«Εισηγήσεις για εκλογές είναι εισηγήσεις για… καταστροφή»

Για τα σενάρια προκήρυξης πρόωρων εκλογών που διακινούνται τα τελευταία 24ωρα, για τις βολές εναντίον του ΠΑΣΟΚ που εκτόξευσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., αλλά και για το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε το μεσημέρι ο «γαλάζιος» βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκης.

Από τον ραδιοφωνικό αέρα του σταθμού Real FM, ο πρώην υπουργός κλήθηκε καταρχήν να σχολιάσει τις εισηγήσεις για προκήρυξη εκλογών που φέρεται να δέχεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας καταλήξουν σε αδιέξοδο.

Ο κ. Μιχελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων εισηγήσεων, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι εκλογές στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι ένα καταστροφικό ενδεχόμενο, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος θέλει σταθερότητα και όχι εκλογές. «Εμένα η άποψή μου στο ζήτημα αυτό» είπε συγκεκριμένα ο βουλευτής της Ν.Δ. «είναι ότι εκλογές αυτή την ώρα, την κρίσιμη στιγμή που η χώρα πάει να κάνει το γύρισμα, που σιγά-σιγά με το σταγονόμετρο αρχίζει να δίνει, όχι αυτά που θα έπρεπε, αλλά αυτά που μπορεί, είναι καταστροφή».

Αναφορικά με το αν πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει εμπόδια και προσκόμματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα γιατί δεν αντέχει το πολιτικό κόστος, ο κ. Μιχελάκης απάντησε ως εξής:
«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που τρία κόμματα, τελείως διαφορετικά, ένα Αριστερό, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. και τώρα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν φτιάξει μία συγκυβέρνηση με στόχο να σώσουν τη χώρα από τη χρεωκοπία. Να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Εγώ από αυτή τη συνεργασία κρατώ πάντα –γι’ αυτό και σας είπα ότι δεν θέλω να μπω σε ιστορικές αναφορές, δεν είναι της παρούσης, δεν είναι σκόπιμο και δεν είναι το πρόβλημα της κοινωνίας αυτή τη στιγμή– κρατώ πάντα, λοιπόν, τα θετικά.
»Ότι τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης, από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, η χώρα πέτυχε αυτά που πέτυχε, το επόμενο διάστημα μέχρι σήμερα, με τα δύο κόμματα να στηρίζουν την κυβέρνηση, θεωρώ και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν μεγάλη απώλεια η αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ., θεωρώ και κρατώ τα θετικά.
»Και τα θετικά είναι αυτά που σήμερα δίνουν μεγέθη δημοσιονομικά που αν τα συγκρίνουμε με άλλες χώρες, υπήρχε την Κυριακή στον Τύπο που έδειχνε τα δημοσιονομικά μεγέθη 5 χωρών, είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτό κρατώ ως θετικό στοιχείο».

«Άγνωστο τι μπορεί να φέρει το μέλλον…»
Τηρουμένων, προφανώς, των αναλογιών ο κ. Μιχελάκης ερωτήθηκε και για την πιθανότητα να προκύψει μετά από τις εκλογές μία συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρώην υπουργός απάντησε χωρίς να μασήσει τα λόγια του. «Πριν από μερικά χρόνια, αν κάναμε την ίδια συνέντευξη και σας έλεγα: “ξέρετε, θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.”, το λιγότερα θα με χαρακτηρίζατε τρελό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης και κατέληξε λέγοντας τα εξής:
«Το τι μπορεί να φέρει το μέλλον αυτό είναι άγνωστο και κανείς δεν μπορεί να πει οτιδήποτε. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για αυτά τα ζητήματα. Σας λέω, πίστευε κανείς μέχρι πριν από μερικά χρόνια ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα μπορούσαν ποτέ να συνεργαστούν;. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το να μετέχει κι ένα αριστερό κόμμα στην κυβέρνηση, η ΔΗΜ.ΑΡ.;
»Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ακόμα πιο “τρελό” αν θέλετε. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο κόσμος, η κοινωνία, ο λαός με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν, με όλα αυτά τα θέματα που είναι ανοικτά αυτή τη στιγμή και με την αγωνία για το αύριο, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να χειριστούν το θέμα. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν πας για παράδειγμα σε μία συνάντηση και να λέει ο ένας συνομιλητής στον άλλον, ότι ξέρεις θα έρθω να μιλήσουμε αλλά θα μου υποβάλλεις την παραίτησή σου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα