκπροσωπώντας μεταξύ άλλων τον Θωμά Λιακουνάκο, στην ποινική δίωξη για δωροδοκία σχετικά με υποθέσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ είχε συμμετάσχει στην υπόθεση της Siemens και των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. Χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή του στη δίκη με το σκάνδαλο της Energa – Hellas Power, όπως επίσης ήταν ο συνήγορος υπεράσπισης των Κουρτάκη και Τζένου (δημοσιογράφου και εκπροσώπου της εφημερίδας «Παραπολιτικά») σε αστική αντιδικία που είχαν με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Με ειδικότητα στα οικονομικά εγκλήματα («εγκλήματα λευκού κολάρου») ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος αναλάμβανε τα τελευταία χρόνια σημαντικές υποθέσεις οικονομικού ενδιαφέροντος, με πλέον πρόσφατη αυτή των δομημένων ομολόγων όπου ήταν συνήγορος υπεράσπισης κατηγορουμένου που είχε απαλλαγεί.

Ο νομικός και ο πολιτικός κόσμος στο άκουσμα της δολοφονίας του εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, αξιώνοντας τον άμεσο εντοπισμό των δραστών του στυγερού εγκλήματος, η φράση όμως «δεν θα ξαναμιλήσει στα παιδιά του» στη λιτή ανακοίνωση της οικογένειάς του συγκλονίζει, καθώς ορίζει τον πυρήνα της υπόστασης του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου: ενός καλού ανθρώπου, διακεκριμένου νομικού, μα πάνω απ΄ όλα συζύγου και πατέρα.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗΣ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα